logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenia BIOS w Toshiba L10-204 a instalacja innego systemu operacyjnego

czarek236 12 Mar 2006 18:24 975 8
REKLAMA
  • #1 2406375
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam -czy istnieje w biosie laptopa Toshiba L10-204 jakieś zabezpiecznie ,które nie pozwala na zainstalowanie innego systemu ,jak tego który to jest sprzedawany wraz z laptopem,dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2406383
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    instalowano linuksa na tym laptopie , wiec zabezpieczen chyba nie ma
  • REKLAMA
  • #3 2406412
    czarek236
    Poziom 17  
    ja natomiast chciałem zainstalować xp.prof i nic kicha totalna,bez niczego tak ruszył?.
  • #4 2406435
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    czarek236 napisał:
    jakieś zabezpiecznie ,które nie pozwala na zainstalowanie innego systemu ,jak tego który to jest sprzedawany wraz z laptopem

Nie istnieje. A kolega widział takie? Laptop szczerzy zęby?
    czarek236 napisał:
    chciałem zainstalować xp.prof i nic kicha totalna

Co to znaczy? laptop warczał, zamykał pokrywę, pluł płytą z Windowsem i wrzeszczał "nie zainstaluję!"?
  • #5 2406729
    czarek236
    Poziom 17  
    Gdy włoże płyte z XP ,w biosie przestawiam na instalacje tylko z płyty ,Cd podejmuje prace i dosłownie za moment zaprzestaje pracować,myślałem że jest uszkodzona płyta Cd,załatwiłem inną botowaną ,ale wystąpił ten sam efekt,ale gdy włoże Cd z XP.HE.która była wraz z laptopem instaluje sie bez żadnego kłopotu.I dlatego takie a nie inne pytanie odnośnie zabezpieczenia.
  • REKLAMA
  • #6 2406918
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    nic nie przestawiaj , uruchom komputer włóż płytę z XPpro i zobacz czy ją zacznie ładować a jak nie to pewnie napisze dlaczego , pozdrawiam
  • #7 2408225
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam mam taki sam komp ale nie wiem jak wejśc w bios,może ktoś z kolegów podpowie mi jak wejść.
  • REKLAMA
  • #8 2408338
    michalx19
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    szabla12 napisał:
    Witam mam taki sam komputer ale nie wiem jak wejśc w bios,może ktoś z kolegów podpowie mi jak wejść.

Klawisze skrótu do biosa znajdują się na ekranie startowym przeważnie w lewym dolnym rogu
  • #9 2408395
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Dziękuje za podpowiedż.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię zabezpieczeń BIOS w laptopie Toshiba L10-204, które mogłyby uniemożliwiać instalację innego systemu operacyjnego niż oryginalny dostarczany z urządzeniem. Użytkownicy potwierdzili, że nie istnieją takie zabezpieczenia w BIOS-ie tego modelu, gdyż na tym laptopie instalowano już system Linux bez problemów. Jednakże pojawił się problem z instalacją systemu Windows XP Professional z płyty CD – komputer przerywał proces ładowania płyty, mimo ustawienia bootowania z CD w BIOS-ie. Natomiast oryginalna płyta z Windows XP Home Edition dołączona do laptopa instalowała się bez przeszkód. Sugerowano, by uruchomić komputer bez zmiany ustawień BIOS i obserwować komunikaty podczas próby instalacji XP Professional. Dodatkowo omówiono sposób wejścia do BIOS-u, wskazując na klawisze skrótu wyświetlane na ekranie startowym, zwykle w lewym dolnym rogu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA