Hej, zakupiłem ostatnio dodatkowe dyski SSD 250GB i hdd 1TB, chciałbym przeinstalować system na SSD bez utraty danych jakie mam na swoim starym dysku hdd 1TB. Chciałbym zrobić tak żeby system był na SSD, a dane zachowały się na tym starym hdd. W jaki sposób zrobić to najsprawniej?
Sklonować dysk, bo chyba jeszcze nie ma programu, który sam inteligentnie rozdzieli dane systemu, od danych użytkownika.
Klonowany dysk musi być tego samego rozmiaru co ten na który klonujemy, więc nie da się sklonować 1TB na 0,25TB.
Kopią systemu, można było sobie wybierać, co ma być zachowane w kopii, ale nie sprawdzałem.
Olać dane, i zainstalować na czysto system. Dane zostaną na starym dysku, bo na co nam śmieci starego systemu? Chwila i będą nowe...
Czyli jak zainstaluje na nowo windowsa i wybiore dysk ssd podczas instalacji to wszystkie pliki na tym starym hdd sie zachowaja? nie bedzie problemu z odpalaniem jakiejs gry np?
Jeżeli kolega sklonuje system to nie będzie potrzeby przeprowadzania jakichkolwiek instalacji.
Wszystko zależy od tego na co się kolega zdecyduje...
Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:
Na moje oko - po instalacji świeżej kopii OS niewielkie szanse pozostają na ocalenie danych z poprzedniego HD.
Jeżeli OS kolega zainstaluje na części, która wcześniej nie była (elektroniczny HD) wykorzystywana, to z przywróceniem pozostałych danych raczej nie powinno być problemów.
Wariant bezpieczny – klon OS na następcę. Kolejny krok – klon lub dokładna kopia danych z drugiej partycji
Na moje oko - po instalacji świeżej kopii OS niewielkie szanse pozostają na ocalenie danych z poprzedniego HD.
Te dane zostaną na starym dysku, ale tylko niektóre z zainstalowanych programów będą mogły uruchomić się na nowym systemie na nowym SSD. Chyba że sformatuje sobie ten stary HDD, stary system i dane na nim...
malykapi napisał:
nie bedzie problemu z odpalaniem jakiejs gry np?
Będzie problem, te gry będą przypisane do starego systemu, nie nowego.
Tak aby "nie będzie", to trzeba by klonować, albo przywracać kopię starego systemu na nowym dysku, ale manewry ograniczają tu pojemności starego i nowego dysku. Nie skopiuje się 1000GB na dysk o pojemności 250GB, a nowy SSD ma tyle właśnie mieć.
Jak jest zajęty stary HDD?
W 1/4, w 1/2, a może w całości?
Jak na działanie SSD wpływa zajętość powyżej 80%?
malykapi napisał:
zakupiłem ostatnio dodatkowe dyski ssd 250gb i hdd 1tb, chciałbym przeinstalować system na ssd bez utraty danych jakie mam na swoim starym dysku hdd 1tb.
Ma teraz 3 dyski, 2x 1TB HDD, i 1 250GB SSD.
arigato napisał:
Wariant bezpieczny – klon OS na następcę. Kolejny krok – klon lub dokładna kopia danych z drugiej partycji
Jeśli ma partycje na system, i drugą na dane/gry, bo docelowy SSD jest tylko 250GB.
W drugą stronę problemu by nie było.
Ja bym zainstalował nowy system na nowym dysku, i doinstalował co potrzeba na drugim większym, bo wtedy wyjdzie co jest potrzebne, a co robi za nieużywane śmieci.
Albo to jakoś wykorzystać https://www.download.net.pl/dysk-jako-folder-windows-10/n/8606/ tylko jak?
Teoretycznie, ale tylko teoretycznie - zastrzeżenia dot. wielkości dysku, słusznie podnoszone przez Pana g107r, pomijam - można sobie wyobrazić sytuację, w której po sklonowaniu (i oczyszczeniu HDD) programy są przenoszone a potem ścieżki poprawiane. Jednak ani nie ma gwarancji, że dałoby się w ten sposób wszystko odtworzyć do stanu w pełni nadającego się do działania, ani czasochłonność takiej operacji nie zachęca do tego typu eksperymentów.
I jeszcze jedno w poście otwierającym nie ma mowy o partycjonowaniu dysku więc sugestia dot. możliwości klonowania samego systemu
arigato napisał:
Jeżeli kolega sklonuje system to nie będzie potrzeby przeprowadzania jakichkolwiek instalacji.
wydaje się ciut na wyrost. Zresztą nawet gdyby coś o tym partycjonowaniu było, to jest wiele programów, które co prawda można zainstalować na innej niż systemowa partycji, ale "jakieś" ślady w katalogach użytkownik, Program Files, Program Data itp. one zostawiają. W tej sytuacji i duplikowanie danych z partycji systemowej nie zapewni, że nie znajdą się tam dane bezużyteczne/nadmiarowe.
Dokładnie tak, wszystkie dane prawdopodobnie powinny być zapisane na partycji C\Windows old.
skąd na drugim dysku miałyby się wziąć? To fizycznie różne urządzenia.
Przepraszam mój błąd, miałem kiedyś taką sytuację, że zainstalowałem nowy system na dysku z starym systemem i danymi, poprostu źle skojarzyłem sory za wprowadzenie w błąd.
Zdecydowanie pokusiłbym się jednak o kopię (dokładną, czyli tzw. hard copy) za pomocą chociażby darmowego narzędzia copyr.dma. Oczywiście należy pamiętać o ograniczeniach dla tego programu.
Następnie - utworzenie kolejnej partycji (ok. 700gB) i kopiowanie danych z poprzedniego dysku.
Zadanie wygląda na całkiem proste w wykonaniu. Może środowisko w którym pracuje copyr.dma nie jest bardzo intuicyjne i jednak trochę wytrąca z równowagi...
✨ Użytkownik planuje przeinstalować system operacyjny na nowym dysku SSD 250GB, zachowując dane na starym dysku HDD 1TB. W dyskusji podkreślono, że klonowanie systemu na nowy dysk jest jedną z opcji, ale wymaga to, aby nowy dysk miał odpowiednią pojemność. Alternatywnie, można zainstalować system na SSD, co nie wpłynie na dane na HDD, jednak niektóre programy mogą wymagać ponownej instalacji z powodu zmian w rejestrze i ścieżkach dostępu. Użytkownicy sugerują również wykonanie kopii zapasowej danych przed przystąpieniem do instalacji oraz rozważenie partycjonowania dysku, aby uniknąć problemów z przestrzenią dyskową. Wygenerowane przez model językowy.