logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja TECE wody ciepłej i zimnej - jak rozprowadzić?

staś pytalski 06 Lip 2021 11:14 777 7
REKLAMA
  • #1 19509347
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Dzień dobry.
    W mieszkaniu zostały zrobione przez dewelopera doprowadzenia wody ciepłej i zimnej w postaci dwóch rurek TECE - woda ciepła i zimna. Zarówno w kuchni jak i w łazience wygląda to tak samo.
    Rury wystają przy ścianie, znajdują się pod posadzką.
    Potrzebuję zrobić rozprowadzenie, pod prysznic, pralkę, sedes.
    Teraz nie wiem, czy skuwać posadzkę, czy robić "rzeźbę" w posadzce, by prowadzić rury, jak to sensownie zrobić, by było dobrze?
    Z góry dziękuję za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 19509517
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    staś pytalski napisał:
    Rury wystają przy ścianie, znajdują się pod posadzką.
    Potrzebuję zrobić rozprowadzenie, pod prysznic, pralkę, sedes.

Potrzebny był by plan rozmieszczenia. Ja bym nic nie kłuł, ale wykonał przed-ściankę. Rigips na stelażu.
  • REKLAMA
  • #3 19510119
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Czy dobrze zrozumiałem - przedscianka to coś kosztem czegoś zmniejszy się szerokość łazienki? Na zdjęciu rysunek poglądowy łazienki, rurki TECE tak sobie rozrysowałem pod zlewem.
    Szerokość łazienki to ok 147cm.
    Są dwie rury do odpływu - pod sedes i mniejsza pod umywalkę.

Instalacja TECE wody ciepłej i zimnej - jak rozprowadzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19510138
    kokapetyl
    Poziom 43  
    staś pytalski napisał:
    - przedscianka to coś kosztem czegoś zmniejszy się szerokość łazienki?

Coś za coś :cry: . Ale bez problemów ukryjesz dopływ wody jak i odpływ. Ja bym wykorzystał gotowe stelaż do umywalki jak i do WC. Głębokość ich to ok.15cm (tyle niby tracisz) wysokość to ok. 112cm I tu można wykonać półkę (odzyskasz to co straciłeś :D ). Wykonał bym taką zabudowę od pralki do końca ściany ewentualnie do pionu z odpływami (nie wiem jak jest on wykończony)
  • REKLAMA
  • #5 19510165
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Tzn. Kolega pyta o to z czego jest wykonany, bo nie wiem co ma na myśli, mówiąc "jak on jest wykończony"? To co jest, to chyba jakiś bloczek ytong, tak mi się wydaje, ściany gołe.
  • #6 19510176
    kokapetyl
    Poziom 43  
    staś pytalski napisał:
    To co jest, to chyba jakiś bloczek ytong,

Tz. ten szacht jest zabudowany, więc od pralki do niego wykonał bym tą przed-ściankę. Jej głębokość zaprojektuj tak aby pasowały kafelki (bo chyba tak wykończysz ściany) Ważny jest też odpływ od WC, bo on zajmuje chyba najwięcej miejsca.
  • #7 19510261
    sebiku
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Teoretycznie można dać stelaż wc na szacht a brodzik np 90x90 w prawy narożnik łazienki.Ciepłą i zimną wodę a także kanalizację rurą fi 50 do pralki i umywalki rozprowadzić w ścianie po uprzednim bruzdowaniu.Kabina 90x90 lub 100 jest bardziej komfortowa od 70.Szacht poszerzyć regipsem w prawą stronę,odsunąć można wtedy kompakt od ściany lewej ,będzie bardziej komfortowe użytkowanie wc.Rozumiem że odpływ do brodzika jest już w posadzce.Posadzki nie radzę bruzdować ani skuwać jeśli jest podłogówka.
  • #8 19510359
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Nie wstawie stelażu do WC na szacht, bo łazienka jest wąska, nawet jak kupię stelaż 40 odbuduje, to mam ok 45cm, plus 15 cm z każdej strony to 75cm. Nie chcę robić np "dwójki" wklejony w ścianę ;)
    Nie ma ogrzewania podłogowego, ale jest poprowadzona instalacja do grzejnika, który jest po prawej.
    Ten kat, gdzie jest brodzik, jest nieregularny, patrząc stojąc w wejściu ściana po lewej to szacht i tam mam 60, na wprost od wejścia jest krzywa i tam jest zależy gdzie zmierzę max 109, dlatego tam napisałem 105/110, no i ściana po prawej to ta najdłuższa.
    Ogólnie ma być głęboki brodzik lub taka mini wanna, są wanny 65/70 x 100/105 i tej koncepcji się trzymam. Nie chcę wstawić kabiny np 80x80 czy 90x90 tworzyć czegoś w stylu kącika dla pająków ;) są kabiny asymetryczne ale te co widziałem są płytkie (nie ma możliwości zbierania wody, że tak powiem). Nie chcę odpływu liniowego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji rur TECE do wody ciepłej i zimnej w łazience oraz kuchni. Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących rozprowadzenia rur pod prysznic, pralkę i sedes, zastanawiając się, czy skuwać posadzkę, czy zastosować przed-ściankę. Uczestnicy sugerują wykorzystanie stelaży do umywalki i WC, co pozwoli na ukrycie rur i odpływów, a także na zyskanie dodatkowej przestrzeni na półki. Podkreślają, że ważne jest odpowiednie zaplanowanie głębokości zabudowy, aby pasowała do kafelek. Wskazują również na konieczność uwzględnienia odpływu WC, który zajmuje najwięcej miejsca. Zwracają uwagę na to, aby nie bruzdować posadzki, jeśli nie ma ogrzewania podłogowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA