logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Philips Seaco HD8834 - błąd po wymianie młynka

gatoja 01 Wrz 2021 23:58 5781 16
REKLAMA
  • #1 19591704
    gatoja
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

wymieniłem młynek w ekspresie Philips HD8834, młynek działa prawidłowo, jednak w pewnym momencie zatrzymuje się i pojawia się na wyświetlaczu błąd serwisowy 1. W jaki sposób mogę zresetować ten błąd? Błąd pojawiał się też przed wymianą młynka, ale sam młynek był zepsuty, łożysko zostało zalane i się nie kręcił. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Ekspres Philips Seaco HD8834 - błąd po wymianie młynka Ekspres Philips Seaco HD8834 - błąd po wymianie młynka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19591806
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Kanał młynka i lejek nie zatkany? Może kawa zbyt drobno mielona?
  • REKLAMA
  • #3 19592034
    gatoja
    Poziom 10  
    MARCIN.SLASK napisał:
    Kanał młynka i lejek nie zatkany? Może kawa zbyt drobno mielona?

Wszystko wyczyściłem, niestety nie wiem jak wejść w menu serwisowe, wydaję mi się, że wystarczyłoby skasować błąd serwisowy.

Wszedłem do menu testowania, tam jest opcja ręcznego uruchomienia młynka i młynek działa. Niestety jak robię kawę to jak pisałem wyżej, zaczyna mielić, zatrzymuje się i wyskakuje błąd.
  • Pomocny post
    #4 19592445
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    W tym modelu ekspresu jest czujnik obrotów żarna na młynku?
  • #5 19592984
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Ocena: 177
    Z tego co pamiętam, ten model nie posiada czujnika obrotów. Praca młynka monitorowana jest poborem prądu, podczas pracy. Sprawdź czy czasem nie zmieniłeś polaryzacji, i młynek kręci w odwrotną stronę.
  • REKLAMA
  • #7 19593565
    gatoja
    Poziom 10  
    Czujnika nie widzę na młynku. Młynek podłączyłem dokładnie tak samo, zrobiłem wcześniej zdjęcie żeby się nie pomylić.
    Co do wysypu to był przed wymianą zablokowany, ale teraz wszystko udrożniłem, więc nie powinno być z tym problemu.
  • Pomocny post
    #8 19594272
    leotdipl
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    gatoja napisał:
    Wszedłem do menu testowania, tam jest opcja ręcznego uruchomienia młynka i młynek działa.

to napisz jakie są dane procedury dla sprawdzenia młynka?
    Googlowałem Service Manual. Nie znalazłem - albo daj link
    do Service Manual. Bez schematu nic nie podpowiem.

ps.
    wg ciebie jest wszystko ok. Ale tak nie musi być.

poniżej Instrukcja naprawy błędu 01 - pochodzi od Philips/Saeco:

Fehlercode 01:
    Das Mahlwerk funktioniert nicht ordnungsgemäß.
    Wenn Code E01 angezeigt wird, funktioniert das Mahlwerk nicht richtig,
    da der Kaffeetrichter mit gemahlenem Kaffee verstopft ist.
    Um dies zu beheben, lösen Sie die Verstopfung im Kaffeetrichter,
    und führen Sie eine zusätzliche Reinigung mit einem Staubsauger durch.

Befolgen Sie die unten stehenden Schritte:
    Schalten Sie die Maschine aus, und warten Sie, bis sie vollständig ausgeschaltet
    ist und keine Geräusche mehr macht (dies dauert etwa 15 bis 20 Sekunden).
    Entfernen Sie die Brühgruppe.
    Öffnen Sie den Deckel des Trichters für vorgemahlenen Kaffee, und führen Sie
    den Löffelstiel in den Trichter ein. Verfügt die Maschine nicht über einen
    Trichter für vorgemahlenen Kaffee, führen Sie den Löffelstiel von unten in den
    Kaffeetrichter ein.
    Bewegen Sie den Griff nach oben und nach unten, bis der verstopfte gemahlene
    Kaffee nach unten fällt. Möglicherweise ist dazu etwas Kraft erforderlich.
    Entfernen Sie den gesamten, nach unten gefallenen, gemahlenen Kaffee mit
    dem Staubsauger.
    Setzen Sie dann den Staubsauger auf den Auslass des Kaffeetrichters, und
    bedecken Sie den Trichter für vorgemahlenen Kaffee mit der Hand. Sie können
    auch umgekehrt vorgehen und den Staubsauger oben platzieren und den
    unteren Teil mit der Hand bedecken.
    Setzen Sie die Brühgruppe wieder ein, schalten Sie das Gerät wieder ein und
    bereiten Sie einen Espresso zu.
    Prüfen Sie nach dem Brühen, ob der Trichter noch frei von gemahlenem Kaffee
    ist. Wenn nicht, wiederholen Sie den Vorgang zum Entfernen der Verstopfung.
    Hinweis: Um zu verhindern, dass der Kaffeetrichter blockiert wird,
    gießen/verschütten Sie kein Wasser in den Kaffeebohnenbehälter und reinigen
    Sie den Kaffeetrichter wöchentlich.
  • Pomocny post
    #9 19594421
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Witam wszystkich.
    Nie do końca mam spójność informacji. Autor twierdzi, że wymienił młynek, później czytam, że wyczyścił wysypkę.
    Pytanie czy wymieniony był cały kpl młynek, jeśli tak to jakiej firmy jest silnik, czy wymieniony był sam silnik, czy też łożysko itd itd dużo kombinacji. Proszę doprecyzować. Może młynek został za mocno skręcony i się zatyka. Może coś jest źle złożone, a może jakaś dziwna przypadłość z pomiarem poboru prądu na płycie, co raczej mało prawdopodobne. Warto wrzucić fotkę z ustawieniem żarna oraz fotkę zmielonej kawy. Wtedy poszukamy odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #10 19597446
    gatoja
    Poziom 10  
    Trochę uściślę, pojemnik na kawę został zalany wodą, młynek działał, ale kawy nie mielił. Rozebrałem ekspres, wyciągnąłem młynek. Młynek był zatkany kawą, która przez wodę zrobiła się twardą bryłą, wysyp kawy również był zatkany. Młynek wyczyściłem, kręcił się, ale nie jakoś super, włożyłem młynek do ekspresu, zaczął mielić, ale w pewnym momencie zatrzymywał się i pojawiał się błąd 1 jak w pierwszym poście. Znowu rozebrałem młynek, sprawdziłem łożysko, było zardzewiałe, stwierdziłem, że nie będę wymieniał łożyska tylko cały młynek, kupiłem nowy oryginalny młynek, zamontowałem i nadal pojawia się błąd 1. Przed zamontowaniem nowego młynka wyczyściłem wszystko. Kable podłączyłem tak samo jak wcześniej.
  • Pomocny post
    #11 19598794
    robsons10
    Poziom 23  
    Czy przy próbie zrobienia kawy młynek na chwilę się uruchamia czy po wciśnięciu przycisku po chwili pojawia się błąd 1 i młynek w ogóle nie rusza?
  • #12 19598869
    gatoja
    Poziom 10  
    Zaczyna robić kawę po wciśnięciu przycisku, mieli przez chwilę normalnie, dźwięk jest standardowy, taki jak zawsze i nagle młynek się zatrzymuje i wyskakuje błąd 1.
  • Pomocny post
    #13 19599024
    leotdipl
    Poziom 23  
    1. wyjmij jeszcze blok i sprawdź jakimś szpikulcem (np. giętka żyła miedziana z kabla DYT)
    wprowadzając go do wysypki czy tam się nie blokuje?
    2. czy wysypki jesteś pewien na 100%? Pisałeś o wodzie, wymieniałeś młynek,
    więc montowałeś ponownie wysypkę na 2 zaczepach. Nie urwałeś zaczepu?
  • #14 19599033
    gatoja
    Poziom 10  
    Ekspres Philips Seaco HD8834 - błąd po wymianie młynka

Tak wygląda stary młynek, jest w pełni kompletny. Wysypka łączy się bezpośrednio z blokiem. Sprawdzałem czy ta część kawy, która jest mielona przez chwilę, wpada do bloku, wpada.
  • Pomocny post
    #15 19599070
    leotdipl
    Poziom 23  
    Co znaczy nowy młynek?
    1. nowy silnik
    2. czy całość - jak zdjęcie starego?

Skoro wywala błąd 01, to jest coś nie tak. To pewnik.

Byłeś już w trybie serwisowym? - jest tam opcja sprawdzenia młynka.
  • Pomocny post
    #16 19599203
    robsons10
    Poziom 23  
    W młynku ze zdjęcia jest czujnik obrotów, na dole w obudowie silnika. Białe gniazdo na trzy piny w ekspresie jest wtyczka i czarna wiązka. Czy w nowym też jest czujnik, wiązka podłączona?
  • #17 19599783
    gatoja
    Poziom 10  
    leotdipl napisał:
    Co znaczy nowy młynek?
    1. nowy silnik
    2. czy całość - jak zdjęcie starego?

Skoro wywala błąd 01, to jest coś nie tak. To pewnik.

Byłeś już w trybie serwisowym? - jest tam opcja sprawdzenia młynka.

Całość jest nowa jak na zdjęciu, wsadziłem młynek podłączyłem kabelki.
    Nie wiem czy to konkretnie tryb serwisowy, chyba raczej testowy, w tym trybie wciskam opcję młynka i mieli cały czas bez problemów.

Dodano po 35 [sekundy]:

robsons10 napisał:
    W młynku ze zdjęcia jest czujnik obrotów, na dole w obudowie silnika. Białe gniazdo na trzy piny w ekspresie jest wtyczka i czarna wiązka. Czy w nowym też jest czujnik, wiązka podłączona?

Tak, podłączyłem dokładnie tak samo.

Dodano po 25 [minuty]:

Ekspres Philips Seaco HD8834 - błąd po wymianie młynka

Po uruchomieniu a przed płukaniem jest jeszcze takie coś, ale ekspres się normalnie załącza.

https://filmy.elektroda.pl/24_1631046340.mp4

Tak wygląda zaparzanie kawy.

Jeszcze dla pewności zakleiłem taśmą zasłonkę, która jest przy wysypie kawy, nic to nie dało.

Problem rozwiązany, zmieniłem kabel do czujnika obrotów na nowy, który został dołączony do młynka, pewnie podczas wyciągania starego młynka się uszkodził, kilka razy go wyciągałem. Teraz działa poprawnie, dziękuję za wszystkie uwagi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił młynek w ekspresie Philips HD8834, jednak po wymianie pojawia się błąd serwisowy 1, co sugeruje problemy z działaniem młynka. Po czyszczeniu i udrożnieniu wysypu kawy, młynek działał przez chwilę, ale ponownie się zatrzymywał. Użytkownik nie znalazł czujnika obrotów w nowym młynku, a błąd 1 wskazuje na problemy z jego funkcjonowaniem. Po wymianie kabla do czujnika obrotów, który mógł zostać uszkodzony, problem został rozwiązany, a ekspres zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA