Spotkałem się na Elektrodzie z opiniami fachowców, ze dyski na 3D nand to szajs nieprzeciętny, krótko żywotne i takie tam. Było to wtedy jak pytałem się o opinie bo chciałem kupić Intela P660. To jak to jes naprawdę. Bo tu raptem czytam o przełomowej technologii. Jak twierdziłem ze to dobre dyski i maja dobry stosunek ceny do pojemności to mnie objechali.
W algorytmach implementacji buforowania SLC Intel SSD 660P ma trzy interesujące funkcje. Po pierwsze, pamięć podręczna SLC tego dysku ma statyczną część 6 Gb na każde 512 GB pojemności dysku SSD. Pozwala zachować wysoką prędkość zapisu, nawet jeśli pojemność dysku SSD jest prawie ściśle związana z plikami użytkownika i nie jest możliwe wdrożenie pojemnej dynamicznej pamięci podręcznej.
Po drugie, zawartość pamięci podręcznej SLC jest przenoszona do pamięci QLC nie od razu, ale tylko podczas stosunkowo długich przestojów dysku. Z jednej strony zmniejsza to nieco wydajność pamięci podręcznej, która w odpowiednim momencie może się zapełnić, ale z drugiej strony pozwala przyspieszyć operacje odczytu, jeśli dostęp do danych nastąpi natychmiast po ich zapisaniu. Ta taktyka jest szczególnie skuteczna w testach porównawczych, które mierzą szybkość odczytu natychmiast po utworzeniu pliku testowego.
Oprócz tego Intel wymyślił coś wyjątkowego-programiści postanowili dać pewną kontrolę nad pamięcią podręczną SLC w ręce użytkownika. W zastrzeżonym narzędziu SSD Toolbox dla 660p istnieje możliwość wysłania polecenia do kontrolera, aby wymusić przeniesienie wszystkich informacji z pamięci podręcznej SLC do pamięci QLC. I to oczywiście pozwala, jeśli to konieczne, wstępnie przygotować dysk do zapisywania dużych ilości danych.