logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pajero 2.8 automat - zmieszały sie olej ze skrzyni z płynem chłodzacym

S1JUMBO 31 Sie 2021 11:16 1026 14
REKLAMA
  • #1 19588878
    S1JUMBO
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    witam experta romuald-f,mam problem mianowicie juz w dugiej skrzyni ten sam problem pomieszały sie olej ze skrzyni z plynem lub odwrotnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19588994
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 623
    Wymiennik w chłodnicy uszkodzony. Miałem podobny przypadek w hondzie civic. Chłodnica do weryfikacji (chłodnica płynu silnika)
  • Pomocny post
    #3 19589002
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, w nie wiem ja w Pajero, ale w BMW chłodnica ojeju skrzyni była z tego co pamiętam wbudowana w chłodnice cieczy. Musisz namierzyć po przewodach olejowych skrzyni gdzie się łączy/styka olej z cieczą i tam szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #4 19589122
    S1JUMBO
    Poziom 5  
    U mnie niema chłodnicy oleju szkrzynia ma płaszcz wodny jak w silniku i to jest razem zespolone połaczone skrzynia z chłodnica,rurkami i gdzies whujam jest albo peknecie w skrzyni albo jakias inna przyczyna,to juz w 2iej w ciegu 1ku.
  • #5 19589192
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    rozbierz starą skrzynie może jest tam jakaś uszczelka, jeśli nie to zostaje tylko pęknięcie.
  • #6 19589237
    S1JUMBO
    Poziom 5  
    Dzięki za odp,stara rozebrałem właśnie i nic szczególnego nie znalazłem,jest już na złomie, widzę jest tu gościu o nicku ,romuald-f i że gościu chyba specjalizuje się w automatach ale niewiem jak bezpośrednio do niego dotrzeć,bo mi się już pomysły wyczerpały,.

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze mam pytanie bo są 2rodzaje szkrzyn niby takie same ale tabliczki znamionowe jedna ma kolor czerwony a druga niebieski czym mogą się różnić bo ogólnie są to te same skrzynie.
  • Pomocny post
    #7 19589246
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    klikasz na nik i masz opcje do wyboru np. wyślij prywatną wiadomość :)
  • Pomocny post
    #8 19589600
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1540
    Który rocznik autka ?
  • #9 19589615
    S1JUMBO
    Poziom 5  
    Rocznik 96,ale auto tu jest zbytnio nie istotne bo moje to Mitsubishi delica,oczywiście góra czyli buda,a pisze że Pajero 2,8,bo właśnie reszta czyli napęd i dół to w zasadzie Pajero długie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19590124
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 762
    jeśli skrzynia się rozszczelnia gdzieś w środku to może za duże ciśnienie w układzie chłodzenia? może UPG się kończy?

pomijając taką możliwość to ja bym po prostu dał oddzielną chłodniczkę dla automatu i zalał obieg tym samym ATFem co i w skrzyni i dał w szereg elektryczną pompkę wody taką jak są do Webasto i wtedy nawet jak się będzie mieszać to co z tego ;)
    albo można bezpośrednio chłodzić ATF ze skrzyni dorabiając króćce do korka spustowego i zalewowego i puścić obieg przez dodatkową chłodniczkę
  • #11 19590243
    S1JUMBO
    Poziom 5  
    Co to jest u p g?ale pomysł dobry ,gadałem z romualdem-f i jednak u mnie jest chyba jak piszecie chłodnica oleju skrzyni wbudowana w środku w tej od całego układu ale u mnie było różni fachowcy i nie wpadli na to,a ja przekonany że do głównej chłodnicy idą roku że skrzyni właśnie z płynem chłodzenia,bo w innym Pajero chłodnica olejowa skrzyni była jako 3cia sztuka a tu są tylko 2,ale i tak jest lekka kicha bo cieknie to kakao na łączeniach skrzyni i silnika gdzieś być może uszczelniacz na wałku
  • #12 19590309
    michal_rybka
    Poziom 35  
    UPG= uszczelka pod głowicą
    skoro rozbierałeś starą skrzynię to było się przyjrzeć jak wygląda w niej układ chłodzenia...

swoją drogą nie spotkałem się nigdy z takim rozwiązaniem żeby był płaszcz wodny w skrzyni... w 90% skrzyń ATF z powrotu skrzyni płynie wężykami do rurki w środku chłodnicy wody, a z 10% skrzyń ma wymiennik ciepła na skrzyni taki jak bywa czasem pod filtrem oleju silnikowego w dieslach PSA
  • #13 19590347
    S1JUMBO
    Poziom 5  
    Ja tak myślałem z początku że jest płaszcz wodny bo nie mam 3ciej chłodnicy oleju jak to było w moim poprzednim Pajero,a teraz się okazało że z tych rórek wylotowych że skrzyni to idzie niby olej dołem do głównej chłodnicy i tam prawdopodobnie jest awaria,czyli wymiana chłodnicy głównej,a skrzynie rozbierałem i tam za bardzo nic nie widać było,po prostu wlatują krućce gdzieś w środek i tyle,.
  • REKLAMA
  • #14 19590512
    michal_rybka
    Poziom 35  
    no to wymień olej w skrzyni i daj osobną chłodniczkę oleju do skrzyni, albo wymień chłodnicę wody, chociaż jak chłodnica wody szczelna i ładna to szkoda wymieniać, z drugiej strony pewnie nie jest strasznie droga, ja do Sportaga 1 w automacie kupiłem nową chłodnicę ostatnio za 250zł na allegro, wymieniałem bo już z połowa lamelek zgniła i odpadła i trzeba było w korkach włączać na max ogrzewanie w środku żeby się nie zagotowała
  • #15 19825088
    S1JUMBO
    Poziom 5  
    Witam, rozwiązanie problemu: usterka była w chłodnicy płynu chłodzącego,tam jest taka rurka przez którą przepływa olej ze skrzyni biegów, była tak jakby odlutowana z jednej str i tam olej mieszał się z płynem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z automatyczną skrzynią biegów w Mitsubishi Pajero 2.8, gdzie olej ze skrzyni pomieszał się z płynem chłodzącym. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony wymiennik w chłodnicy, co potwierdził jeden z uczestników, który miał podobny problem w innym pojeździe. Użytkownik wyjaśnił, że w jego modelu skrzynia biegów ma wbudowany płaszcz wodny, co może powodować mieszanie się płynów. Wskazano na możliwość pęknięcia w skrzyni lub uszkodzenia chłodnicy. Ostatecznie, rozwiązaniem okazała się usterka w chłodnicy płynu chłodzącego, gdzie rurka przepływowa oleju była odlutowana, co prowadziło do mieszania się oleju z płynem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA