logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7

Athread2 11 Wrz 2021 16:16 1293 16
REKLAMA
  • #1 19605029
    Athread2
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam, kupiłem używaną kartę GTX 1050ti gaming, po zainstalowaniu sterowników itp. sprawdziłem jak wyglądają temperatury w spoczynku, wyszło mi 50 C, co już wydało mi się dziwne, bo moja poprzednia GTX 750ti miała w spoczynku około 30 C.

No, ale pomyślałem, trudno może tak musi być, więc odpaliłem sobie full opcje: czyli przeglądarki, jakieś programy, żeby zobaczyć jak będzie się zachowywać w obciążeniu i wygląda to następująco:

Temperatura jest na granicy 59 C i pewnie dalej, by rosła, bo co kilka minut był 1 C więcej, przy ostatniej przy takim samym obciążeniu też miałem mniej, coś koło 40 C max. Z ciekawości postanowiłem dotknąć kartę i się przeraziłem. Karta jest strasznie gorąca, czuć jak by się miała spalić... Bojąc się, że coś się zepsuje szybko musiałem się poratować standardowym wiatrakiem, by ochłodził wnętrze komputera.
    Kolejna niepokojąca sprawa to, że przy większym obciążeniu wyskoczył mi czarny obraz + artefakt trwało to kilkanaście sekund i wywaliło mi później przez to kilka procesów używających pamięci GPU. I jeszcze teraz dopatrzyłem się, że co kilkanaście sekund zawiesza mi lekko myszkę na 0,5-1 sek.

O co tutaj chodzi, czy ktoś może wiedzieć? Sterowniki pobrałem najnowsze ze strony Nvidia.
  • REKLAMA
  • #2 19605083
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 730
    Odpal na kilka minut Furmarka i zobacz, do jakich temperatur dobije. 60 stopni to bardzo dobra temperatura pod obciążeniem i nie ma tu się czym martwić, a w dotyku karta będzie gorąca - chłodzenie karty nie odprowadza ciepła z PCB karty, a jest tutaj dużo elementów generujących to ciepło: sam rdzeń, pamięci, zasilanie...
    Jeżeli chodzi o artefakt, odpal OCCT i puść test 3D chociaż na te 10 minut - jeżeli karta sieje artefaktami, to powinno to coś wykryć.

Dodano po 1 [minuty]:

A temperaturą w spoczynku bym się specjalnie nie przejmował, to nie jest przypadkiem karta MSI? One mają krzywe wentylatorów ustawione tak, że startują dopiero od około 40 stopni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19605164
    Athread2
    Poziom 9  
    @piotrkol7 Tylko weź pod uwagę, że przy moim poprzednim modelu GTX 750ti niby dużo słabszym temperatura przy takim samym obciążeniu nigdy nie dochodziła do takich temperatur. Już nie wspominając o artefaktach, czy przycinaniu myszy. Poza tym powątpiewam w to, że ma 60 C - nie wiem czy wskaźnik może się mylić, ale tak jak pisałem przy dotyku czuć jak, by się miała spalić - to normalne, że nie mogę utrzymać ręki dłużej niż. 3 sek, bo GPU mnie parzy?

Zrobiłem test OCCT przy 3d - podczas testu wszystko mi ścinało, mysz, otwieranie okien itp. Ale to mam nadzieje, że jest normalne.
    Łap screeny z OCCT:
    Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7

A tutaj FurMark:

Dodano po 29 [minuty]:

piotrkol7 napisał:
    A temperaturą w spoczynku bym się specjalnie nie przejmował, to nie jest przypadkiem karta MSI? One mają krzywe wentylatorów ustawione tak, że startują dopiero od około 40 stopni.

Przejmuje się tylko, dlatego, że moja poprzednia karta, niby gorsza, miała dużo lepsze temperatury, a nie po to wydałem prawie 3x więcej, żeby mieć coś takiego... Po za tym jak wytłumaczyć to ścinanie myszki oraz ten ciemny ekran + artefakt, który mi wyskoczył wcześniej.
  • REKLAMA
  • #4 19605364
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Wymień w karcie pastę termoprzewodzącą. 88 stopni to za dużo jak na tę kartę w OCCT.
    Athread2 napisał:
    Ale to mam nadzieje, że jest normalne.
    jak najbardziej normalne, OCCT na maksa obciąża grafikę.
    Athread2 napisał:
    ten ciemny ekran + artefakt, który mi wyskoczył wcześniej.

Jaki artefakt? Jak to wyglądało? Ciemny ekran to zapewne efekt wyłączenia karty i sterownika przez za wysoką temperaturę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19605448
    Athread2
    Poziom 9  
    piotrkol7 napisał:
    Jaki artefakt? Jak to wyglądało? Ciemny ekran to zapewne efekt wyłączenia karty i sterownika przez za wysoką temperaturę.

Najpierw przez kilkanaście sekund ciemny ekran, a póżniej wyskoczyły jakieś artefakty z 10sek (nie zdazylem zrobic zdjecia.)
    I po ponownym pojawieniu sie obrazu kilka procesow, ktore uzywa grafika dostalo buga i sie zamknely. Juz nie pamietam jaki byl error ale cos tam graphics error...

Po weekendzie wymienie paste, teraz nie mam jak. Ale ten ciemny obraz + artefakty nie pokazaly sie na pewno przez to, ze karta byla zgrzana. Bo wtedy akurat nie mogla miec duzo stopni ze wzgledu na to, ze nawet nie krecily sie wiatraczki wentylatory.
  • REKLAMA
  • #6 19605644
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Czy możesz zrobić zdjęcie tyłu karty czy nie była już przez przypadek wypiekana przez poprzedniego właściciela? Spróbuj zrobić kilka zdjęć w najwyższej rozdzielczości i dobrze oświetlić. 88 stopni to dużo. Pamiętaj, że po rozkręceniu karta może zachowywać się jeszcze gorzej gdyż zmniejszysz nacisk na rdzeń i się zupełnie odspoi. Wymiana pasty to jest ryzykowna sprawa. Te objawy z gaśnięciem obrazu są niepokojące. Najpierw pokaż plomby czy nie są podrabiane i czy karta nie była pieczona.
  • #7 19605676
    speco
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Na starym rx260x przy podobnej rozdzielczości wychodzi tyle samo klatek, sprawdź czy radiator nie zakurzony i do wymiany pasta, ale jak wyskakują artefakty to karta już się kończy🤨
  • #8 19605692
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Na pewno bym jej nie testował i nie używał za ostro. Możliwe, że radiator nie przylega do całego rdzenia i testami ją wykończysz. 1050 to dobra karta i by było jej szkoda. Ona może sypnąć artefaktami i zgasnąć na zawsze. Wtedy znikną zasilania i zostanie tylko +5 V. Pastę i termopady trzeba wymienić, ale jak pisałem, to jest duże ryzyko. Jak teraz potrafi zgasnąć to po odkręceniu może nawet nie będzie rozpoznawana przez bios. Potrzebna będzie pasta, termopady i ze 100 ml cleansera czy czystego ipa i szczoteczka do zębów oraz sprężone powietrze.
  • REKLAMA
  • #9 19609361
    Athread2
    Poziom 9  
    mariusz.lubicz napisał:
    Czy możesz zrobić zdjęcie tyłu karty czy nie była już przez przypadek wypiekana przez poprzedniego właściciela? Spróbuj zrobić kilka zdjęć w najwyższej rozdzielczości i dobrze oświetlić. 88 stopni to dużo. Pamiętaj, że po rozkręceniu karta może zachowywać się jeszcze gorzej gdyż zmniejszysz nacisk na rdzeń i się zupełnie odspoi. Wymiana pasty to jest ryzykowna sprawa. Te objawy z gaśnięciem obrazu są niepokojące. Najpierw pokaż plomby czy nie są podrabiane i czy karta nie była pieczona.

Zdjecia moga byc?
    Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7 Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7 Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7

Poki co nic nie rozkrecam, masz racje to moze jeszcze pogorszyc sytuacje, wiec moze najpierw ocen karte wizualnie.

Dodano po 3 [minuty]:

mariusz.lubicz napisał:
    Potrzebna będzie pasta, termopady i ze 100 ml cleansera czy czystego ipa i szczoteczka do zębów oraz sprężone powietrze.

Czyli rozumiem, ze nawet jezeli byla mocno eksploatowana przez poprzedniego wlasciciela to idzie ja odratowac tanim kosztem? Tak samo, czy jest to zrobienia dla osoby, ktora jest raczej laikiem w tej dzidzinie, czy lepiej dac do jakiegos serwisu?
  • #10 19609423
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Tak, idzie, wymiana pasty/termopadow to rutynowa sprawa w kilkuletniej karcie.
    Zrób zdjęcie samych kondensatorów pod rdzeniem, ostre - troszeczkę nie podoba mi się ich kolor.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19610550
    Athread2
    Poziom 9  
    @piotrkol7
    Zaznaczysz mi na zdjeciu, ktore to sa te kondensatory pod rdzeniem, bo nic mi to nie mowi.
  • #12 19610563
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Elementy znajdujące się w kwadratowym obszarze pomiędzy czterema śrubami, którymi jest przykręcone chłodzenie do karty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19610782
    Athread2
    Poziom 9  
    @piotrkol7
    Proszę bardzo:
    Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7 Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7 Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7
  • Pomocny post
    #14 19610831
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Karta nie wygląda jakby była podgrzewana, więc taki plus.
    Możesz zmienić pastę termoprzewodzaca, polecam MX4. Wtedy sprawdź, czy dalej jest taki problem z temperaturami. Czy wentylator w karcie pracuje?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #15 19610893
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6855
    Wymień pastę, jak pisał wyżej kol., powinno być dobrze.
    Chip GP107-400-A1

Ponieważ to karta od MSI użyj jej programu do testowania: MSI Afterburner
    - pokazuje ok. 60 st. C

Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7 Karta graficzna bardzo gorąca w dotyku, artefakt - Windows 7

Po OC (częstotliwość do 1987 Mhz przy napięciu 1.112 V) wydajność wzrosła o 15%.

p.s
    Można MSI Kombustor, video Link

OCCT: to b. ciężki test dla chipów grafiki, zdarzało się, że "uszkadzał" chip lub jej ukł. zasilania.

• #16 19613530
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ale ma plombę uszkodzoną, była rozkręcana.
  • #17 19625502
    Athread2
    Poziom 9  
    Karta jest raczej sprawna, bo zamówiłem inny model GTX960 Ti Gaming i pokazywała podobne temperatury, więc może to norma dla tych pół-pasywnych :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną GTX 1050 Ti, która osiąga wysokie temperatury (50°C w spoczynku, 59°C pod obciążeniem) oraz występujące artefakty graficzne i czarny ekran. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie testów za pomocą Furmark i OCCT, wymianę pasty termoprzewodzącej oraz sprawdzenie wentylatorów. Wskazują również na możliwość uszkodzenia karty przez wcześniejsze przegrzewanie. Użytkownik planuje wymianę pasty, ale obawia się o stan karty. Wskazówki dotyczące diagnostyki i konserwacji karty są podawane, a także zwraca się uwagę na ryzyko związane z jej rozkręceniem.
REKLAMA