logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poco F2 Pro 256GB - Jak poprawnie wykonać backup telefonu przy pomocy TWRP?

lufa9999 18 Wrz 2021 17:31 582 7
REKLAMA
  • #1 19615028
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ocena: 138
    Witam.

Chciałem zrobić sobie backup telefonu za pomocą TWRP. Dotychczas, bo robię takie backupy co jakiś czas, wszystko było w porządku, backup na pendrivie robił się prawidłowo. Przedwczoraj aktualizowałem oficjalnie soft, do wersji MIUI 12.5.5. stabilna. Telefon się prawidłowo zaktualizował, Ale teraz, jak robię backup to mniej więcej w połowie pojawia się na czerwono komunikat: createTarFork() process ended with ERROR: 255 i przerywa się operacja backupu.

Próbowałem dwóch pendrivów, próbowałem robić kopię w pamięci telefonu, kilkakrotnie powtarzałem próbę zrobienia backupu ale zawsze się kończy tym komunikatem. Może mi ktoś pomóc rozwiązać ten problem? I jeszcze jedno pytanie. Które pozycje powinny być zaznaczone przed rozpoczęciem robienia backupu? Dotychczas zaznaczałem wszystko od góry do dołu, ale może nie muszę wszystkiego zaznaczać?
  • REKLAMA
  • #2 19621120
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    Jeśli aktualizowałeś telefon, to możliwe że obecna wersja wymaga nowszego recovery. Poszukaj aktualizacji na XDA, forum MIUIPolska albo oficjalnej stronie TWRP. Jak to nie pomoże, to powinieneś ten błąd zgłosić autorowi recovery. Samemu zapewne nic nie zrobisz.

Backup najbezpieczniej jest robić całości, ale jeśli chcesz zachować głównie dane użytkownika, to zawiera je partycja /data. Reszta to pliki systemu, można je odtworzyć wgrywając MIUI przez MiFlash albo przez recovery.
  • REKLAMA
  • #3 19624208
    lufa9999
    Poziom 17  
    Wgrałem najnowsze recovery. Problem pozostał...
  • #4 19659463
    as66
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Mam ten sam problem choć model inny xiaomi.
    Po wgraniu najnowszej aktualizacji Lineageosa (aktualizacje są co tydzień) z poziomu systemu, pierwszy raz system nie mógł się po niej uruchomić - "w połowie" ładowania wracał do TWRP, a tu żądał hasła, a poprawie wpisane uznawał za błędne(!).
    Nawet pełne wyczyszczenie (format data w recovery) nie rozwiązało problemu hasła*, jednak pozwoliło na wejście do (gołego) systemu.

Po tych operacjach, niestety, nie można już zrobić kopii systemu (standardowo: /boot, /system, /data oraz EFS) - wyskakuje błąd 255.
    Może znalazł ktoś rozwiązanie problemu 255?
    * - Można obejść hasło... likwidując hasło w ustawieniach blokady (w systemie, po zalogowaniu, bo tu hasło działało poprawnie). Jednak po przywróceniu hasła w systemie, w TWRP nadal nie można hasła zatwierdzić...
  • REKLAMA
  • #5 19659609
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ja rozwiązałem mój problem, patrząc na ten błąd na dole dziennika odzyskiwania "Błąd podczas dodawania pliku '/data/extm' do '/data/media/0/TWRP/BACKUPS/74fca3ed/2021-04-17--12-36 -26/data.f2fs.win008'"
    Trzeba usunąć folder 'extm', który jest pusty.
  • REKLAMA
  • #6 19660846
    as66
    Poziom 12  
    lufa9999 napisał:
    Trzeba usunąć folder 'extm', który jest pusty.

Nie ma u mie folderu 'extm'.
    A folder TWRP nie leży w wewnątrz folderu '0', ale obok, w folderze sata/media/.
  • #7 19660868
    lufa9999
    Poziom 17  
    Tak czy inaczej, musisz znaleźć folder extm i go usunąć. Oczywiście wszystko z poziomu TWRP. Ja mam inny model telefonu, może u Ciebie folder extm jest gdzie indziej...
  • #8 19660902
    as66
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Wygląda na to, że nie ma takiego folderu - szukałem i z poziomu TWRP i z poziomu eksploratora z SU.
    Co ciekawe, kilkanaście kolejnych aktualizacji (lineageos aktualizuje się ściągając i instalując cały nowy ROM z poziomu systemu [w zakresie danego numeru androida]), a dotychczas nie było żadnego problemu.
    Jeśli piątkowa aktualizacja znów zepsuje system, przyjdzie postawić go od nowa z fastboota...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem podczas wykonywania backupu telefonu Poco F2 Pro za pomocą TWRP po aktualizacji do MIUI 12.5.5. Podczas próby backupu pojawia się błąd "createTarFork() process ended with ERROR: 255". Inni użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niekompatybilnej wersji recovery, co skłania do poszukiwania aktualizacji na forach takich jak XDA czy MIUIPolska. W przypadku problemów z hasłem w TWRP, sugerowane jest usunięcie folderu 'extm', który może powodować błąd. Użytkownicy dzielą się również informacjami na temat zaznaczania odpowiednich opcji podczas backupu, wskazując, że partycja /data jest kluczowa dla zachowania danych użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA