logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kotła gazowego 1f z zasobnikiem Galmet/Kospel 200l zastępując piec Termet 2f

KarolM3 26 Lip 2021 19:10 1074 9
REKLAMA
  • #1 19537056
    KarolM3
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam mam takie pytanie trochę szukałem po internecie informacji, pytałem na innym forum ale nie uzyskałem dokładnej odpowiedzi, wiem że jestem laikiem w tych sprawach ale chciałem zapytać co trzeba do podłączenia kotła gazowego 1funkcyjnego z zasobnikiem Galmet lub kospel 200l, mieszkanie niedawno kupiłem od dewelopera i jest podłączony piec gazowy Termet 2fynkcyjny teraz podłączenie zamiast niego 1f, takie rzeczy jak rurki kolanka itp. wiem że to wedle umiejscowienia tylko chodzi mi jakie naczynia bezpieczeństwa, czy jakaś pompka cyrkulacyjna oraz inne rzeczy, zasobnik będzie zamontowanych na poddaszu 5m nad piecem
  • REKLAMA
  • #2 19537076
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1194
    Kocioł 1f powinien mieć naczynie w sobie zabudowane. Może napisz jaki to kocioł.
  • #3 19537112
    KarolM3
    Poziom 5  
    Kocioł Termet gold plus
  • REKLAMA
  • #4 19537523
    bumble
    Poziom 40  
    Mnie go wyświetla jako dwufunkcyjny. Bądź uprzejmy podać pełna nazwę i typ. Masz do nie go instrukcje także montażu nawet z wymiarami przyłączy.
  • #5 19537910
    KarolM3
    Poziom 5  
    Termet EcoCondens Gold Plus 25. Są dwa rodzaje tego samego pieca jeden 2f a drugi 1f
  • #6 19537960
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    bumble napisał:
    Mnie go wyświetla jako dwufunkcyjny

Nie wiem, gdzie szukasz ale Termety są w wersji 1-funkcyjnej jak i 2-funkcyjnej.

KarolM3 napisał:
    chodzi mi jakie naczynia bezpieczeństwa, czy jakaś pompka cyrkulacyjna

Naczynie przeponowe dla c.o. jest w kotle, jeśli wielkość zładu wody w instalacji c.o. nie wymaga montażu dodatkowego naczynia do c.o. to tę kwestię masz z głowy.
    Natomiast w przypadku zasobnika c.w.u. trzeba dodatkowo kupić i zamontować naczynie przeponowe dla c.w.u., najlepiej tzw. przepływowe, by woda przy naczyniu nie stała i nie sprzyjała rozwojowi drobnoustrojów. Firma Reflex ma w swojej ofercie odpowiednie naczynie, są one droższe ale ja to traktuję jako jednorazowy zakup na np. 10 lat, więc koszty nie są duże.
    Pompa cyrkulacyjna to nie zależy od kotła lecz od Twojej instalacji, musisz mieć instalację wodną 3 rurową, czyli 1 rurka z zimną i 2 rurki do ciepłej by c.w.u. mogła krążyć.
    Jeśli nie masz do kranów pociągniętej dodatkowej, drugiej rurki od ciepłej wody to cyrkulacja Ciebie nie dotyczy, bo z tradycyjną instalacją z 2 rurkami tj. 1 od zimnej i 1 od ciepłej nic nie da się zrobić.

Pamiętaj, że kocioł 1 funkcyjny wymaga zasobnika z wężownicą albo zbiornik w zbiorniku, bo z kotłem 2-funkcyjnym można zastosować zasobnik warstwowy, który z kotłem 1-funkcyjnym nie ma racji bytu.
    I tak musisz zlecić montaż fachowcowi, bo sam tego nie będzie robił, więc w teorii instalator powinien kupić co potrzeba, choć czasem lepiej części kupić samemu, by nie było potem rozczarowania, że kupił co innego lub w innej cenie niż oczekiwaliśmy.
  • REKLAMA
  • #7 19538363
    KarolM3
    Poziom 5  
    Nie posiadam 3 rurek przy kranach więc nie wiem dlaczego hydraulik napisał żeby kupić pompkę

Taki dostałem spis co potrzebuje :
    Elektroniczna energooszczędna pompa cyrkulacji CIRKULA TORIO, grupa bezpieczeństwa z zaworem bezpieczeństwa REFLEX, naczynie wyrównawcze REFLEX, zawory z wkładkami anty-kamiennymi CALIDO, odpowietrzniki automatyczne CALIDO, filtry i inne kształtki wykonane z mosiądzu, wszystkie połączenia wykonane rurami zgrzewanymi

I zastanawiam się właśnie jak to rozwiązać najlepiej żeby jakość podłączenia i podzespołów była dobra
  • #8 19538399
    bumble
    Poziom 40  
    KarolM3 napisał:
    Natomiast w przypadku zasobnika c.w.u. trzeba dodatkowo kupić i zamontować naczynie przeponowe dla c.w.u.

Nie potrzeba żadnego naczynia dodatkowego jeśli jest w kotle. Ciśnienie na c.w.u nie wzrośnie az tak żeby było potrzebne chyba że zagotuje wodę w zasobniku. W razie czego jest zawór bezpieczeństwa. U mnie nigdy nie zadziałał mimo zasobnika 180l i raz w tygodniu grzanie wody do 80st.
  • REKLAMA
  • #9 19538665
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    bumble napisał:
    Nie potrzeba żadnego naczynia dodatkowego jeśli jest w kotle.

w kotle masz naczynie tylko do c.o., a nie do c.w.u. więc nie pisz, że nie potrzeba żadnego naczynia, bo z założenia z zasobnikiem powinno być naczynie do c.w.u., a Twoją poradę uznałbym za szkodliwą.

bumble napisał:
    W razie czego jest zawór bezpieczeństwa

zawór bezpieczeństwa nie zastępuje naczynia przeponowego, więc Twoja argumentacja jest błędna.

bumble napisał:
    U mnie nigdy nie zadziałał mimo zasobnika 180l i raz w tygodniu grzanie wody do 80st.

u ciebie nie znaczy u każdego, bo każda instalacja jest inna.

KarolM3 napisał:
    Nie posiadam 3 rurek przy kranach więc nie wiem dlaczego hydraulik napisał żeby kupić pompkę

a był u Ciebie i robił wizję lokalną?
    To wygląda jakby poszedł według jakiegoś schematu, bo tak robi u innych, bez sprawdzenia jak jest u Ciebie w rzeczywistości.
    Wg mnie pompa cyrkulacyjna u Ciebie to zbędny wydatek.
  • #10 19538831
    KarolM3
    Poziom 5  
    Tak był u mnie i pytał o to czy mam 3 rurki odpowiedziałem że nie i dlatego to dziwne dla mnie do czego ta pompka

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o podłączenie kotła gazowego 1-funkcyjnego z zasobnikiem Galmet lub Kospel 200l, zastępując piec gazowy Termet 2-funkcyjny. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące naczynia przeponowego, pompy cyrkulacyjnej oraz niezbędnych elementów instalacji. Wskazano, że kocioł 1-funkcyjny powinien mieć naczynie wbudowane, ale dla zasobnika c.w.u. konieczne jest dodatkowe naczynie przeponowe. Użytkownik nie posiada instalacji 3-rurowej, co rodzi wątpliwości co do potrzeby pompy cyrkulacyjnej. Wskazano również, że zawór bezpieczeństwa nie zastępuje naczynia przeponowego, a każda instalacja jest inna, co wpływa na wymagania dotyczące podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA