logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana zębatki napędu bramy przesuwnej Wisniowski

Macias66 12 Sty 2024 13:47 4173 12
  • #1 20905302
    Macias66
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć.

Mój dom ma już 20 lat i co jakiś czas coś się zaczyna sypać ...to i tak nieźle w porównaniu z obecną elektroniką ;-)

Mam przesuwną bramę firmy Wisniowski. Jest wbetonowany słupek z silnikiem i brama z przeciwwagą.
    Napęd z silniki jest przenoszony kółkiem zębatym na listwy zębate umocowane wzdłuż bramy.

W zależności od pogody zdarzają się przypadki, że brama zacina się w niektórych miejscach i kręci w miejscu. Tu może byc wina listew : bardziej zużycia , chociaż przy dużych mrozach zdarzało sie , że traciła zęby (te listwy już wymienione).

Ostatnio zajrzałem niżej i stwierdziłem, że zębatka przenoszaca napęd ma duże ślady zużycia
    Zużyta zębatka i listwa zębata na przesuwnej bramie. Zużyta zębatka przesuwnej bramy Wisniowski

W zębatce, chcociaż nie dało sie dobrze oczyscić wnętrza , widać jakąś nakrętkę, wiec podejrzewam, że przy sporej ilości WD40 da się ją odręcić

Czy ktoś wymieniał taka zębatkę, czy da się to zrobić bez zdejmowania bramy
  • Pomocny post
    #4 20905368
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 114
    Widok na trzpień przekładni ślimakowej z śrubą mocującą.
    Zębatka blokuje się na trzpieniu przekładni slimakowej tak jak ramię wycieraczki. Przy dokręceniu dociska się do stożka z nacięciami.
    Czy jak to napisałeś "kręci się w miejscu" chodzi o zębatkę czy wałek wewnątrz niej?
    Może trzeba po prostu ją dokręcić lub też trzpień może być już na tyle wytarty, że to nic nie da. Najlepiej odkręcić zębatkę i sprawdzić.
    Na pewno da się wymienić zębatkę bez zdejmowania bramy :)
  • Pomocny post
    #5 20905415
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    k45i89o98j66 napisał:
    Zdejmij odkręć zanieś do ślusarza i dorobi za flaszkę.

Jasne, koło zębate za flaszkę dorobi.
  • Pomocny post
    #6 20905422
    marcin94531
    Poziom 22  
    Flaszka nie jest w tych czasach taka tania + trzeba doliczyć własny czas na załatwianie z Panem ślusarzem :D może okazać się, że taniej wyjdzie kupić oryginalne koło zębate na allegro.
  • Pomocny post
    #7 20905428
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2583
    k45i89o98j66 napisał:
    Zdejmij odkręć zanieś do ślusarza i dorobi za flaszkę.

Tak, a ślusarz tę flaszkę potem zaniesie dzieciom na obiad lub do ZUSu, zamiast składki :)
    Zębatki są dostępne u producenta napędu bramu jako części zamienne. Ma tego tyle, że aż sprzedaje :P
    V.
  • Pomocny post
    #9 20905571
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1033
    Macias66 napisał:
    Ostatnio zajrzałem niżej i stwierdziłem, że zębatka przenoszaca napęd ma duże ślady zużycia

Czasami nie ma też za dużego luzu listwa - koło zębate.

Ilustracja przedstawiająca mechanizm zębatkowy z zaznaczoną odległością 1 mm między kołem zębatym a listwą.
  • Pomocny post
    #10 20905640
    marcin94531
    Poziom 22  
    To zapewne też trzeba będzie ustawić jednak najpierw potrzebne nowe koło zębate.
  • Pomocny post
    #11 20905653
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Typowa usterka takich napędów, listwa plastykowa wyciera "metalowe" koło zębate. po wymianie masz parę lat spokoju.
  • Pomocny post
    #12 20905673
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3752
    Zbych034 napisał:
    Typowa usterka takich napędów, listwa plastykowa wyciera "metalowe" koło zębate. po wymianie masz parę lat spokoju.
    Wyciera, bo ludzie ją smarują. Potem przykleja się piasek i robi za papier ścierny. To ma pracować na sucho.
  • #13 21040856
    Macias66
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Dziękuję wszystkim kolegom z grupy, jak zawsze każdy coś wniosł w sprawie.

Wariant budżetowy wygrywa:
    1. listew póki co nie wymieniam
    2. wymieniam zębatkę i dokładam do tego częściową regulację odstępu między zębatką i listwami.

Jak ktoś napisał - da mi to kilka lat spokoju...

Pozdrawiam, do następnego "kejsu"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przesuwną bramą firmy Wiśniowski, której napęd zębatkowy wykazuje oznaki zużycia, co prowadzi do zacinania się bramy. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana zębatki, która może być wykonana samodzielnie lub z pomocą ślusarza. Użytkownicy podkreślają, że zębatki są dostępne jako części zamienne u producenta, a także na platformach sprzedażowych. Wskazano na typowe problemy związane z zużyciem zębatek w wyniku niewłaściwego smarowania listew zębatych. Użytkownik planuje wymienić zębatkę i dokonać regulacji odstępu między zębatką a listwami, co powinno zapewnić kilka lat bezproblemowego użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA