logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Samsung RL55YTEBG - wyłącza się całkowicie po otwarciu drzwi

PawelStepin 29 Kwi 2017 09:27 7053 12
REKLAMA
  • #1 16443716
    PawelStepin
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem z wyłączającą się lodówką Samsung RL55YTEBG. Od kilku dni, po otwarciu drzwi, podczas pracy agregatu lodówka całkowicie się wyłącza - przestaje pracować agregat, wyłącza się wyświetlacz, oświetlenie wewnętrzne - po prostu nic! Początkowo odłączałem ją od napięcia i po kilku minutach włączałem - lodówka startowała. Później przestałem wyciągać wtyczkę - lodówka po kilku minutach znów się włączała. W końcu zaczęła się sama wyłączać, nawet bez otwierania drzwi, ale zawsze w momencie, gdy pracuje agregat.

Przyjechał serwisant, zdemontował trzy płytki z górnej części i zabrał je do sprawdzenia, ponieważ stawiał na uszkodzenie któregoś modułu. Niestety, wrócił z informacją, że moduły wyglądają na sprawne (sprawdzał je jakiś elektronik z Whirpoola). Agregat też wygląda na sprawny, wiązki przewodów "przedzwonił", bo podejrzenie padło wstępnie na przerwę na którymś z przewodów biegnących do panela z wyświetlaczem - są ok. Przypuszczam, że lada moment skończą się pomysły.

Jak dla mnie, laika, coś obciąża moduł zasilający, który być może ma jakieś zabezpieczenie i dlatego lodówka zupełnie się wyłącza. Czy dysponuje ktoś schematami do tego modelu, a może ma jakieś sugestie? Mam u siebie w firmie elektronika, złotą rączkę, który ratuje, często bardzo specjalistyczne urządzenia, ale bez schematów, powiedział, że będzie trudno... Lodówka ma już trzy lata i jak dotąd wszystko było ok i szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się zakup nowej.
    Liczę na pomoc!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16443979
    PawelStepin
    Poziom 2  
    Dokładnie to 3,5 roku...
  • #5 16443991
    PawelStepin
    Poziom 2  
    Wieczorem będę w domu to cyknę fotki - chodzi o PCB, które znajdują się na górze lodówki?
  • REKLAMA
  • #7 16443997
    PawelStepin
    Poziom 2  
    Ok, wieczorem dołączę fotografie... Póki co, wielkie dzięki za już :) Zrobiłem fotki płytek.
    Lodówka Samsung RL55YTEBG - wyłącza się całkowicie po otwarciu drzwi Lodówka Samsung RL55YTEBG - wyłącza się całkowicie po otwarciu drzwi Lodówka Samsung RL55YTEBG - wyłącza się całkowicie po otwarciu drzwi
  • REKLAMA
  • #8 17934587
    ludzik82r
    Poziom 9  
    U mnie właśnie w nocy przestała działać , prawdopodobnie jakaś elektronika bo nie działa oświetlenia , sterowanie i nie słychać prac .
  • #10 17934655
    ludzik82r
    Poziom 9  
    Zatem co trzeba sprawdzić? Widzę bezpiecznik.
    Lodówka Samsung RL55YTEBG - wyłącza się całkowicie po otwarciu drzwi Lodówka Samsung RL55YTEBG - wyłącza się całkowicie po otwarciu drzwi
  • #11 17935054
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1022
    Wiązka drzwi do przejrzenia. Pozdrawiam
  • #13 18917510
    eyak
    Poziom 9  
    Witam, ten sam objaw w lodówce Samsung RL60GEGIH (układ zasilający identyczny jak w lodówce RL55YTEBG). Problemem okazał się TOP245PN (optycznie nie widać było śladów uszkodzeń). Po jego wymianie lodówka pracuje normalnie. Otwarcie drzwi nie powoduje jej wyłączenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Samsung RL55YTEBG, która wyłącza się całkowicie po otwarciu drzwi. Po kilku dniach użytkowania, lodówka przestała działać, a serwisant zdiagnozował, że moduły wyglądają na sprawne. Użytkownik podejrzewa problemy z zasilaniem modułów lub wiązką przewodów. Inny uczestnik dyskusji zasugerował, że problem może leżeć w uszkodzeniu elementu TOP245PN, co potwierdził w podobnym modelu RL60GEGIH, gdzie wymiana tego komponentu przywróciła normalne działanie. Wskazano również na konieczność sprawdzenia wiązki kabli w drzwiach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA