logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto iść na AGH czy Politechnikę Krakowską?

kamil3211 26 Lip 2021 19:24 7014 4
REKLAMA
  • #1 19537075
    kamil3211
    Poziom 10  
    Ocena: 57
    Za rok planuję na studia Automatyki i robotyki. Niby na AGH najwyższy poziom. Ale się zastanawiam, czy nie iść na Politechnikę Krakowską, bo tam będzie prościej. Myślę nad tym tak, bo kiedyś chciałem iść do najlepszego technikum w mieście. Ale teraz jestem szczęśliwy, że tam nie poszedłem. Dzięki temu miałem czas na samorozwój, a jak przyszło co do czego, to ucząc się na własną rękę, było szybciej i lepiej. Czy na studiach będzie podobnie? Np. do regulatorów PID jakieś wzory na transmitancję. Transmitancja fajna rzecz. Tyle że na pewno są ważniejsze rzeczy do roboty. A te wzory kiedyś i tak zapomnę. A potrafię tuningować PID bez nich.
    Jeśli chodzi o moje umiejętności, to jakimś cieniasem nie jestem. Elektroniki i programowania uczę się na poważnie od 2. klasy gimnazjum. Robię zlecenia na Oferii, pisząc proste programy. W olimpiadzie wiedzy elektronicznej będę brał udział i całkiem dobrze mi idzie robienie zadań (elektryka).
  • REKLAMA
  • #2 19537477
    pla20
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Pytanie jest chyba retoryczne -uczyć się zawsze warto i to na najlepszej możliwej uczelni. Powiem (napisze) więcej jeśli czujesz się na siłach to może warto spróbować nauki za granicą-ambicji nigdy nie jest za dużo. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 19537613
    kamil3211
    Poziom 10  
    Ocena: 57
    Nie wyobrażam sobie nauki za granicą. Po angielsku potrafię się dogadać. Ale jak będą tłumaczyć po ANGIELSKU np. transformatę Fouriera itp., to chyba nikt tego nie zrozumie. A jeśli chodzi o koszty życia ,to oni opłacą? I czego mógłbym się tam więcej nauczyć? Prąd wszędzie jest taki sam. A czy to, na jakiej uczelni byłbym, wpływa na zatrudnienie? Oni na to w ogóle patrzą?
  • REKLAMA
  • #4 19571460
    Pjoter77
    Poziom 5  
    Ocena: 13
    Różnica za granicą, a u nas jest znacząca. Np. mam znajomą co zamiaruje studiować w Austrii i tam jest w ogóle inny system. Możesz sobie wybrać ile lat chcesz studiować, jak masz życzenie to robisz wszystko w trzy semestry na przykład (nie wiem, czy jest jakieś minimum), tylko ryzykujesz, że oblejesz albo możesz robić jeszcze dłużej niż u nas. To taki przykład, ale co kraj to obyczaj. Wątpię natomiast, że będzie gdzieś coś opłacane, raczej wręcz bym obstawiał, że spotkasz się z tym, że nawet same studia są jedynie prywatne jak w USA. Co do samej uczelni, to byłem na AiR na PK na wydziale mechanicznym i zmieniłem. Dużo opinii starszych studentów krążyło, że nic ich ważnego nie uczą, że przez to, że wydział mechaniczny, to wychodziła z tego kierunku taka Mechanika i Budowa Maszyn z elementami automatyki jedynie.

Edit: Co do ogólnych uwag typu "czy nie lepiej iść na mniej wymagające studia i douczać się samemu?" to każdy przypadek trzeba rozpatrzyć indywidualnie, ale moje zdanie wyraziłem już na początku postu w tym temacie (Link) możesz zerknąć jeśli chcesz, zawsze to jakiś dodatkowy punkt widzenia.

Pozdrawiam
  • #5 19579085
    Antoni42
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    kamil3211 napisał:
    Np. do regulatorów PID jakieś wzory na transmitancję. Transmitancja fajna rzecz. Tyle że na pewno są ważniejsze rzeczy do roboty. A te wzory kiedyś i tak zapomnę. A potrafię tuningować PID bez nich.

Problem polega na tym, że chcesz wybrać się na studia wyższe ... a to jest już inny poziom niż tylko i wyłącznie umiejętności praktyczne... wręcz przeciwnie - studia nie uczą i nie mają uczyć praktyki, ale po studiach masz wiedzieć i rozumieć, co, jak i dlaczego - czyli teoria wsparta praktyką.... Praktyka wsparta teorią to jest poziom wcześniej, czyli technikum (także zawodówka). Dlatego gdziekolwiek na studia się nie wybierzesz, tam zawsze będziesz musiał się zmierzyć z rozmaitymi wzorami i całą masą teorii, która to będzie dla wyniku Twoich studiów decydująca (choć oczywiście zajęcia praktyczne typu laboratoria, projekty itd.) także będą ważne i nie bez znaczenia... Jednak studia wyższe przede wszystkim uczą teorii, a nie praktyki. Zajęcia praktyczne mają na celu jedynie lepsze zrozumienie, zobaczenie i poznanie teorii.

Co do wyższości uczelni - powiedziałbym, że AGH jest zdecydowanie lepsze, wyższy poziom i zdecydowanie bym polecił... problem tylko w tym, że nie mam jakiejś sensownej wiedzy o automatyce i robotyce na PK... Myślę, jedynie, że właśnie PK może być trochę mniej teoretyczna a bardziej praktyczna, ale czy lepsza, tego Ci niestety nie powiem. A większość i tak zależy od przede wszystkim prowadzących oraz ambicji i poziomu samych studentów, oraz oczywiście programu studiów.
REKLAMA