logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyskusja o technologii 3D NAND w dyskach Intel P660 PCIe [QLC]: opinie i trwałość

bumble 21 Lip 2021 00:23 528 9
REKLAMA
  • #1 19528776
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1193
    Spotkałem się na Elektrodzie z opiniami fachowców, ze dyski na 3D nand to szajs nieprzeciętny, krótko żywotne i takie tam. Było to wtedy jak pytałem się o opinie bo chciałem kupić Intela P660. To jak to jes naprawdę. Bo tu raptem czytam o przełomowej technologii. Jak twierdziłem ze to dobre dyski i maja dobry stosunek ceny do pojemności to mnie objechali.
  • REKLAMA
  • #2 19528805
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8268
    P660 to szajs ze względu na użyte pamięci QLC, nie ze względu na użytą technologię 3D NAND.
  • REKLAMA
  • #3 19528904
    bumble
    Poziom 40  
    Tak. Szajs. Złom. Do niczego. Na szczęście działa półtora roku świetnie.

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/samsung-ssd870-qvo-2tb-test-dysku-ssd.html
    Tu link do dysków koreańskiego producenta.

Dodano po 1 [minuty]:

dt1 napisał:
    P660 to szajs ze względu na użyte pamięci QLC, nie ze względu na użytą technologię 3D NAND.

Możesz trochę wyjaśnić dlaczego QLC to szajs. Tak jest ogólnie i wszyscy uważają czy ty uważasz? A jeśli, to dlaczego.

Dodano po 1 [minuty]:

Ja uważam że to włąsnie jest przyszłość a nikt dysku nie będzie użytkował 10 lat żeby przekroczyć cza zapis/odczyt bo i komputer jest zmieniany co dwa trzy lata.
  • #4 19529064
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1915
    QLC to szajs ze względu na niskie prędkości zapisu po wyczerpaniu bufora (poniżej 100MB/s) wynikające właśnie z technologii QLC, kości takie mają też znacznie niższa trwałość.

A dyski z artykuł€ sponsorowanego mają fajne ceny, widziałem wersję 120GB za 1400zł...
  • #5 19529259
    bumble
    Poziom 40  
    turkuc11 napisał:
    QLC to szajs ze względu na niskie prędkości zapisu po wyczerpaniu bufora (poniżej 100MB/s) wynikające właśnie z technologii QLC, kości takie mają też znacznie niższa trwałość.

A dyski z artykuł€ sponsorowanego mają fajne ceny, widziałem wersję 120GB za 1400zł...

I tego się trzymasz prawda? A jaki dysk masz w swoim osobistym komputerze ? dasz skan z jakiegoś programu?
  • REKLAMA
  • #6 19529288
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1915
    Mam TLC od Samsunga.
  • #7 19529789
    bumble
    Poziom 40  
    turkuc11 napisał:
    Mam TLC od Samsunga.

A to nie znam takiego dysku.

Dodano po 1 [minuty]:

turkuc11 napisał:
    wynikające właśnie z technologii QLC, kości takie mają też znacznie niższa trwałość

Co znaczy niższą trwałość do czego ile mniej ?
  • REKLAMA
  • #8 19529810
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8268
    Niższą trwałość komórek pamięci. Komórki QLC wytrzymywały na samym początku około 100 cykli programowania. To dosyć żałosne, bo takie dyski jedynie dzięki dużym buforom i poprawnym algorytmom równoważenia zużycia komórek miały minimalny sens. Obecne generacje pamięci QLC są minimalnie bardziej wytrzymałe, ale wciąż jest to trzycyfrowa liczba (czasem naciągana do tysiąca). Jest to trzy lub cztery razy mniej niż wytrzymają pamięci TLC.

P660 1TB ma TBW oszacowane przez producenta na 200TB, czyli producent w uproszczeniu zakłada, że komórki wytrzymają około 200 zapisów. Jeśli dobrze pamiętam, to poprzednik z pamięciami TLC (model p760?) miał przy tym rozmiarze limit gdzieś w przedziale 550-600 TBW. 970 EVO czy najtańszy chyba Kingston A2000 w wersjach 1TB też mają TBW na poziomie 600 TB.

Ale o ile na samą niską wytrzymałość pamięci flash niektórzy machną ręką, bo może lubią co chwilę wymieniać sobie sprzęt czy to ma sens czy nie, to wydajność spadająca nawet do 50MB/s przy operacjach mieszanych (co widać w prawie każdym teście tego dysku, oraz podobnych modeli QLC od innych firm), w szczególności gdy dysk jest nieco zapchany i nie może sobie dynamicznego bufora SLC już bezkarnie za dużego robić (a sprzętowy był za drogi w implementacji) przekreśla go jak dla mnie w moich zastosowaniach - na pewno w przypadku dysku systemowego. Być może na storage bym go zastosował, ale raczej mało istotnych danych. Z drugiej strony w cenie tego dysku (p660) można kupić porządniejsze (np. wspomnianego Kingstona A2000, z pamięciami TLC, rozsądnym kontrolerem i sprzętowym buforem DRAM), więc kupno najtańszego dysku QLC (do tego po redukcji wszystkiego co możliwe - optymalizacja kosztów) ma dość niewielki, jeśli jakikolwiek sens.
  • #9 19529991
    bumble
    Poziom 40  
    dt1 napisał:
    . Z drugiej strony w cenie tego dysku (p660) można kupić porządniejsze (np. wspomnianego Kingstona A2000, z pamięciami TLC

Tak to prawda. Teraz jest już spoko z cenami jednak 2 lata temu chyba 2 lata płaciłem za p660 1TB 90gbp więc jakieś 450zł. To była dobra cena za taką pojemność NVMe. Mam na niego 5 lat gwarancji lub 200TB danych na dysku. Daje to zapis na dysku ok 110 GB danych codziennie przez 5 lat. Przy czym chodzi tu zapis fizyczny danych. Dla zwykłego użytkownika osiągnięcie zapisu 50 GB danych każdego dnia przez 10 lat jest raczej nieosiągalne a 10 lat to kupa czasu. Zależy oczywiście od tego do czego komu dysk jest potrzebny.
  • Pomocny post
    #10 19530563
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Wszystkie "ach i oh" o tym dysku Intela PCI Express 3.0 x4 (kontroler SM2263 /4-ch) z 2019 z rzutami wydajności i porównania Link

Spoiler:
    W algorytmach implementacji buforowania SLC Intel SSD 660P ma trzy interesujące funkcje. Po pierwsze, pamięć podręczna SLC tego dysku ma statyczną część 6 Gb na każde 512 GB pojemności dysku SSD. Pozwala zachować wysoką prędkość zapisu, nawet jeśli pojemność dysku SSD jest prawie ściśle związana z plikami użytkownika i nie jest możliwe wdrożenie pojemnej dynamicznej pamięci podręcznej.

Po drugie, zawartość pamięci podręcznej SLC jest przenoszona do pamięci QLC nie od razu, ale tylko podczas stosunkowo długich przestojów dysku. Z jednej strony zmniejsza to nieco wydajność pamięci podręcznej, która w odpowiednim momencie może się zapełnić, ale z drugiej strony pozwala przyspieszyć operacje odczytu, jeśli dostęp do danych nastąpi natychmiast po ich zapisaniu. Ta taktyka jest szczególnie skuteczna w testach porównawczych, które mierzą szybkość odczytu natychmiast po utworzeniu pliku testowego.

Oprócz tego Intel wymyślił coś wyjątkowego-programiści postanowili dać pewną kontrolę nad pamięcią podręczną SLC w ręce użytkownika. W zastrzeżonym narzędziu SSD Toolbox dla 660p istnieje możliwość wysłania polecenia do kontrolera, aby wymusić przeniesienie wszystkich informacji z pamięci podręcznej SLC do pamięci QLC. I to oczywiście pozwala, jeśli to konieczne, wstępnie przygotować dysk do zapisywania dużych ilości danych.

Cytat:
    QLC 3D NAND działa wolniej niż pamięć TLC z dość oczywistego powodu:
    - kontroler podczas cyfrowego przetwarzania danych odczytywanych z komórek czterobitowych musi rozpoznać dwukrotnie więcej różnych stanów, co jest oczywiście większym wyzwaniem obliczeniowym.
    Ponadto wpływa na niski stopień równoległości macierzy pamięci flash złożonej z urządzeń QLC 3D NAND.

Podsumowanie tematu

✨ Dyski Intel P660, oparte na technologii 3D NAND i pamięciach QLC, spotkały się z krytyką ze względu na niską trwałość i wydajność. Użytkownicy wskazują, że QLC charakteryzuje się niższą wytrzymałością (około 200 TBW) w porównaniu do TLC, co czyni je mniej odpowiednimi dla intensywnych zastosowań. Pomimo tego, niektórzy użytkownicy zauważają, że dla przeciętnego użytkownika, który nie planuje intensywnego zapisu danych, P660 może być wystarczający. W dyskusji porównano również P660 z innymi modelami, takimi jak Samsung 970 EVO i Kingston A2000, które oferują lepsze parametry trwałości i wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA