logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dysk nie startuje - podmiana elektoniki (PCB) w SATA 3,5" WD 2.0 TB WD20EAR

mokujin8 15 Sie 2021 19:11 936 25
REKLAMA
  • #1 19565192
    mokujin8
    Poziom 5  
    Cześć.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przed napisaniem posta przeszukałem forum , nie znalazłem jednak jednoznacznych odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
    Tak więc, mam dysk SATA 3,5" WD 2.0 TB WD20EARX, który był moim backupem, ale trzymałem na nim również część plików, które nie mieściły się na laptopie.
    No i się oczywiście zepsuł...
    Dysk zupełnie nie startuje, nie wydaje najmniejszej oznaki życia podpięty zarówno pod obudowę, jak i bezpośrednio na kablach.
    Poczytałem trochę nt. sprawdzenia samej płytki PCB i poszedłem śladem jednego z instruktaży na YT.
    Poprosiłem znajomego, który z wykształcenia jest elektrykiem o sprawdzenie na płytce dwóch diod w dolnej części przesłąnego zdjęcia (z napisem D).
    Obie diody przepuszczają napięcie, ale jeśli chodzi o piny, które łączą się bezpośrednio z dyskiem to napięcie jest na 2 z 4 pinów i wynosi +- 0,10V
    Czy są to właściwe wartości?
    Dodatkowo sprawdziliśmy zasilanie przy gnieździe SATA i zgodnie ze schematem mam napięcie 5V na pinach 7-9 i napięcie 12V na pinach 13-15.
    Zastanawiam się w takiej sytuacji nad 2 rozwiązaniami.

I
    Zakup identycznego dysku i próba podmiany płytek.
    PYTANIA:
    1. Czy takie rozwiązanie, bez przeszczepu elementów ma w ogóle prawo się sprawdzić?
    Rozumiem, że układ partycji i inne zdefiniowane uprzednio parametry dysku będą niewidoczne, ale może przy pomocy programów do odzysku danych (posiadam np. licencję na GetDataBack) będzie się dało dokopać do plików?
    Do tej pory wielokrotnie odzyskiwałem znajomym dane z dysków (z poziomu BIOSa, Hirens Boot itp.), w których posypały się partycje itp., ale z fizycznym uszkodzeniem nie musiałem się nigdy mierzyć.
    2. Czy przy takiej próbie odzysku danych jest duże prawdopodobieństwo, że dane zostaną bezpowrotnie utracone i nie pomoże później nawet przeszczep?

II
    Zakup identycznej płytki na aliexpress i szukanie kogoś, kto byłby w stanie przenieść odpowiednie elementy
    PYTANIA:
    1. Czy ktoś może wskazać co należy przenieść i w jaki sposób?
    2. A może bez specjalistycznej wiedzy, nawet posiadając odpowiednie narzędzia, szanse na taki zabieg są skrajnie małe?
    3. Gdzie ewentualnie zgłosić się z prośbą o taką usługę?

III
    Usłyszałem o pomyśle, który brzmi mi mało obiecująco, ale zapytać muszę.
    Czy jest sens zrobienia na płytce mostka tak, żeby napięcie poszło od razu z okolicy diody do pinów?
    Czy to w ogóle może uruchomić ramię i talerze we właściwy sposób (wątpię, ale chciałbym się upewnić)?

Z góry proszę o powstrzymanie się z komentarzami "sam nie rób, bo zepsujesz" itp.
    Nie mam zapasu gotówki na zlecenie odzysku danych, a najważniejsze pliki mam w 2 kopiach na innych dyskach.
    Utrata tych, które chcę odzyskać jest dotkliwa, ale bez pomysłu na lepszą opcję podjąłem decyzję o próbie ich odzyskania na własną rękę (z ewentualną pomocą znajomych, którzy co nieco lutowali w swoim życiu).

Dzięki za pomoc! :)
    Dysk nie startuje - podmiana elektoniki (PCB) w SATA 3,5" WD 2.0 TB WD20EAR
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19565265
    mokujin8
    Poziom 5  
    krzychupar napisał:
    To jakie masz napięcia na tych didach(transilach)?

Przepuszczają pełne napięcie - jedna 5V, druga 12V (niestety nie pamiętam która jakie :(
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19565304
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    mokujin8 napisał:
    Zakup identycznego dysku i próba podmiany płytek.
    PYTANIA:
    1. Czy takie rozwiązanie, bez przeszczepu elementów ma w ogóle prawo się sprawdzić?
    Rozumiem, że układ partycji i inne zdefiniowane uprzednio parametry dysku będą niewidoczne, ale może przy pomocy programów do odzysku danych (posiadam np. licencję na GetDataBack) będzie się dało dokopać do plików?
    Do tej pory wielokrotnie odzyskiwałem znajomym dane z dysków (z poziomu BIOSa, Hirens Boot itp.), w których posypały się partycje itp., ale z fizycznym uszkodzeniem nie musiałem się nigdy mierzyć.
    2. Czy przy takiej próbie odzysku danych jest duże prawdopodobieństwo, że dane zostaną bezpowrotnie utracone i nie pomoże później nawet przeszczep?

1 - Nie, nie uzyskasz dostępu do SA a co za tym idzie do UA i żaden program do odzysku nie rozwiąże tego problemu.
    2 - Nie słyszałem o takim zdarzeniu.

mokujin8 napisał:
    Zakup identycznej płytki na aliexpress i szukanie kogoś, kto byłby w stanie przenieść odpowiednie elementy
    PYTANIA:
    1. Czy ktoś może wskazać co należy przenieść i w jaki sposób?
    2. A może bez specjalistycznej wiedzy, nawet posiadając odpowiednie narzędzia, szanse na taki zabieg są skrajnie małe?
    3. Gdzie ewentualnie zgłosić się z prośbą o taką usługę?

1 - Na sprawne PCB trzeba przenieś układ U12 lub jego zawatość.
    2 - To zależy od umiejętności i wiedzy.
    3 - Każdy ogarnięty serwis GSM lub komputerowy powinien bez większego problemu dokonać tej operacji (oczywiście jeśli ich umiejętności i wiedza są małe równie łatwo mogą ubić lub uszkodzić układ).

mokujin8 napisał:
    Usłyszałem o pomyśle, który brzmi mi mało obiecująco, ale zapytać muszę.
    Czy jest sens zrobienia na płytce mostka tak, żeby napięcie poszło od razu z okolicy diody do pinów?
    Czy to w ogóle może uruchomić ramię i talerze we właściwy sposób (wątpię, ale chciałbym się upewnić)?

Jeśli istnieją jakieś uszkodzenia poza obszarem zabezpieczeń to podanie napięcia zasilającego na krótko może tylko zaszkodzić.
    Pokaż jak jest wykrywane samo PCB w Victorii lub MHDD (znaczniki pracy, ID).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 19565389
    mokujin8
    Poziom 5  
    Cytat:

Czy mógłbyś wskazać dokładnie o które elementy chodzi?

Cytat:
    Pokaż jak jest wykrywane samo PCB w Victorii lub MHDD (znaczniki pracy, ID).

Windows i Victoria zupełnie nie wykrywają dysku, po podpięciu samej płytki sytuacja jest identyczna.
    Oczywiście płytka podłączona jest również do zasilacza :)
    Z MHDD mam ten problem, że nie mam nagrywarki CD, a Rufus odrzuca obraz iso, twierdząc, że brakuje 300 kb danych.
    Widziałem, że jest opcja posłużenia się dyskietką, ale ten nośnik też jest dla mnie nieosiągalny...
    Może mogę dać zrzut ekranu z jakiegoś innego programu?
    Chociaż nie za bardzo rozumiem na jakiej zasadzie cokolwiek miałoby być widoczne, skoro dysk nie był nigdzie widoczny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 19565473
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Cytat:
    Cytat:

Przy złączu zasilania masz jak byk napisane U12. Osiem nóżek, nie da się pomylić.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • Pomocny post
    #7 19565474
    Łukasz_W

mokujin8 napisał:

Na PCB jest tylko jeden układ o tym oznaczeniu (ośmionóżkowy TSOP), na jednym z moich filmów jest wyjaśnione dokładnie co może ulec uszkodzeniu i co należy przenieść na nowe PCB w 3,5" dyskach WD:
    https://www.youtube.com/watch?v=4J3RC5RLz8I&t

mokujin8 napisał:
    Windows i Victoria zupełnie nie wykrywają dysku, po podpięciu samej płytki sytuacja jest identyczna.
    Chociaż nie za bardzo rozumiem na jakiej zasadzie cokolwiek miałoby być widoczne, skoro dysk nie był nigdzie widoczny.

Chodzi o znaczniki pracy, czy w jakikolwiek sposób są aktywne. Jeżeli w ogóle nie są to uszkodzenie masz pewnie w procesorze (o ile zabezpieczenia są całe) lub w samym ROMie (rzadko ale się zdarza).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #8 19565891
    mokujin8
    Poziom 5  
    Cytat:

Chodzi o znaczniki pracy, czy w jakikolwiek sposób są aktywne. Jeżeli w ogóle nie są to uszkodzenie masz pewnie w procesorze (o ile zabezpieczenia są całe) lub w samym ROMie (rzadko ale się zdarza).

Wybacz moją ignorancję, ale nie do końca rozumiem.
    Czyli po podłączeniu samej płytki działająca pod Windowsem Victoria powinna wykryć podpięte urządzenie i wtedy też mógłbym sprawdzić znaczniki pracy?
    W moim przypadku podpięcie płytki do sieci i połączenie jej kablem z komputerem nie skutkuje wykryciem żadnego urządzenia.
    Może powinienem jeszcze coś zrobić, a jeśli nie - jaką mam alternatywę? :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 19565998
    Łukasz_W

mokujin8 napisał:
    W moim przypadku podpięcie płytki do sieci i połączenie jej kablem z komputerem nie skutkuje wykryciem żadnego urządzenia.

Skoro tak to Victoria i wszystko inne na niewiele się zda (nie wybierzesz urządzenia z listy dostępnych).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • Pomocny post
    #10 19566501
    kaleron

Ocena: 2325
    mokujin8 napisał:
    To, że BIOS, czy system nie widzą dysku oznacza, że się z nim nie są w stanie poprawnie skomunikować, ale to jeszcze nie przesądza o tym, w którym ta komunikacja umiera. BIOS wysyła do dysku zapytanie o identyfikator, a dysk może:
    - w ogóle nie zareagować na komunikat,
    - nie odpowiedzieć, bo jest zajęty (kontrolka BSY rejestru stanu),
    - odmówić odpowiedzi (ERR w rejestrze stanu i ABRT w rejestrze błędów - to taki dyskowy odpowiednik gestu Kozakiewicza),
    - w odpowiedzi zwrócić jakieś bzdury, z którymi BIOS nie będzie wiedział, co począć.
    to tak w telegraficznym skrócie - ale to jest ten moment, który kierunkuje dalszą diagnostykę.

Przelutowałeś ROM do PCB dawcy? Bo wprawdzie przeczytałem wątek, ale nie jestem do końca pewny tego, na którym etapie jesteśmy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 19566851
    mokujin8
    Poziom 5  
    Cytat:
    Przelutowałeś ROM do PCB dawcy? Bo wprawdzie przeczytałem wątek, ale nie jestem do końca pewny tego, na którym etapie jesteśmy.

Na ten etap będziemy musieli niestety poczekać. Kupię w tym tygodniu płytkę na aliexpress, ale z doświadczenia wiem, że na przesyłkę mogę czekać 3 dni lub 4 tygodnie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19566861
    kaleron

A nie ma na alledrogo jakiegoś dostatecznie podobnego dysku z uszkodzonymi sektorami, czy stukającymi głowicami? Usterki tego typu w praktyce gwarantują przydatność jako dawcy PCB.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #13 19566885
    mokujin8
    Poziom 5  
    Niestety najtańszy jaki znalazłem jest za 149 zł. Na aliexpress mogę kupić płytkę za 25 zł, tak więc poczekam, a przy okazji może kupię płytkę do obecnego dysku - tak na wszelki wypadek ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19567231
    Łukasz_W

mokujin8 napisał:
    Niestety najtańszy jaki znalazłem jest za 149 zł.

PCB nie musi pochodzić z tego samego dysku, wpisz numer płyty i zobacz w jakich napędach ono jeszcze występuje.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #15 19569685
    mokujin8
    Poziom 5  
    Płytka już do mnie telepie się po Chińskich przedmieściach :)
    Odezwę się, jak będę miał ją w rękach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19611817
    mokujin8
    Poziom 5  
    Update:
    Płytka doszła, a ja w międzyczasie znalazłem profesjonalny serwis odzyskiwania danych, którego właściciel zgodził się przenieść ROM za 50 zł.
    Jak się okazało, nie musiał niczego lutować, ponieważ posiada urządzenie podobne do tego, które zaprezentował w swoim filmie (19:30) kolega Łukasz W.
    Przeniósł więc informacje... niestety przez pomyłkę zgrał na moją płytkę zawartość tej z aliexpress.
    Na początku przekonywał mnie, że się nie pomylił i na moje pytanie, czy teoretycznie operacja jest odwracalna oznajmił, że nie ma możliwości przywrócenia nadpisanych danych.
    Kiedy jednak do niego trafiło, że faktycznie popełnił błąd, stwierdził że urządzenie jednak zapisuje kopię zapasową przed nadpisaniem i już na nowo wgrał właściwe dane.

Dysk został u niego, wciąż nie startuje i według technika problem prawdopodobnie leży w głowicach.
    I tutaj zaczynam się zastanawiać i kieruję swoje pytanie do ekspertów: czy to urządzenie faktycznie zapisuje kopię zapasową nadpisywanego ROMu?
    Mam podejrzenie, że gość ratuje się moją niewiedzą.
    Co prawda twierdzi, że stara się dojść do tego w czym leży problem, obawiam się jednak że był nim wspomniany błąd...
    Co o tym sądzicie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 19611878
    SGdata

Poziom 27  
    mokujin8 napisał:
    Co o tym sądzicie?

Zabierz ten dysk od niego. PC3000 może robić kopię ROMu i jego modułów przed wgraniem nowego. Pytanie czy ów specjalista to zrobił czy pominął. Jeśli robił to programatorem to kopii pewnie nie zrobił.
    Konto firmowe:
    SGdata
  • REKLAMA
  • #18 19611924
    kaleron

Jak masz nieoryginalny wsad z niezgodnymi adaptywami, to nic dziwnego, że głowice będą stukały.
    Jeśli ten człowiek ma PC-3000, niech Ci odda katalog profilu dysku. Tam powinny być pliki, które zabezpieczył. O ile cokolwiek zabezpieczył.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #19 19611937
    Łukasz_W

mokujin8 napisał:
    znalazłem profesjonalny serwis odzyskiwania danych, którego właściciel zgodził się przenieść ROM za 50 zł.

mokujin8 napisał:
    Przeniósł więc informacje... niestety przez pomyłkę zgrał na moją płytkę zawartość tej z aliexpress.

Nie chcę być złośliwy, ale jeżeli to prawda to z profesjonalizmem nie za wiele ma to wspólnego...
    mokujin8 napisał:
    Na początku przekonywał mnie, że się nie pomylił

mokujin8 napisał:
    Kiedy jednak do niego trafiło, że faktycznie popełnił błąd, stwierdził że urządzenie jednak zapisuje kopię zapasową przed nadpisaniem i już na nowo wgrał właściwe dane.

Tego nie będę nawet komentować...

Jeżeli użwał zewnętrznego programatora to on przed wgraniem zawartości nie wykonuje kopii.
    Po prostu układ jest czyszczony, zostaje wgrany nowy wsad, który na końcu jest weryfikowany z plikiem źródłowym.

Najpierw odczytuje się wsad i go zapisuje (co najmniej w dwóch kopiach i porównuje zawartości).
    Ich backup'y tworzą się podczas modyfikowania zawartości w programie do edycji (dołączane oprogramowanie do sprzętu, WinHex i inny dedykowany soft).

Jeśli ROM został nagrany bez jego uprzedniego odczytania - nie, nie ma żadnej kopii.
    Chyba, ze jak zauważył Kaleron został on wgrany przez PC3K, on tworzy profil urządzenia i tam zapisuje kopie.
    I tak jak słusznie zauważył Kaleron - chyba, że nie zrobił tego przez PC3K.

Odbudowa ROMu dla tego konkretnego WD może być niemożliwa, a na pewno bardzo trudna.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #20 19611938
    kaleron

I tak dobrze, że to nie Seagate...:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #21 19612028
    mokujin8
    Poziom 5  
    Skontaktuję się z nim jutro i poproszę o update.
    Mam wrażenie, że stara się teraz innym sposobem dojść do zapisanych danych i to mu się chwali (ale może tylko tak mi się wydaje, bo sam bym się tak zachował?)
    Jeśli jednak faktycznie sprawa skończy się na "to jednak nie była kwestia płytki, należy grzebać przy głowicach, a tu ceny zaczynają się od 1500 zł", to nie wiem jak się zachować...
    Czy prośba o przekazanie jakichś danych może pomóc w późniejszej identyfikacji faktycznego źródła aktualnego problemu?

Prosta usługa za 50,00 zł... :(
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 19612039
    SGdata

Poziom 27  
    Odbierz dysk i poproś o oryginalny ROM. Tych starań, jeśli są podobnej jakości, lepiej niech zaniecha. Jeśli nie dostaniesz oryginalnego ROMu to z przyzwoitości powinien pokryć koszt odbudowy ROMu. O ile w ogóle będzie możliwy... bo przy kombinacji uszkodzone głowice i brak ROM słabo to widzę.
    Konto firmowe:
    SGdata
  • #23 19612607
    kaleron

Głowice można zweryfikować podstawiając do pewnego, działającego dysku, ale też mi się wydaje, że lepiej, żeby to zrobił ktoś inny.
    mokujin8 napisał:
    Prosta usługa za 50,00 zł...
    - za te pieniądze każdy elektronik by Ci przelutował układ i nie byłoby problemu z nadpisaniem zawartości.,
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #24 19613616
    mokujin8
    Poziom 5  
    Wszystko dobre, co się dobrze kończy :)
    Dane zostały odzyskane, kopia ROMu faktycznie była zrobiona, ale zarówno moja płytka, jak i ta zakupiona na aliexpress okazały się wadliwe.
    Serwisant posiadał własną płytkę, na której zgrany ROM zadziałał bez problemu i dysk zaczął normalnie pracować.
    Próby na wszystkich trzech zostały przy mnie przeprowadzone, nie widzę więc powodów, aby snuć dalsze przypuszczenia.
    Oczywiście wpadka serwisanta była oczywista, ale muszę stanąć w jego obronie - cały dodatkowy nakład prac wziął na siebie bez zająknięcia i sprawę doprowadził do szczęśliwego finału.

Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc! :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 19613645
    kaleron

mokujin8 napisał:
    wpadka serwisanta była oczywista
    - jeśli dostarczyłeś mu wadliwą płytkę, to tylko w tym sensie, że odniósł się do niej z nadmiernym zaufaniem. Między innymi dlatego wolę kupować uszkodzone dyski, niż gołe PCB o nieznanym stanie i historii.
    Fakt faktem, że gdyby nie programował, tylko przelutował ROM, pewnie wpadłby na to szybciej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SATA 3,5" WD 2.0 TB WD20EARX przestał działać, nie wykazując oznak życia. Użytkownik sprawdził płytkę PCB, stwierdzając, że diody przepuszczają napięcie, ale napięcie na pinach dysku było zbyt niskie. W odpowiedziach zasugerowano przeniesienie układu U12 na sprawne PCB oraz diagnostykę z użyciem programów takich jak Victoria i MHDD. Użytkownik zamówił nową płytkę z Aliexpress, a po jej przybyciu skontaktował się z serwisem odzyskiwania danych, który przeniósł ROM. Po początkowych problemach z nadpisaniem danych, serwisant odzyskał dane, używając własnej płytki. Użytkownik podkreślił profesjonalizm serwisanta, mimo wcześniejszych błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA