logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa LED nie działa po usunięciu ściemniacza - sterownik LED i zasilacz 45V

poprostumarek 01 Wrz 2021 21:49 789 7
REKLAMA
  • #1 19591565
    poprostumarek
    Poziom 9  
    Witam!

Posiadam lampę ledową w której ściemniacz powoduje zwarcie. Same ledy świecą, zasilacz również działa. Niestety po usunięciu ściemniacza zasilacz - sterownik LED nie daje rady i działa zabezpieczenie prądowe. Układ startuje co sekundę zapalając na ułamek sekundy Ledy. Nie mam innego zasilacza o napięciu 45V. Posiadam za to zasilacz do 35V. Prąd w obwodzie według multimetru to równe 0,50A. Ledy są połączone szeregowo - 4 moduły. Oryginalny sterownik LED daje 0,5A przy 45V. Niestety wydaje się to za dużo w takiej konfiguracji. Sam zasilacz działa stabilnie gry obciążam go ok 22W. trzyma wtedy stabilne napięcie 46V. Chciałbym zostawić oryginalny zasilacz.

Bardzo proszę o poradę jak skutecznie sprawić by cała lampa zadziałała. Załączam zdjęcia zasilacza oraz uszkodzonego ściemniacza.

Lampa LED nie działa po usunięciu ściemniacza - sterownik LED i zasilacz 45V
    Lampa LED nie działa po usunięciu ściemniacza - sterownik LED i zasilacz 45V Lampa LED nie działa po usunięciu ściemniacza - sterownik LED i zasilacz 45V Lampa LED nie działa po usunięciu ściemniacza - sterownik LED i zasilacz 45V
  • REKLAMA
  • #2 19591577
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19592069
    poprostumarek
    Poziom 9  
    Chciałbym prosić o szczegóły w jaki sposób użyć rezystora. Na rezystorze odłoży się jakieś napięcie, tylko chyba nic to nie zmienia dla przesilonego zasilacza. Jedynie LEDy dostaną miej mocy. Tak samo wpiąłem 10A diodę w szereg i nic to nie dało.

Być może dało by się zmagazynować w kondensatorze trochę energii na start i zasilacz nie wyłączałby się?

Czy można oszukać zabezpieczenie prądowe tego zasilacza? Wiem że na własną odpowiedzialność.

Wspomniane było, że po stronie wtórnej nic nie ogranicza prądu. Dla testu podłączyłem zasilacz warsztatowy do jednego modułu LED i przy 12V przy maksymalnym wypełnieniu impulsu nadal pobór prądu to 0,5A. Stąd moje założenie że taki układ bez ograniczenia prądu będzie działać. LED driver z lampy jest na stałe napięcie a nie na stały prąd. Tak pisze na obudowie.

Jaki inny układ scalony można by tu wykorzystać który mógłby pełnić tę funkcję ekonomicznie uzasadnionego?
  • #4 19592143
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19592167
    poprostumarek
    Poziom 9  
    4 moduły szeregowo a w każdym z nich prawdopodobnie 4 równoległe sekcje po 3 diody szeregowo. będzie to SMD 5630
  • #6 19592181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19598780
    poprostumarek
    Poziom 9  
    przetestuje i dam znać jak kształtuje się pobór prądu w zależności od napięcia. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 19601771
    poprostumarek
    Poziom 9  
    Mały update: przy takim zasilaczu ze stałym prądem 0,7A i max 35V ponownie zabezpieczenie odcina zasilanie Lampa LED nie działa po usunięciu ściemniacza - sterownik LED i zasilacz 45V

postaram się jeszcze raz rozebrać lampę i sprawdzić pojedynczy moduł - jego napięcie i prąd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z lampą LED, której ściemniacz powodował zwarcie. Po usunięciu ściemniacza zasilacz LED (45V) nie działa prawidłowo, co skutkuje odcięciem zasilania przez zabezpieczenie prądowe. Użytkownik próbował podłączyć lampę do zasilacza 35V, ale również napotkał problemy. W dyskusji zasugerowano, że zasilacz działa w topologii Flyback i nie ma w nim ograniczenia prądu, co jest kluczowe dla działania diod LED. Proponowano zastosowanie przetwornicy step-down z regulacją prądu, aby dostosować napięcie do wymagań diod. Użytkownik planuje dalsze testy z pojedynczym modułem LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA