logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania ekanu ciekłokrystalicznego w kalkulatorze.

KiESWY 10 Sty 2007 08:35 5140 6
  • #1 3428352
    KiESWY
    Poziom 10  
    Otóż mam problem... zakład bardzo honorowy z dziewczyną.

Wyświetlacz LCD (zasada działania (www.chip.pl/archiwum/printversion/printversion_13054.html))
    Na rysunkach obrazujących stan, w którym odbieramy falę świetlną o odpowiebniej barwie, mamy:

źródło światła (po lewej stronie)
    układ polaryzatorów i substancji ciekłokrystalicznej
    odbiorcę (po prawej)

Jak to jest jednak rozwiazane w kalkulatorach?
    Nie maja one wewnętrznego źródła światła. To co widzimy jest (tak sądzę) efektem światła padającego z zewnątrz.

Jak się maja wiec rysunki z artykułu do tej sytuacji? Czy do tego aby odebrac falę „zewnętrzną” potrzebujemy zwierciadła w postaci zielonej blaszki?
    Bo jeżeli tak to wyobrażam sobie następująca sytuację:

pierwszy filtr polaryzacyjny obracamy o 90 stopni w stosunku do tego co widzimy na rysunku.
    zamiast drugiego filtra stosujemy zwierciadło.

w pierwszym przypadku wiazka swiatla polaryzowana jesy na filtrze w jednym kierunku, nastepnie na substancji ciekłokrystalicznej – w drugim, w efekcie mamy falę wytłumioną (czy też jej brak, nie wiem jak to określić...)
    w drugim przypadku polaryzator polaryzuje wiazke w jednym kierunku, substancja ciekłokrystaliczna obraca wiązkę, odbija sie ona od lustra i w odwrotny sposób trafia do obiorcy.

czy moja teoria jest słuszna?
    czy znacie jakąś stronę (artykuł) o zjawisku zachodzącym w kalkulatorze?
    wszystkie strony do jakich dotarłem zawierają rysunki poglądowe dla ekranów LCD, czyli z wewnętrzyn źródłem światła i odbiorcą wewnątrz.

Dziękuję tym, którzy pomogą rozwikłać problem...
  • #2 3428499
    de_mon
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Małą porcję informacji na ten temat znalazłem w Wikipedii

Cytat:
    Wyświetlacze LC mogą pracować w trybie transmisyjnym lub odbiciowym. Transmisyjne wyświetlacze są oświetlane z jednej strony, a powstające na nich obrazy ogląda się od drugiej strony. Stąd aktywne piksele są w takich wyświetlaczach zawsze ciemne, a nieaktywne jasne. Tego typu wyświetlacze są stosowane w przypadku gdy potrzebna jest duża intensywność obrazu (np: w projektorach multimedialnych czy komputerach). Wyświetlacze transmisyjne są zwykle stosowane razem z aktywnymi matrycami, choć czasem są też stosowane bierne wyświetlacze transmisyjne w np. zegarkach z uchylnymi wyświetlaczami.

Wyświetlacze odbiciowe, posiadają na swoim dnie lustro, które odbija dochodzące do powierzchni wyświetlacza światło. Tego rodzaju wyświetlacze mogą pracować wyłącznie w trybie biernym i posiadają zwykle niezbyt dużą intensywność generowanego obrazu, ale za to mają one bardzo mały pobór mocy. Są one najczęściej stosowane w kalkulatorach i zegarkach, aczkolwiek czasami możne je też spotkać w przenośnych komputerach i palmtopach.

Istnieją także wyświetlacze mieszane - transreflektywne, które potrafią działać w obu trybach. Tryb odbiciowy jest stosowany gdy wyświetlacz pracuje przy niedoborze mocy (np: w laptopie pracującym na własnej, prawie wyczerpanej baterii) a tryb transmisyjny gdy mocy jest odpowiednio dużo.

Pełna treść dotycząca całego zagadnienia, jest pod adresem http://pl.wikipedia.org/wiki/LCD

Pozdrawiam
  • #3 3429283
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Co ciekawe, czasem można w takim zegarkowym wyświetlaczu LCD odwrócić "lustro", i wtedy mamy obraz w negatywie(ekran czarny, a cyfry białe).

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 3429346
    KiESWY
    Poziom 10  
    powiedziałbym, że nie odwracamy lustra a jeden z polaryzatorów...

wydaje mi się jednak, że muszą być 2 polaryzatory.

ciekły kryształ nie potrafi sam w sobie spolaryzowac wiazki on ją jedynie odwraca...
  • #5 4378929
    eisenek
    Poziom 2  
    Domyslam się że podobnego rodzaju wyświetlacze odbiciowe występują w tetrisowych gierkach, tamagochi i prostszych urządzeniach biurowych. Stąd moje pytanie. Jeśli następuje zanik niektórych elementów wyświetlanych na tym LCD co może być tego przyczyną? I jakie są możliwości naprawy tego? Rozpatrzenie przez was każdego możliwego przypadku będzie dla mnie bezcenne, bo nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat serwisowania tego rodzaju urządzeń, a jest to dla mnie bardzo ważne.
  • #6 4380555
    de_mon
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

eisenek napisał:
    Jeśli następuje zanik niektórych elementów wyświetlanych na tym LCD co może być tego przyczyną? I jakie są możliwości naprawy tego?

Zwykłe wyświetlacze LCD, takie jakie znajdują się w zegarkach, kalkulatorach i grach, sterowane są przez układ znajdujący się zazwyczaj na PCB. W związku z powyższym ekran musi być połączony z PCB jakimś sposobem. W kalkulatorach i zegarkach najczęściej stosowane są gumki przypominające zebrę. Jeśli dobrze pamiętam to ciemne paski w takich gumkach są przewodzące, natomiast jasne to izolatory. Gumka taka poprzez kontakt mechaniczny łączy styki napylone w wyświetlaczu ze stykami na PCB. W takim przypadku brak dobrego kontaktu, np. poluzowanie lub przesunięcie gumki, czasami też utrata właściwości przewodzących (wpływ temperatury i wilgotności powietrza) powoduje zanikanie pewnych elementów dotychczas widocznych na wyświetlaczu.
    Przy tym rodzaju połączenia pomocne może być przeczyszczenie miejsca kontaktu (w taki sposób aby nie uszkodzić wyświetlacza i napylonych na nim "ścieżek") i ponowne prawidłowe złożenie spowrotem z zapewnieniem dobrego styku mechanicznego. Istnieje też cała gama środków do regeneracji takich gumek i klejów do ich montażu. W ostatecznym przypadku pomocne może być podłożenie gumki z innego urządzenia (ważne jest aby miała podobną szerokość elementów jasnych i ciemnych).
    Czasami wyświetlacze łączone są z PCB przy pomocy FLEX'a (ścieżki miedziane naniesione na elastyczny plastik lub mocną folię, rzadziej na wzmocniony papier). W takim przypadku oprócz utraty kontaktu na stykach w grę wchodzi jeszcze ciągłość ww. ścieżek. Jeśli FLEX występuje jako połączenie ruchome np. odchylany wyświetlacz, wtedy z czasem może ulec uszkodzeniu jedna lub więcej ścieżek. W przypadku połączenia na stałe (nieruchomy wyświetlacz) zazwyczaj utrata ciągłości ścieżek spowodowana jest starzeniem materiału (warunki klimatyczne, użytkowania itp.) Brak kontaktu na stykach można zazwyczaj łatwo przywrócić uważając przy tym aby nie uszkodzić ścieżek. Jeśli utrata ciągłości występuje w ścieżce lub kilku ścieżkach, wtedy samodzielna naprawa jest trudna lub niemożliwa, gdyż wymaga odtworzenia ciągłości ścieżek lub ich zrekonstruowania. Najłatwiej w takim przypadku jest podmienić FLEX'a na nowego, lub sprawnego z innego urządzenia (ważne aby był tego samego typu - rozkład pól kontaktowych, ich ilość, długość i szerokość taśmy).

P.S.
    Ja sam mam podobny problem z wyświetlaczem w starym telefonie GSM 900 (Alcatel One Touch Club). W telefonie tym wyświetlacz połączony jest przy pomocy FLEX'a wykonanego na jakimś rodzaju papieru i już kilka lat temu stracił swoje właściwości, w związku z czym mimo iż pozostałe funkcje telefonu są sprawne, to niemożliwe jest korzystanie z nie go ze względu na brak pewnych elementów na wyświetlaczu. Zazwyczaj całe linie i kolumny w nim nie są wyświetlane, gdyż jest to wyświetlacz dotmatrix z dodanymi symbolami zdarzeń. Niestety nie posiadałem FLEX'a na podmianę i telefon tak już pozostał nieużywany.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • #7 4394618
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    de_mon napisał:
    [...] najczęściej stosowane są gumki przypominające zebrę.
    Elastomery.

Co do naprawy, prowizorycznie można podłożyć jakiś silikon, który będzie dociskać element połączeniowy do kontaktów na płytce czy wyświetlaczu. Oczywiście to nie pomoże na przerwane połaczenia albo pęknięty wyświetlacz.

Podsumowanie tematu

✨ Wyświetlacze ciekłokrystaliczne (LCD) w kalkulatorach działają na zasadzie modulacji światła zewnętrznego, ponieważ nie posiadają własnego źródła światła. Konstrukcja obejmuje dwa polaryzatory oraz warstwę ciekłokrystaliczną, która zmienia polaryzację światła, umożliwiając wyświetlanie cyfr. W kalkulatorach stosuje się wyświetlacze odbiciowe, gdzie światło pada z otoczenia, a za drugim polaryzatorem często znajduje się zwierciadło (np. zielona blaszka), które odbija światło z powrotem przez warstwę ciekłokrystaliczną. Ciekły kryształ sam nie polaryzuje światła, a jedynie obraca jego polaryzację. W zegarkach i kalkulatorach wyświetlacze LCD są połączone z płytką PCB za pomocą elastycznych przewodzących gumek (elastomerów), które zapewniają kontakt elektryczny. Problemy z zanikiem wyświetlanych elementów mogą wynikać z uszkodzenia lub przesunięcia tych gumek, utraty ich przewodności pod wpływem wilgotności lub temperatury, bądź uszkodzeń mechanicznych wyświetlacza. Naprawa polega na oczyszczeniu i poprawnym dociśnięciu połączeń, czasem z użyciem silikonu do docisku, jednak nie rozwiąże to problemów z przerwanymi ścieżkami lub uszkodzonym panelem LCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA