bumble napisał: Mnie go wyświetla jako dwufunkcyjny
Nie wiem, gdzie szukasz ale Termety są w wersji 1-funkcyjnej jak i 2-funkcyjnej.
KarolM3 napisał: chodzi mi jakie naczynia bezpieczeństwa, czy jakaś pompka cyrkulacyjna
Naczynie przeponowe dla c.o. jest w kotle, jeśli wielkość zładu wody w instalacji c.o. nie wymaga montażu dodatkowego naczynia do c.o. to tę kwestię masz z głowy.
Natomiast w przypadku zasobnika c.w.u. trzeba dodatkowo kupić i zamontować naczynie przeponowe dla c.w.u., najlepiej tzw. przepływowe, by woda przy naczyniu nie stała i nie sprzyjała rozwojowi drobnoustrojów. Firma Reflex ma w swojej ofercie odpowiednie naczynie, są one droższe ale ja to traktuję jako jednorazowy zakup na np. 10 lat, więc koszty nie są duże.
Pompa cyrkulacyjna to nie zależy od kotła lecz od Twojej instalacji, musisz mieć instalację wodną 3 rurową, czyli 1 rurka z zimną i 2 rurki do ciepłej by c.w.u. mogła krążyć.
Jeśli nie masz do kranów pociągniętej dodatkowej, drugiej rurki od ciepłej wody to cyrkulacja Ciebie nie dotyczy, bo z tradycyjną instalacją z 2 rurkami tj. 1 od zimnej i 1 od ciepłej nic nie da się zrobić.
Pamiętaj, że kocioł 1 funkcyjny wymaga zasobnika z wężownicą albo zbiornik w zbiorniku, bo z kotłem 2-funkcyjnym można zastosować zasobnik warstwowy, który z kotłem 1-funkcyjnym nie ma racji bytu.
I tak musisz zlecić montaż fachowcowi, bo sam tego nie będzie robił, więc w teorii instalator powinien kupić co potrzeba, choć czasem lepiej części kupić samemu, by nie było potem rozczarowania, że kupił co innego lub w innej cenie niż oczekiwaliśmy.