logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAN2006SPL/01 pralka czy ma wymienne łożyska bębna?

gesiu25 14 Lip 2021 12:07 1617 6
REKLAMA
  • #1 19519991
    gesiu25
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.
    Szukałem w necie ale nie znalazłem odpowiedzi czy w/w pralka ma wymienne łożyska? Łożyska już zaczynają huczeć i chciałbym się rozeznać w kosztach naprawy/wymiany. Bęben do tej pralki kosztuje około 600zł, ale nigdzie nie znalazłem informacji odnośnie łożysk. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19520045
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3706
    Zasadniczo musisz podać pełną nazwę modelu czyli WAN 2006SPL/......by mieć 100% pewności, ale w katalogu części występuje wanna tylna co jednoznacznie oznacza, że łożyska są wymienne tradycyjną metodą: https://www.bosch-home.pl/sklep/00715098
    A tu uszczelniacz łożysk: https://www.bosch-home.pl/sklep/00425642
    Niestety wymiarów łożysk producent nie podaje.
    PS. To że występuje tylko wanna to po prostu zamysł producenta by zarobić na częściach zamiennych i perfidnie jest oferowany cały tył, ale nie oznacza to od razu, że łożysk nie można wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 19520363
    gesiu25
    Poziom 14  
    Całe oznaczenie modelu to WAN2006SPL/01
    Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #5 19521771
    gesiu25
    Poziom 14  
    Coś czuję będzie to grubsza naprawa :( już jestem umówiony z panem od pralek. Niemniej jednak bardzo dziękuję za okazaną pomoc :) Pozdrawiam.
  • #6 21005775
    marcin7904
    Poziom 28  
    Ocena: 257
    Witam.
    Trochę odkopię temat. Posiadam taką pralkę, ale z oznaczeniem WAN 2006SPL/19. Wymieniłem w niej łożyska w silniku także, bo stwierdziłem, że też je słychać. Po złożeniu wszystkiego do kupy pralka działa, ale ma problem z wirowaniem, tzn. jak już dochodzi do momentu wirowania to tak jakby nie mogła wejść na obroty. Filtry przeczyszczone, pompa działa, bo wodę wylewa. Co jeszcze sprawdzić lub co mogło się zepsuć?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21005823
    gesiu25
    Poziom 14  
    Tam na górze pod pokrywą jest taki duży plastik zespolony. Woda tam wpływa i później jest rozdzielana. U nas to padło zaraz po tych łożyskach. Też nie wirowała. Wymieniliśmy to i działała jakieś 4-5 po czym padła grzałka. Tej już nie wymieniłem tylko wywaliłem to gówno na złom. Kupiłem Whirlpool i tam łożyska padły po 14 miesiącach. Dobrze, że jeszcze na gwarancji, bo łożyska nie wymienialne, tylko cały nowy bęben. Ogólnie mam pecha do pralek albo teraz tylko taka jakość jest oferowana. Kiedyś pralki działały po 15 lat, a teraz gwarancja i się nie znamy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy w pralce Bosch WAN2006SPL/01 łożyska bębna są wymienne, ponieważ zaczynają huczeć i rozważa koszty naprawy. Odpowiedzi wskazują, że łożyska są wymienne, mimo że producent oferuje cały tył pralki jako część zamienną. Użytkownicy dzielą się linkami do katalogów części oraz doświadczeniami z wymianą łożysk. W jednym przypadku wymiana łożysk w modelu WAN2006SPL/19 nie rozwiązała problemu z wirowaniem, co sugeruje, że mogą występować inne usterki.
REKLAMA