logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Decoder Kruger&Matz DVBT-2 nie wykrywa sygnału na antenie kierunkowej - Emitel Olsztyn, TVP4K

pawelsake 22 Cze 2021 12:33 1863 11
REKLAMA
  • #1 19489871
    pawelsake
    Poziom 10  
    Ocena: 55
    dzień dobry; kupiłem nowy decoder (krugermatz) dvbt-2 na działkę niedaleko nadajnika emitel Olsztyn (tzn. jakieś 30 km); podłączyłem na starej antenie kierunkowej(5 letnia) z dodatkowym wzmacniaczem a on przy wyszukiwaniu dvbt-2 nic nie znalazł za to znalazł pełny pakiet dvbt; a chciałem w sumie obejrzeć tvp4k jak zapowiadali na mistrzostwa; jakieś rady?
  • REKLAMA
  • #2 19489890
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2588
    Na pewno dekoder wspiera standard DVB-T2? Jaki to model?
    pawelsake napisał:
    chciałem w sumie obejrzeć tvp4k

Żeby odbierać program 4K musi to być dekoder wspierający standard 4K, a dokładniej dekodowanie strumienia H265 w rozdzielczości 4096x ileś tam. Standardowe odbiorniki mogą dekodować strumień w rozdzielczości FullHD 1920x1080, program 4K będzie odbierany bez obrazu, za to sam dźwięk. Do 4K potrzebny jest mocniejszy procesor czterordzeniowy.
  • REKLAMA
  • #4 19489903
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2483
    pawelsake napisał:
    wyszukiwaniu dvbt-2 nic nie znalazł
    Na razie jeszcze jest czerwiec 2021. Może w tym jest problem?
    Z tego co czytałem (nie wiem czy to prawda), to od lipca zaczyna się wprowadzanie "nowego" standardu i nie jest to powiązane dobrem odbiorcy telewizji, lecz klientów 5G.
  • REKLAMA
  • #5 19490044
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    MUX5 jest nadawany na k.45 i jest doskonale odbierany od Mławy do Kaliningradu (mam sygnały od Vitalija i Kseni - przyjaciół z Kaliningradu) jak i od Iławy do Mrągowa. Będąc w zeszłym tygodniu w Szczytnie u znajomych zauważyłem, że odbiór jest bezproblemowy na prostej PASYWNEJ antenie.
    Stawiam na przesterowany wzmacniacz, warto zdemontować i zastąpić symetryzatorem, chociażby dla próby. Wyłączenie zasilania to nie to samo.
    Jak jesteś 30 km od Pieczewa to przy widoczności optycznej sygnał będzie bardzo silny, zbyt silny na wzmacniacz.
  • #6 19490050
    pawelsake
    Poziom 10  
    no właśnie nie wiem bo bez wzmacniacza nie wykrywa nawet dvbt1 (rozmontowałem go z linii);
  • Pomocny post
    #7 19490055
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    4K ...to nie możliwe.
    Specyfikacja mówi jasno "Rozdzielczość wideo: 1920x1080 px"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19490089
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Z tego co wiem to 4K w tunerach dotyczy tylko przekazów satelitarnych. Nie spotkałem tunera naziemnego z taka opcją. Odbiorniki z naziemnym 4K jak najbardziej działają.
    Ten Kruger na pewnie nie odbierze 4K.

A to "bez wzmacniacza" to jest z wymontowanym wzmacniaczem czy tylko ze zdemontowana wtyczką przy telewizorze? Co to za antena? I gdzie jest punkt odbioru...?
  • #9 19490313
    pawelsake
    Poziom 10  
    już pisałem kierunkowa bez wzmacniacza, dodatkowo dokupiony wzmacniacz podłączany na kablu przy dekoderze (na prąd)., Antena nakierowana na nadajnik Pieczewo (Olsztyn30 km); Domek położony w dole. Dokładna specyfikacja sprzetu nie jest mi znana bo nie jestem w danej chwili w tej lokalizacji
  • Pomocny post
    #10 19490359
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2483
    irekr napisał:
    Z tego co wiem to 4K w tunerach dotyczy tylko przekazów satelitarnych. Nie spotkałem tunera naziemnego z taka opcją.
    Podobnie było z odbiornikami radiowymi w drugiej połowie ubiegłego wieku.
    Posiadał ktoś odbiornik UKF (stereo) i oczekiwał "cudów".
    A tam na całym paśmie: 88 - 108MHz, tylko szum.
  • Pomocny post
    #11 19490521
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2588
    Podłącz dekoder w domu, gdzie masz pewność odbioru DVB-T2 na nowym telewizorze, zaprogramuj kanały. To da Ci pewność że dekoder odbiera poprawnie w standardzie T2.
    Brak odbioru na działce może być spowodowane kilkoma czynnikami związanymi z instalacją antenową. Na przykład kiepsko dopasowana antena, uszkodzony wzmacniacz (najlepiej zacząć bez wzmacniacza, ze symetryzatorem), niskiej jakości przewód antenowy, po czynniki związane z problemowym odbiorem (jakością sygnału) w danej lokalizacji. Wystarczy że np. jesteś zasłonięty przez las, albo występują odbicia pogarszające jakość sygnału.
  • #12 19490548
    pawelsake
    Poziom 10  
    będziemy sprawdzać dziękuje za rady

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Kruger&Matz DVB-T2, który nie wykrywa sygnału na antenie kierunkowej, mimo że znajduje sygnał DVB-T. Dekoder został podłączony do wzmacniacza, ale nie odbiera programów 4K, co może być spowodowane brakiem wsparcia dla standardu H265. Użytkownicy sugerują sprawdzenie specyfikacji dekodera, a także przetestowanie go w lokalizacji z pewnym odbiorem DVB-T2. Problemy mogą wynikać z nieodpowiedniej anteny, uszkodzonego wzmacniacza lub lokalnych przeszkód, takich jak lasy, które mogą zakłócać sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA