logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie aku z agregatu - jak naładować akumualtory ze zwyklego agregatu

mhmh 12 Sie 2021 15:56 2211 8
  • #1 19561222
    mhmh
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Szanowni Państwo,
    kupiłem wózek do sprzedaży lodów z zamontowanymi urządzeniami jak na poniższych zdjęciach:
    Dwa akumulatory spięte ze sobą w pokazany sposób (wydaje mi się, że przed zamontowaniem tego przeze mnie klemy były na odwrót, jednak z instrukcji wynika, że powinny być zamontowane właśnie tak, jak ja to zrobiłem?)

Urządzenie UPS, które ma sterować całym układem.
    Założenie jest takie, że w nocy akumulator jest ładowany z gniazdka, a w dzień wózek jeździ z lodami i chłodziarka do lodów jest ładowana przez UPS z akumulatora. W takim układzie to działa bez zarzutu.

Ja natomiast nie mam dostępu do sieci w miejscu, gdzie trzymam urządzenie i chce je naładować z agregatu 2kW. Urządzenie według producenta pobiera max 600W. Problem w tym, że mam zwykły agregat, a nie inwertorowy i w związku ze skokami napięcia UPC nie załaduje akumulatorów. Producent powiedział, że konstrukcja urządzenia to wyklucza.

Czy jest jakiś sposób na to, żeby akumulator naładować bezpośrednio, bez udziału UPS?
    Czy jedynym wyjściem jest zakup agregatu inwertorowego?

Ładowanie aku z agregatu - jak naładować akumualtory ze zwyklego agregatu Ładowanie aku z agregatu - jak naładować akumualtory ze zwyklego agregatu Ładowanie aku z agregatu - jak naładować akumualtory ze zwyklego agregatu
  • #2 19561312
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1065
    mhmh napisał:
    Czy jest jakiś sposób na to, żeby akumulator naładować bezpośrednio, bez udziału UPS?
    Tak. Agregat o odpowiedniej mocy i prostownik dostosowany do akumulatorów.
  • #3 19561327
    mhmh
    Poziom 9  
    moge prosic o przyklad urzadzenia?
    Czy wtedy moze byc podlaczony i UPS i prostownik do akumulatora? Czy to nie zepsuje UPS?
  • #4 19561345
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    Troche dziwne, że tak ostro reaguje na agregat chyba, ze faktycznie bardzo niestabilny jest.
    Możesz agregat obciążyć czymś 800-1000W - czajnik, żelazko, farelka, słoneczko - i pomierzyć jak będzie utrzymywał napięcie.
    Może ta wbudowana ładowarka na początku próbuje ładować akumulatory takimi impulsami i nagłe zmiany obciążenia wpływają na niestabilność agregatu a to powoduje wyjście poza zakresy przełączania tego UPS i włącza przetwornicę zamiast się ładować.

Czy do ładowania podłączałeś urządzenie od razu do agregatu?
    Agregat dobrze jest odpalić, wyłączyć ssanie (jak było włączone) poczekać na stabilne obroty i dopiero podłączyć obciążenie (np listwą z wyłącznikiem jak nie chcesz wpychać wtyczek pod napięciem, ten UPS mam chyba własny wyłącznik).
    Może trzeba podłączyć jakieś wstępne obciążenie (dwie żarówki 100W albo 3x60W/75W) i w tym stanie rozgrzać troche agregat prze uruchomieniem tego UPS w trybie ładowania.
    To takie tańsze próby zmuszenia UPS'a do współpracy z agregatem.
    Następna opcja - Oddzielna ładowarka na 24V (albo dwie na 12V ale wtedy rozpinasz akumulatory na czas ładowania). Wg instrukcji ten UPS ładuje prądem 20A więc pewno podobnej wydajności ładowarka jest potrzebna.
    Jak się okaże, że jest droższa niż agregat invertorowy to jednak nowy agregat.
    Jak będzie dobra cena na ładowarkę to dobrze by było sprawdzić czy działa z agregatem bo może mieć podobne problemy co ten UPS.
    Tak przy okazji to akumulatory wyglądają na jakieś 100Ah więc ładowanie do pełna (gdy były wyładowanie do konca) to ponad 5 godzin i to jest i tak szybsze ładowanie niż zalecane ponad 10godzin (prąd 10A chyba, ze akumulatory inne niż 100Ah). Czy wiesz ile Ah pobiera twoja lodówka w ciągu dnia? Jak mocno rozładowuje akumulatory?
    Rozładowania powyżej 50% pojemności bardzo skracają ilość cykli pracy.
    Czy możesz zostawić agregat na taki czas na noc - ilość paliwa, jakiś dozór nad jego praca, zabezpieczanie przed kradzieżą? Agregatu nie możesz używać w zamkniętych pomieszczeniach więc pozostaje jakaś wiata aby nie padało na niego.
    Jak się boisz o UPS w czasie ładowania to odkręć jeden kabel na czas ładowania a prostownika/ładowarki. Najlepiej zamontuj "heble" takie wyłączniki akumulatora stosowane w samochodach ciężarowych (choć Żuk też miał) - możesz dać dwa jedan do prostownika i jedne do UPS.
  • #5 19561358
    mhmh
    Poziom 9  
    agregat musze chowac, wiec nie ma mozliwosci, zeby dzialal.
    O polowie rzeczy, ktore napisales, nie mam pojecia ;)

Wzialem baterie do domu, naladowalem z gniadka.

Lodowka wylaczona o 20:00, o 13 nastepnego dnia bylo minus 20 stopni, czyli tyle ile ustalone, wiec akumulatory dzialaja bez zarzutu. Problemem jest czulosc UPS. Dodatkowo UPS pokazuje polowe naladowania, ale po chwili robi sie zero. Po tych 17 godzinach na akumulatorze pokazywalo 3/4. W kazdym razie akumulatory sa sprawne, bo pokazal to test z ladowaniem z gniazdka.

Mam troche problem, bo nie moge w to angazowac pracownika. Skonczy sie chyba na kupnie agregatu AVR, bo jak pracownik ma montowac prostownik, to nie jest to dobry pomysl.

Liczylem, ze moze da sie miedzy agregat a UPS wrzucic jakies urzadzenie, ktore ustabilizuje napiecie ;)

Z agregatu idzie przedluzacz bebnowy, do niego idzie listwa, a do listwy UPS.

edit: oprocz tego jest jeszcze mala lodowka, glosnik i system sprzedazowy POS, ale to wszystko sa male obciazenia.
  • #6 19561419
    stachu_l
    Poziom 38  
    mhmh napisał:
    Wzialem baterie do domu, naladowalem z gniadka.

Tak dla jasności - rozumiem, że baterie i UPS i to nim ładowałeś.

Czy wiesz jak długo po takim 17 godzinnym rozładowaniu trzeba ładować akumulatory? Jeżeli możesz to weź jeszcze raz komplet do domu i zobacz jak długo się ładuje do pełna. Tyle czasu będzie musiał pracować agregat aby to naładować (niezależnie czy to będzie UPS czy ładowarka/prostownik o podobnej wydajności - 20A).
    Niezależnie jaki zastosujesz agregat (obecny, inweter czy AVR) to podobna ilość czasu musi pracować

Agregat AVR to nie jest agregat inwertorowy - to jest agregat z wbudowana stabilizacja napięcia, niby lepiej niż bez stabilizacji ale też nie ma pewności czy UPS nie zgłupieje - zależy od charakterystyki tego stabilizatora AVR, szczególnie dynamicznej przy zmianach obciążenia.
    Agregat inwertorowy to takie połączenie alternatora z falownikiem (duże uproszczenie) - tu o jakość prądu na wyjściu dba elektronika falownika a alternator dostarcza tyle energii ile potrzebuje falownik. Jak elektronika falownika jest dobra to dostajesz bardzo czysty prąd sinusoidalny o stabilnym napięciu (podobnie jak z wyjścia tego UPSa bo ta jego przetwornica to tez rodzaj falownika).

Prostownik możesz podłączyć na stałe (albo przez "hebel"). Jak prostownik jest z tych trochę lepszych które mają napisane, że można ładować akumulator w samochodzie bez odłączania od instalacji (mają małe pulsacje napięcia i są bezpieczne dla elektroniki w samochodzie) to może on pracować także z tym UPS podłączonym bez "hebli".
    W tym wypadku tylko inna wtyczkę włączamy do agregatu - ta od prostownika a ne od UPS.

mhmh napisał:
    Liczylem, ze moze da sie miedzy agregat a UPS wrzucic jakies urzadzenie, ktore ustabilizuje napiecie

Tym tropem nie poszedłem - producent tego UPSa ma w ofercie stabilizatory napięcia w sieci - nie wiem czy pracują odpowiednio szybko aby reagowały szybciej niż UPS.
    Kiedyś były powszechne stabilizatory napięcia sieci do zasilania telewizorów szczególnie na wsiach - może rodzice albo dziadkowie mieli taki do Rubina choć nie wiem czy taki miał moc 600W.
    Sa także inni producenci takiego sprzętu ale może stabilizator firmy VOLT będzie pracował z UOS tej samej firmy :-)
  • #7 19561422
    mhmh
    Poziom 9  
    tak, ladowalem przez UPS akumulatory.

dobrze, ze mi powiedziales, o tym ciaglym ladowaniu, ale chyba agregat chodzacy 10 godzin naladuje baterie do pelna? ;)
    Chce wypozyczyc agregat, zeby to sprawdzic, a potem kupic.

https://www.eltrox.pl/sprzet-it/ups/stabiliza...tabilizator-napiecia-volt-polska-avr-500.html

moze to urzadzenie sie nada. Pogadam z producentem. Dzieki za te sugestie.

Mozesz mi znalezc na google taki prostownik, ktory twoim zdaniem moze dac rade?
  • #8 19561459
    stachu_l
    Poziom 38  
    mhmh napisał:
    moze to urzadzenie sie nada

Celował bym w ten 1000VA jeżeli UPS może pobrać 600W przy ładowaniu. Ten 1000VA nie jest dużo droższy od 500VA tylko chyba cięższy.

Co do prostownika to trudno ocenić który będzie dobrze działał z agregatem - ja używałem kiedyś Ctek 25A 12V i dobrze sobie radził ale cena nie zachęca.
    Znalazłem Ctek'a 20A 24V (i 40A 12V jak będziesz potrzebował podratować samochód) ale cena powala:
    https://allegro.pl/oferta/ladowarka-ctek-mxts-40-pro-12v-40a-24v-20a-10967291366

Chyba mam szczęście do firmy V - też oferują prostowniki - może się zapytać czy połączone na stałe zadziała.
    https://allegro.pl/oferta/prostownik-12v-24v-funkcja-szybkiego-ladowania-20a-10216590413

Warto zapytać czy może być podłączony na stałe do akumulatora - taki bez napięcia z sieci pobiera bardzo mały prąd z akumulatora nawet zostawiony na zimę nie powinien go rozładować, Niestety takie to najczęściej na jachty albo do przyczep czy kamperów a jak sprzedawca widzi jacht/kamper to mu nagle cena rośnie bo bogaty kupuje.
  • #9 19561468
    mhmh
    Poziom 9  
    Dzieki. Zapytam. Nasuwa mi sie jeszcze watpliwosc co do sensu kupienia tego stabilizatora napiecia, poniewaz wg karty produktu ten UPS ma juz wbudowany taki stabilizator. Jutro bede dzwonil i probowal cos zalatwic, bo koniecznie chce uniknac 1000zl za nowy agregat...ktory nie wiadomo czy rozwiaze sprawe. Powinien, ale moze cos byc nie tak ;)

https://voltpolska.pl/zasilanie-awaryjne/sinu...0-w-24-230v-1400-2000w-zasilacz-awaryjny.html

tu napisali, ze jest stabilizator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące ładowania akumulatorów w wózku do sprzedaży lodów z użyciem agregatu prądotwórczego o mocy 2 kW. Problemem jest to, że agregat nie jest inwertorowy, co powoduje niestabilność napięcia, uniemożliwiając ładowanie akumulatorów przez UPS. Użytkownik rozważał różne rozwiązania, w tym użycie prostownika oraz stabilizatora napięcia. W dyskusji zasugerowano, aby przed podłączeniem UPS do agregatu, obciążyć go innymi urządzeniami, co może pomóc w stabilizacji napięcia. Użytkownik planuje przetestować agregat AVR oraz poszukać odpowiedniego prostownika, który będzie współpracował z jego systemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA