logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP Professional na Toshiba L10-204 - zatrzymuje się po starcie

czarek236 04 Lis 2005 21:02 1208 6
REKLAMA
  • #1 1955612
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    witam w dalszym ciągu mam kłopot z zainstalowaniem w swoim laptopie Toshiba L10-204 sys.XP<PROF,mam płyte bot z tym sys.w biosie ustawiłem aby widział w pierwszej kolejności CD i z niego startował -po załączeniu startuje i zaraz dosłownie przestaje,tą samą płyta bot z tym sys,XP-PROF instalowałem w drugim moim laptopie ,tak samo toshiba i bez problemu wchodzi,powiedzcie mi co jest nie tak,gdzie jest ten dinks który nie pozwala na zainstalowanie ,dziękuje za wszelkie cenne uwagi,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1955702
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To może być wina CD,nie potrafi odczytać tej płyty.Jak masz możliwość spróbój zainstalować z innej płyty lub podmień napędy.
  • REKLAMA
  • #3 1955744
    czarek236
    Poziom 17  
    to jest moja 3-cia płytka ,a co do napedu jest ok ,komp jest nowy ma dopiero 2 mieś.ciekawe jest to że instaluje sie bezproblemowo WIN XP HE
  • #4 1955814
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wygląda jednak na to że napęd ma problem z bootsector'em na płycie skoro HE "chodzi".Nie wiem czy to wyjdzie ale wystartuj z plyty HE i przy pierwszym "postoju" podmień płytę.
  • REKLAMA
  • #5 1955875
    czarek236
    Poziom 17  
    i słuszna uwaga ,myslisz że zadziała? ok sprawdze,dzięki za dobre słowo-sprawdze i dam znać jak poszło,pozdrtawiam.

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

i jestem juz po,niestety bez powodzenia-wyskakuje error i koniec,to ci bestja nie chce nawet końmi,żartuje-prosze o dalsze wskazówki-pozdrawiam.
  • #6 1956769
    radko23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jak masz mozliwosc to porzycz od kogos innego win xp najlepiej z sp2 i wtedy sprobuj .
  • REKLAMA
  • #7 1956929
    czarek236
    Poziom 17  
    To jest juz moja trzecia płyta z XP.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP Professional na laptopie Toshiba L10-204, gdzie proces instalacji zatrzymuje się zaraz po starcie z płyty CD. BIOS jest poprawnie skonfigurowany do bootowania z napędu CD. Ta sama płyta instalacyjna działa bez problemu na innym laptopie Toshiba, a instalacja Windows XP Home Edition przebiega poprawnie na tym samym urządzeniu. Podejrzewa się problem z odczytem bootsektora płyty przez napęd lub uszkodzenie płyty instalacyjnej. Próby instalacji z różnych płyt XP Professional nie przyniosły efektu. Sugerowano wymianę napędu, użycie innej płyty instalacyjnej, zwłaszcza z Service Pack 2, oraz próbę podmiany płyty podczas instalacji z wersji Home Edition, jednak bez powodzenia. Problem może leżeć w kompatybilności bootsektora lub specyficznych ustawieniach sprzętowych laptopa Toshiba L10-204.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA