logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć nowy przekaźnik poziomu cieczy PZ-829?

bobek22225 22 Sie 2021 12:03 1026 8
  • #1 19574607
    bobek22225
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam
    Potrzebuje pomocy w podłączeniu nowego przekaźnika poziomu cieczy PZ-829. Stary był słowacki już nie do dostania. Chciałbym ten przekaźnik podłączyć do starej instalacji tzn poprzez stycznik i włącznik ciśnieniowy. Rozumie że wejścia 4 5 6 są niskopradowe do sond. Faza na stałe była podłączona do włącznika ciśnieniowego przez wyłącznik nadpradowy. Najgorszy problem mam z zasileniem cewki stycznika w połączeniu z włącznikiem ciśnieniowym. Czy dysponuje ktoś jakimś schematem albo Łopatologicznie mi wytłumaczyć jak to się za to zabrać?
  • #2 19574675
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Połącz szeregowo przekaźnik poziomu, czujnik ciśnienia i cewkę stycznika załączającego pompę.

Przekaźnik jak i czujnik w tym układzie powinny być podłączone z wykorzystaniem styku NC.

W ten sposób muszą być spełnione oba warunki aby uruchomić pompę, tzn poziom wody wyższy od zadanego i ciśnienie niższe od zadanego.

Założyłem że sonda poziomu cieczy jest umieszczona w zbiorniku z którego woda jest pompowana i zabezpiecza on pompę przed pracą na sucho.
  • #3 19577562
    bobek22225
    Poziom 10  
    Teraz tak. Chciałbym wykorzystać istniejącą instalacje. Narysowałem jak to u mnie wygląda i mniej więcej jak było podłączone. Proszę o wyrozumiałość:) nie wiem które przewody N i PE pociągnąć przez włącznik ciśnieniowy, cewka stycznia i pz829.Jak podłączyć nowy przekaźnik poziomu cieczy PZ-829?
  • #5 19577786
    bobek22225
    Poziom 10  
    Dzięki. Teraz rozumie

Dodano po 2 [godziny] 57 [minuty]:

No więc tak. Fazę L podłączyłem do włącznika ciśnieniowego. Niebieski z włącznika dałem na 1 na PZ. Z 2 na PZ dałem na cewka stycznika i z drugiej strony cewki N. No i nie załącza mi cewki. Diody na PZ świeca. Coś źle podlaczylem
  • #6 19578099
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Pz ma wyjścia NC i NO, musisz wybrać odpowiednie do twojej aplikacji.

W PZ złącza sterujące to 7-8-9 i 10-11-12

Natomiast 1 i 2 to stałe zasilanie sterownika.

Nie wyjaśniłeś jak cały układ ma działać, gdzie są umieszczone sondy oraz w jakim celu stosujesz ten sterownik więc ciężko mi wskazać co dokładnie do których styków musisz podłączyć.
  • #7 19578144
    bobek22225
    Poziom 10  
    Już mówię o co chodzi. 20 lat temu podłączyli mi pompę głębinowa i sterowanie zrobili za pomocą wyłącznik nadpradowy B 16 po lewej z niego zasilanie szło na termika a z niego faza szła poprzez stycznik na pompę. Dodatkowo włącznik ciśnieniowy był podłączony do fazy za B16 i niebieskim szedł przez zabezpieczenie przed sucho biegiem na cewkę stycznika co sterowało stycznikiem i zalaczalo pompę. Uszkodziło się to zabezpieczenie po latach używania, chciałem wymienić i nie ma już takiego więc kupiłem PZ-829. Teraz tak chciałbym aby włącznik ciśnieniowy podał prąd na PZ a ten na cewkę stycznika żeby załączył styki z termika na pompę. Na Styczniki z tyłu na górze mam fazę z termika. Na dole podłączenie fazy do pompy. Problem mam z zasileniem cewki tzn jak poprowadzić to z PZ i włącznika ciśnieniowego żeby działało. Wybaczcie moja znajomość elektryki ale z waszą pomocą mam nadzieję się uda
  • #9 19578445
    bobek22225
    Poziom 10  
    Podlaczylem 10 do cewki. Nie dziala. Wogole. jak jest podlaczony niebieski z wlacznika cisnieniowego(a czarny jest bezposrednio do fazy) do 1 zacisku na PZ , na 2 jest neutralny, brak pradu na zasiskach 7,8,9,10,11,12

Dodano po 43 [minuty]:

Problem rozwiazany. wylacznik cisnieniowy nie zalacza. Do wymiany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu przekaźnika poziomu cieczy PZ-829 do istniejącej instalacji, która obejmowała stycznik i włącznik ciśnieniowy. W odpowiedziach zasugerowano, aby przekaźnik i czujnik ciśnienia były połączone szeregowo z cewką stycznika, wykorzystując styki NC. Użytkownik miał trudności z poprawnym podłączeniem przewodów, co prowadziło do problemów z zasilaniem cewki stycznika. Po kilku próbach i wskazówkach dotyczących podłączenia, użytkownik zidentyfikował, że problem leżał w uszkodzonym włączniku ciśnieniowym, który nie załączał obwodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA