logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP Professional na Toshiba L10-204 zamiast XP Home?

czarek236 28 Paź 2005 11:49 1082 6
REKLAMA
  • #1 1934686
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam-mam kłopot mianowicie;kupiłem laptopa Toshibe L 10-204 i ma XP HE,chciałbym wgrać XP_PROF i tu mie niespodzianka spotkała-ustawiłem w biosie aby w pierwszej kolejności widział komp stacje dyskietek ,po włożeniu dyskietki botowej właśnie tylko dla tego systemu Win XP>PROF .nic zero reakcji,natomiast w innym laptopie sprawdzałem jest ok- wszystko wchodzi tak jak należy-co jest ciekawe gdzy włoże płyte Cd z XP>HE która to znajdowała się w wyposażeniu tego kompa instaluje się ,pytanie?? dlaczego tak jest -co jest tego powodem jaki robie błąd ,dziękuje za wszelkie cenne uwagi oraz porady ,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1934792
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Sprawdź, czy płyta jest dobrze nagrana, bo być może twój napęd nie chce jej ruszyć.
  • REKLAMA
  • #3 1934909
    deviator
    Poziom 14  
    A po co ci dyskietka? Nie możesz wrzucić botowalnej płyty z profesionalem?
  • REKLAMA
  • #4 1935156
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1935293
    czarek236
    Poziom 17  
    płyty nie mam dlatego instalacje rozpoczołem z dyskietki,a co do samej płyty nie rusza,i tu właśnie jest ten nius co to jest że nie da rady,w tym kłopot,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1935402
    czarek236
    Poziom 17  
    więc jest tak;po włożeniu dyskietki botowej dla XP-Prof,stacja dyskietek nie podejmuje pracy (coś tam zapracuje i cichnie jej praca)pomimo tego że ustawiłem w biosie aby FDD było jako pierwsze rozpoznawane i po takim ustawieniu i włożeniu dyskietki nie ma nic-robiłem to samo i z sys-WIN 98 ten sam efekt-rece mi opadaja niby proste a jednak cos jest nie tak,może tu jest celowe działanie producenta,mam laptopa Toshibe L10-204,ma dopiero 2 mieś i właśnie przez ten okres czasu bujam się z tym,i tym problemem,nie jest tu wina płyty ani też stacji,jak i samych dyskietek,problem jest gdzie indziej i tu dochodze do sedna GDZIE ON JEST????pozdrawim i dziękuje za wszystkie porady,i bardzo prosze o pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptop Toshiba L10-204 z preinstalowanym systemem Windows XP Home Edition i chce zainstalować Windows XP Professional. Próbuje uruchomić instalację z dyskietki startowej zawierającej Windows XP Professional, ustawiając w BIOS-ie napęd dyskietek jako pierwszy w kolejności bootowania, jednak stacja dyskietek nie reaguje poprawnie. Instalacja z oryginalnej płyty CD z Windows XP Home działa bez problemu. Próby uruchomienia instalacji z dyskietki startowej Windows 98 dają ten sam efekt. Wskazano, że dyskietki startowe dla Windows XP Professional muszą być odpowiednio przygotowane i różnią się od tych dla wersji Home Edition. Zalecane jest pobranie właściwych obrazów dyskietek startowych dla XP Professional. Problem nie wynika z uszkodzenia dyskietek ani stacji dyskietek, a możliwe jest, że laptop Toshiba L10-204 ma specyficzne ograniczenia lub zabezpieczenia dotyczące bootowania z dyskietki. Alternatywnie sugerowano użycie bootowalnej płyty CD z Windows XP Professional zamiast dyskietki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA