logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja fotowoltaiki - Jak poprowadzić kable DC bez widocznych śladów na dachu?

Marek006 06 Wrz 2021 18:37 2676 6
REKLAMA
  • #1 19598205
    Marek006
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Witam szanownych forumowiczów,
    Będę instalował o mojego dobrego kumpla fotowoltaikę (tak, jestem elektrykiem z kompletem uprawnień G1 1,2 i 10) i chciałbym zrobić to dobrze a nie na zasadzie "u siebie rób jak u siebie a u obcego na od..."
    Złożyłem już kilka takich instalacji, w tym swoją własną tak że jakieś tam doświadczenie już jest.
    Mam dość trywialny problem - kabli DC nie ma jak puścić z dachu bez prowadzenia ich tak że trzeba wyminąć rynnę zbierającą wodę z dachu a bardzo mi się takie rozwiązanie nie podoba.
    Kable nawet zabezpieczane peszlami będą się ocierać o krawędź rynny podczas wiatru i trzeba byłoby jakieś dziwolągi konstruować żeby tego uniknąć a do tego żona kumpla nie chce żeby jakiś kabel był widoczny na ścianie, w peszlu czy w korytku nieważne - bo brzydko wygląda.
    Zwykle puszczałem te kable w peszlach i w dodatkowej ochronie z rurek przeciwprzetarciowych utkanych z nylonu przez małe kominki wywietrznikowe w dachu ale kumpel takich nie ma.
    Pozostaje komin wentylacyjny. Dymowego kanału w tym samym kominie nie ma, są tylko kanały wentylacyjne.
    Wiem, że nie powinno się puszczać przewodów kanałami wentylacyjnymi ale tutaj aż się prosi żeby tak zrobić.
    Jeżeli jest to w ogóle dopuszczalne to czy umieszczenie ich w peszlu wystarczy i można puszczać w dół, czy są jakieś szczególne zalecenia?
  • REKLAMA
  • #2 19598222
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1040
    Marek006 napisał:
    Wiem, że nie powinno się puszczać przewodów kanałami wentylacyjnymi ale tutaj aż się prosi żeby tak zrobić.

Ja mam puszczone w kominie wentylacyjnym w peszlu, też nie chciałem kabli na elewacji, wątpliwa to ozdoba, czy są jakieś przeciwwskazania, nie wiem, ale nie przychodzi mi nic do głowy, dlaczego nie mogło by tak być.
  • REKLAMA
  • #3 19598678
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Puszczaj kabel wentylacją wszyscy tak robią .
  • REKLAMA
  • #4 19598688
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    W kanałach wentylacyjnych nie wolno prowadzić innych instalacji a zwłaszcza elektrycznych. Ograniczenie to znajduje się w § 268. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. W sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U nr 75, poz 690 z późń. zmian.).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19599086
    gmacko
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    sq9fmc napisał:
    Przepraszam, ale jeżeli chodzi o ten paragraf i ten pkt, to jest on bardzo zawężony i wyłącza wentylację grawitacyjną oraz budynki jednorodzinne , zatem z pewnością ten paragraf tego nie zabrania.

"§ 268. 1. Instalacje wentylacji mechanicznej i klimatyzacji w budynkach, z wyjątkiem budynków jednorodzinnych i rekreacji indywidualnej, powinny spełniać
    następujące wymagania"
    ...

3) w przewodach wentylacyjnych nie należy prowadzić innych instalacji,"
  • #7 19601426
    Marek006
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Dzięki wszystkim za uwagi.
    Coś tam wiedziałem że z tą wentylacją są jakieś ograniczenia ale kolega gmacko przekonał mnie, że nie dotyczą one wentylacji grawitacyjnej w domkach jednorodzinnych, tak że tak to właśnie zrobię.
    Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem prowadzenia kabli DC w instalacji fotowoltaicznej bez widocznych śladów na dachu. Użytkownik, elektryk z doświadczeniem, szukał sposobu na uniknięcie prowadzenia kabli w sposób, który byłby nieestetyczny dla jego znajomego. Uczestnicy forum sugerowali prowadzenie kabli w kominie wentylacyjnym, jednak podkreślili, że istnieją ograniczenia prawne dotyczące prowadzenia instalacji elektrycznych w kanałach wentylacyjnych, zgodnie z § 268.1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury. Ostatecznie, po wyjaśnieniach dotyczących wyjątków dla budynków jednorodzinnych, autor zdecydował się na prowadzenie kabli w wentylacji grawitacyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA