logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geco G-422-P09A Sterownik wyświetla "600" i na nic nie reaguje

Qonex 25 Cze 2021 18:33 3606 7
REKLAMA
  • #1 19494538
    Qonex
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    Mam problem ze sterownikiem instalacji solarnej Geco G-422-P09A.
    Sterownik po podłączeniu zasilania wyświetla w trzech wierszach wartość "600" (jak na obrazku) i na nic nie reaguje.
    Stało się to gdy sterownik pracował przy zaniżonym napięciu zasilania (po burzy w gniazdku miałem 170V)

Geco G-422-P09A Sterownik wyświetla "600" i na nic nie reaguje

Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i wie jak postawić ten sterownik na nogi?
  • REKLAMA
  • #2 19800390
    Haszysz80
    Poziom 2  
    Ocena: 39
    Witam kolegę czy rozwiązałes może już swój problem.
  • REKLAMA
  • #3 21212406
    JacekF
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam. Panowie podpinam się do tematu. Mam ten sam problem co Wy. Wiem że jest uszkodzona pamięć 25LC1024 ( podstawiłem ze sprawnego sterownika ) Problem polega na tym że nie mogę z czytać pamięci, posiadam programator TL866II Plus . Czy może posiadacie wiedze czy on jest jakoś blokowany czy może robię jakiś błąd , a może ktoś posiada wsad tej pamięci ? Bardzo was proszę o pomoc bo wyczerpały mi się pomysły Zrzut ekranu z oprogramowania programatora TL866II Plus z widocznym interfejsem i komunikatem błędu.

Panowie naprawdę nikt nic nie podpowie ? może jak nie chce na forum to priv.

Panowie temat dalej drążę. okazało się że miałem uszkodzony programator , teraz mam efekt taki że ze sprawnej pamięci mogę z czytać zawartość , ale przy próbie wgrania do nowej za każdym razem wywala błąd w innym adresie jak na fotce niby sterownik wstaje ale mam na przykład przy napisach w losowych miejscach krzaczki. pytanie brzmi czy mogę mieć wadliwe czyste pamięci. kupiłem kilka i na każdej to samo wiec raczej nie. może podesłał bym komuś z czytany wkład i zobaczyli byście czy u was również nie można zapisać. Bardzo proszę o pomoc bo pomysłów już brak, a nie chciał bym tematu odpuścić. Zrzut ekranu z programu Xgpro z danymi pamięci EPROM 25LC1024, z widocznym błędem zapisu. Zrzut ekranu programu XGecu Pro pokazujący problem z programowaniem chipu EEPROM 25LC1024.

Sterownik Naprawiłem , ze swojej strony temat zamykam
  • REKLAMA
  • #4 21709402
    noceffmo
    Poziom 10  
    Mógłbyś napisać, jak udało Ci się naprawić sterownik? Kupiłem 3 sztuki pamięci 25LC1024 i za cholerę nie mogę pójść o krok dalej. Programator mam SVOD4, ale brakuje mi wsadu. Nie udaje mi się odczytać starej kości. Może ma ktoś wsad albo podpowie, gdzie go znaleźć?
  • REKLAMA
  • #5 21712818
    JacekF
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Wsad zgrałem ze sprwanego sterownika
  • #6 21713642
    noceffmo
    Poziom 10  
    A posiadasz może jeszcze gdzieś ten wsad? Bardzo byś mi pomógł w naprawie tego sterownika. Oczywiście nie ma nic za darmo. Chciałbym się za taką pomoc odwdzięczyć.
  • #7 21785102
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    >>21712818 Mam ten sam błąd. Pamięć flash udało mi się odczytać i zaprogramować poprawnie. Więc sam układ jest sprawny. Chodzi tutaj raczej o wsad, czy kolega @JacekF może udostępnić wsad którym zaprogramował swój sterownik ?
  • #8 21879833
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Witam.
    Czy ktoś posiada sprawną zawartość 25LC1024 i mógłby użyczyć ?
    Ewntualnie proszę o podpowiedź, czy sterownik z końcówką P09 ma ten sam wsad ?
    Literka A na końcu mówi tylko (aż) o dodatkowej obsłudze elektrody tytanowej...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii sterownika instalacji solarnej Geco G-422-P09A, który po podłączeniu zasilania wyświetla na wszystkich trzech liniach wartość „600” i nie reaguje na obsługę. Usterka pojawiła się po pracy urządzenia przy zaniżonym napięciu sieciowym po burzy. W kolejnych wpisach wskazano na uszkodzenie pamięci 25LC1024 oraz próby jej odczytu i programowania programatorami TL866II Plus i SVOD4. Pojawia się problem z odczytem wsadu, błędami zapisu do nowej kości oraz losowymi „krzaczkami” na wyświetlaczu po wgraniu danych. Uczestnicy poszukują sprawnego wsadu pamięci 25LC1024 i potwierdzenia zgodności zawartości dla wersji sterownika z końcówką P09 oraz P09A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA