logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania monochromatycznych wyświetlaczy LCD

PROgamerEvil 15 Wrz 2021 22:51 1782 8
REKLAMA
  • #1 19610879
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 65
    Witam.
    Na początku zaznaczę, iż nie wiem czy wybrałem dobry dział, jeżeli nie, prosiłbym moderatora o przeniesienie.

Pytanie może głupie, idiotyczne, banalne, no, ale niestety, szukałem, szukałem i mało co na ten temat w ogóle znalazłem.
    Nie udało mi się znaleźć nawet nazwy typu tego ekranu, bo co źródło to co innego podają. Chodzi mi o ekrany LCD stosowane w kalkulatorach, radiach (np. samochodowych), multimetrach, etc.
    Załączę zdjęcie dla porządku:

Interesuje mnie zasada działania takiego ekranu, w jaki sposób coś jest na nim wyświetlane, jak się nim steruje, dlaczego działa bez podświetlenia i w jaki sposób są w nim realizowane połączenia (chyba jakieś muszą być, skoro ekran wie, co ma wyświetlić. Próbowałem coś ustalić, ale na moje oko jest to jedynie kawałek szkła płytki z dziwnymi wyprowadzeniami, które również nie wiem jak przewodzą prąd...
    Zastanawia mnie także (widać to na zdjęciu) Dlaczego po stłuczeniu takiego ekranu, ten najczęściej wyświetla bzdury, lub część ekranu za pęknięciem nie działa w ogóle. Co znajduję się pomiędzy dwoma szklanymi płytkami ekranu? (Chyba dwoma, bynajmniej ja widzę tam dwie szklane płyty sklejone ze sobą)

Bardzo bym prosił o nie kasowanie tematu, ze względu na jego idiotyzm, czy zaniżanie poziomu forum, zadowoli mnie chociaż jeden link, do artykułu na temat, który faktycznie przedstawi rzetelne informacje.
    Dodam, że nie jest to żadna praca domowa w szkole, czy też inne tego typu wypracowanie, tudzież, elaborat na studia, po prostu moja czysta ciekawość od lat.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 19610908
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Dziękuję za ten jakże przydatny link, lecz już to czytałem. Naukowy bełkot z Wikipedii nie za bardzo do mnie przemawia, udało mi się ustalić, że są to wyświetlacze typu nematycznych, odbiciowych, ale w zasadzie nic poza tym, bo nie wydaje mi się, aby ekrany o które mi chodzi posiadały jakiekolwiek piksele. (Dla sprostowania chodzi mi o takie ekrany, gdzie wyświetlana na nich treść jest z góry ustalona przez producenta)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19610961
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1859
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19611131
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6043
    PROgamerEvil napisał:
    Naukowy bełkot z Wikipedii nie za bardzo do mnie przemawia, udało mi się ustalić, że są to wyświetlacze typu nematycznych, odbiciowych, ale w zasadzie nic poza tym, bo nie wydaje mi się, aby ekrany o które mi chodzi posiadały jakiekolwiek piksele.
    Element o który pytasz opiera się w całości na osiągnięciach nauki, więc odrzucając "naukowy bełkot" odrzucasz szansę zrozumienia jak to działa. To tak jakbyś poszukiwał wody która nie będzie mokra :)

Czytając na nie znany ci wcześniej temat spotkasz niezrozumiałe terminy, nie ma się co zrażać trzeba szukać co one znaczą.

Napisz co zrozumiałeś, a czego nie to ci pomogę, bo opisać szczegółowo od podstaw to mi się nie chce, za dużo tego jest.

Wyświetlacz z pierwszego postu nie ma matrycy pikseli, tylko elektrody w kształcie
    segmentów których jest nie wiele w porównaniu z jakąkolwiek matrycą pikseli, taki wyświetlacz potrzebuje mniej sygnałów sterujących dzięki czemu sterowanie jest prostsze.

PROgamerEvil napisał:
    Zastanawia mnie także (widać to na zdjęciu) Dlaczego po stłuczeniu takiego ekranu, ten najczęściej wyświetla bzdury, lub część ekranu za pęknięciem nie działa w ogóle. Co znajduję się pomiędzy dwoma szklanymi płytkami ekranu? (Chyba dwoma, bynajmniej ja widzę tam dwie szklane płyty sklejone ze sobą)
    Kiedy z uszkodzonego wyświetlacza wycieknie ciekły kryształ polaryzatory ustawione z prostopadłymi kierunkami polaryzacji blokują przejście światła
    Zasada działania monochromatycznych wyświetlaczy LCD Zasada działania monochromatycznych wyświetlaczy LCD

Odnośnie sterowania - trzeba podać napięcie żeby ciekły kryształ nie skręcał polaryzacji światłą, ale żeby nie zniszczyć elektrod wykonanych z ITO poprzez elektrolizę, napięcie musi być przemienne tak żeby składowa stała była zerowa.
    Jeśli wyświetlacz ma jedną elektrodę wspólną przebiegi są prostokątne
    I łatwo je wytworzyć z uC, czy bramką XOR.
    Czy nawet scalonego dekeodera 7segmentowego
    W przypadku wielu elektrod wspólnych przebiegi są bardziej skomplikowane
    W jaki sposób są w nim realizowane połączenia (chyba jakieś muszą być, skoro ekran wie, co ma wyświetlić.
    Wyświetlacze oczywiście mają wewnętrzne połączenia

Cytat:
    Próbowałem coś ustalić, ale na moje oko jest to jedynie kawałek szkła płytki z dziwnymi wyprowadzeniami, które również nie wiem jak przewodzą prąd...
    Jak spojrzysz na wyświetlacz pod małym kątem patrząc pod światło ścieżki z ITO łączące segmenty z wyprowadzeniami są dobrze widoczne :)
  • Pomocny post
    #7 19611172
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam.
    Są dwa typy takich wyświetlaczy, z podświetleniem i odbiciowe (światło z otoczenia odbija się wewnątrz i samo go "podświetla" - na taki wygląda też ten z załączonego obrazka).
    Zasada działania jest prosta:
    - Mamy dwa filtry polaryzacyjne ustawione/obrócone względem siebie o 90 stopni, a z zasady działania takich filtrów wynika, że w tej konfiguracji żadne światło nie będzie przepuszczone, czyli wyświetlacz będzie czarny.
    - Między filtrami umieszczona jest cienka warstwa materiału zwanego "ciekłym kryształem" są to związki chemiczne, które zachowują się częściowo jak kryształy (uporządkowane) a częściowo jak ciecz (nieuporządkowane), zmiana tego uporządkowania może być dokonana na wiele sposobów - przez temperaturę, naprężenia czy pole elektryczne i to jest wykorzystane w wyświetlaczach. Dodatkowa właściwość, jaka jest tu wykorzystana to te cząsteczki mają właściwość "skręcania" płaszczyzny polaryzacji światła.
    - Budowę opisali koledzy powyżej, więc nie będę wracał do tego
    - Cienka warstwa ciekłego kryształu (LC) jest przezroczysta, jeżeli umieścimy ją między filtrami jak w punkcie pierwszym to:
    -- bez pola elektrycznego nic nie będzie widać ? czarne.
    -- jak pojawi się pole elektryczne, które uporządkuje LC i zmieni płaszczyznę polaryzacji światła, pojawi się wzór, zanik pola spowoduje powrót LC do fazy ciekłej i zanik wzoru - wyłączenie wyświetlacza.
    Są też i odmiany np. takie, gdzie filtry z punktu pierwszego nie są dokładnie ustawione pod kątem 90 stopni a pod katem 90 + kąt obrotu wywołany przez LC, co w efekcie da sytuacje odwrotną do opisanej powyżej, czyli bez przyłożonego pola wyświetlacz będzie czysty a po przyłożeniu pola elektrycznego pojawi się wzór.
    Pozdrawiam.
  • #8 19611419
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo za wszystkie podesłane materiały i chęć pomocy.
    Dosyć fajny film na YouTube obrazujący zasadę działania takich ekranów, wytłumaczone dosyć klarownie.
    Dowiedziałem się jak jest zbudowany taki ekran, jak jest sterowany, co znajduje się pomiędzy warstwami i w jaki sposób wyświetlany jest na nim obraz.
    To w sumie chyba wszystko co powinienem o nich wiedzieć. Zastanawiało mnie to, bo budowę zwykłych, kolorowych LCD (np. w monitorach komputerowych) poniekąd znałem, lecz te w kalkulatorach były dla mnie czarną magią, którą teraz być przestały. Jeszcze raz dziękuję wszystkim. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Monochromatyczne wyświetlacze LCD, stosowane w kalkulatorach, radiach i multimetrze, działają na zasadzie wykorzystania ciekłych kryształów oraz filtrów polaryzacyjnych. Ekrany te, często określane jako wyświetlacze nematyczne, nie mają matrycy pikseli, lecz segmentowe elektrody, co upraszcza ich sterowanie. Zasada działania polega na tym, że dwa filtry polaryzacyjne ustawione pod kątem 90 stopni blokują światło, a wprowadzenie pola elektrycznego zmienia orientację cząsteczek ciekłych kryształów, co pozwala na przepuszczenie światła i wyświetlenie informacji. W przypadku uszkodzenia wyświetlacza, wyciekający ciekły kryształ powoduje, że polaryzatory blokują przejście światła, co skutkuje czarnym ekranem. Użytkownicy dzielili się linkami do materiałów wideo, które obrazują te zasady w przystępny sposób.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA