logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice Spido - nie podnosi i nie zamyka bramy, silnik chodzi

radziow 20 Sie 2021 09:55 2844 6
REKLAMA
  • #1 19571703
    radziow
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Cześć

Mam problem z napędem bramy garażowej segmentowej firmy NICE model prawdopodobnie spido. Brama kilka dni temu podniosła się na 30 cm i nie chciała dalej iść. Później całkowicie stanęła i nie chciała się ani podnosić ani opadać.
    Po odłączeniu (wysprzęgleniu) bramy od napędu sam łańcuch działa.

Sprawdziłem i podciągnąłem sprężyny bramy bo opadała i dość ciężko podnosiła się - teraz sama brama dość łatwo się podnosi - zatrzymuje się w połowie ręcznie podnoszona ale niestety napęd bramy nie chce jej podnieść ani zamknąć.

Przesyłam filmik działania napędu z bramą.

P.S.
    Czy mogę skorzystać z Gwarancji lub rękojmi jeśli kupiłem dom z tym napędem 2 lata i 2 miesiące temu od dewelopera (aczkolwiek napęd był zamontowany jeszcze wcześniej czyli ok 3 lata temu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19571797
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Jeśli silnik pracuje, a łańcuch stoi w miejscu to najprawdopodobniej coś padło mechanicznie, przekładnia lub mocowanie zębatki do wałka.

Napisałeś ze brama bardzo ciężko sie podnosiła, jeżeli odcięcie silnika było ustawione za wysoko, a brama była źle wyregulowana to obciążało to dość mocno przekładnię.

Proponuję zdemontować silnik i sprawdzić przekładnie oraz zębatkę.
  • REKLAMA
  • #3 19572357
    radziow
    Poziom 16  
    OK wygląda że problem jest mechaniczny w przekładni ślimkowej.

Może ktoś napisać dlaczego tak to się porusza góra dół?
    czegoś brakuje? można to wyregulować?

• REKLAMA
  • #5 19575897
    radziow
    Poziom 16  
    Jak zdejmę dekielek od ślimacznicy to się rusza. Jak zamontuje to się nie rusza, czyli opiera się od dekielek.

Wygląda jakby "ślizgało się" po tym plastikowym kole zębatym.
    Jak czytam forum to dorobie takiego koła i ośki to sporo zachodu i spory koszt - szkoda mi wydawać na cały silnik kwoty ale chyba na tym się skończy.
  • REKLAMA
  • #7 19582839
    radziow
    Poziom 16  
    Wymiana całego silnika - koszt 260zł

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem bramy garażowej segmentowej firmy NICE, model Spido, który przestał podnosić i zamykać bramę, mimo że silnik działa. Po odłączeniu napędu brama podnosi się ręcznie, co sugeruje problem mechaniczny, prawdopodobnie w przekładni lub mocowaniu zębatki. Użytkownik zauważa, że ślimacznica nie działa prawidłowo, a po demontażu dekielka ruch jest możliwy. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują demontaż silnika w celu sprawdzenia przekładni oraz możliwość zakupu nowego silnika w cenie około 260-350 zł. Użytkownik pyta również o możliwość skorzystania z gwarancji, ponieważ napęd był zamontowany w nowym domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA