Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch WVH28540 - zatrzymuje prace podczas trwania programu

Oriel1 18 Sep 2021 18:27 507 9
Bosch
  • #1
    Oriel1
    Level 4  
    Witam wszystkich

    Walczę z usterką pralko suszarki Bosch WVH28540 szukając rozwiązań na forum, ale nie znalazłem nic co by się sprawdziło.

    Otóż:
    Mam pralko suszarkę Bosch logixx 7
    Model: WVH28540

    Problem polega na zatrzymaniu się pralki podczas prania - wybieram program, wciskam start, pralka się odpala i po jakimś czasie bęben się zatrzymuje i cisza. Na wyświetlaczu jakby program trwał, ale nic się nie dzieje. Muszę wyłączyć pralkę i awaryjnie otwierać drzwiczki.

    Po tym zabiegu jak włączam program to odpala tak samo jakby nic, ale po czasie sytuacja się powtarza. To samo się dzieje jak włączam program odpompowanie wody - chwilę odpompowuje i przestaje. Podobna sytuacja jest z programem "płukanie i odpompowanie", dlatego pozwoliłem sobie wykluczyć awarię grzałki.

    Jeśli odłączę pralkę z prądu i ponownie podłączę, wtedy programy "zimne", czyli "odpompowanie wody" czy "płukanie i odpompowanie" przechodzą prawidłowo do końca. Niestety gdy włączę program "szybkie pranie" i ustawię zimną wodę to też się program zawiesza.

    Dodam, że po włączeniu prania i zawieszeniu się go otworzyłem drzwiczki, żeby sprawdzić temperaturę wody to była, że tak powiem precyzyjnie tylko ciepława. Nie 50 stopni jakie ustawiłem, ale też nie całkiem zimna jak z kranu.

    Woda dochodzi do pralki, odpływ też jest wyczyszczony i OK. Przejrzałem dokładnie moduł sterujący i też nie znalazłem najmniejszych śladów uszkodzeń, przepaleń czy podejrzanych lutów. Nie mam więcej pomysłów. Może ktoś mi podpowie lub doradzi.

    Z góry dziękuję za wsparcie.
  • Bosch
  • Helpful post
    #2
    MarcinRKl
    Level 22  
    Witam, Bosch" lubi" wariować jak ma grzałka przebicie do masy, czasem grzeją czasem nie i nie pokazują błędu.
    Zwykły miernik uniwersalny powinien wykazać sprawność grzałki.
  • #3
    Oriel1
    Level 4  
    MarcinRKl wrote:
    Zwykły miernik uniwersalny powinien wykazać sprawność grzałki.
    Wyciągnąłem grzałkę, trochę ją wyczyściłem z kamienia i paprochów. Wyczyściłem gumę uszczelniającą i wszystko wokół co odpowiada za szczelność. Zmierzyłem rezystancję - według parametrów, czyli około 25Ω. Czujnik też zmierzyłem - około 5Ω. Zamontowałem z powrotem i włączyłem krótkie pranie. Niestety zawiesiła się na płukaniu.

    Zrobiłem jeszcze pomiar uziemienia, ale nic nie wykazał (załączone zdjęcie). Wymyśliłem, że pomiar może nic nie wykazać, ponieważ grzałka jest sucha i może nie być przebicia. Założyłem grzałkę ponownie i włączyłem program prania. Jak się zawiesi to wtedy zmierzę ponownie rezystancję izolacji (gdy grzałka jest w nieodpompowanej wodzie). Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale zobaczymy.
    Bosch WVH28540 - zatrzymuje prace podczas trwania programu
    Więc pierwsze pranie 15min przebiegło do końca. Natomiast włączyłem drugi raz i się już zawiesiło. Zrobiłem pomiary, ale nic nie wykazało.
    Bosch WVH28540 - zatrzymuje prace podczas trwania programu
  • Bosch
  • Helpful post
    #4
    MarcinRKl
    Level 22  
    Wygląda, że grzałka ok. Tryb serwisowy może pokaże błąd.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3499805.html#17447197
  • #5
    Oriel1
    Level 4  
    Uruchomiłem tryb serwisowy
    (- ustawiamy pokrętło pozycja OFF
    - przekręcamy na godzinę 6
    - naciskamy przycisk zmiany temperatury i przekręcamy na godzinę 7
    - puszczamy przycisk zmiany temperatury
    Teraz możemy wybierać nr testu
    Pomoc wziąłem z tej strony https://www.elremont.ru/stirm/st_eng/steng_rem108.php#pol4 , którą znalazłem na tym forum)

    Na teście grzałki wywaliło mi błąd E:19
    Treść błędu z powyższego linku:

    Opis błędu: Przekroczono czas podgrzewania wody
    Możliwa przyczyna: - Awaria systemu grzewczego
    - Termostop nie został osiągnięty
    - Niskie napięcie
    - Osady kamienia na elemencie grzejnym lub awaria elementu grzejnego
    Możliwe rozwiązanie: - Sprawdź grzałkę i jej obwody łączące
    - Program zakończy się bez grzania

    Zakładając, że grzałka jest OK co mogę jeszcze sprawdzić?
    Może odpiąć od niej przewody zasilające i podpiąć pod nie coś innego(np. żarówkę w oprawce)? Może zwykłą neonówką sprawdzić czy podawane jest zasilanie na grzałkę?
  • Helpful post
    #6
    MarcinRKl
    Level 22  
    Tak, możesz podpiąć żarówkę, możesz miernikiem sprawdzić.
  • #7
    Oriel1
    Level 4  
    Głupi błąd po mojej stronie - zapomniałem podpiąć przewody do grzałki i dlatego wywaliło błąd na teście (jest mi wstyd z tego powodu, więc będę wdzięczny za niekomentowanie tego ;-) ). Jeszcze raz wykonałem test (z podłączonymi przewodami ;-) ) i szło dobrze, ale wywaliło błąd E57. Test z żarówką też OK. Szyba od pralki była gorąca.

    Błąd E57 z tego co ustaliłem dotyczy elektrozaworu. Sprawdzę kilka wskazówek, które znalazłem na tym forum związanych z tym błędem i dam znać.
  • Helpful post
    #8
    abuhamza
    Home appliances specialist
    Communication error between power unit and motor unit. Żaden elektrozawor.
  • #9
    Oriel1
    Level 4  
    abuhamza wrote:
    Communication error between power unit and motor unit. Żaden elektrozawor.
    No właśnie informacje, które udało mi się wyszukać w internetach wskazywały na falownik. Niestety dziś nie udało mi się go wyciągnąć, żeby obejrzeć. Może jutro spróbuję.Ale chyba będzie trzeba się poddać i zakupić nowy sprzęt. Jutro zrobię kolejne podejście i dam znać jak wygląda płytka. Gdyby były jakieś dalsze sugestie na co zwrócić uwagę to chętnie poczytam :-)
  • #10
    Oriel1
    Level 4  
    Niestety zakończyło się na zakupie nowej pralko suszarki. Tym razem zdecydowałem się na Samsunga WD80TA046BE. Model ekonomiczny i widzę różnicę między pralkami - brak wskaźnika wagi, długie programy prania i suszenia (oprócz programu 15 min pozostałe mają ponad 2 godz. prania. Z suszeniem wychodzi ponad 6 h. W Boschu czas prania z suszeniem był o połowę krótszy).

    Nie znalazłem przyczyny. Płytka falownika wyglądała OK. Posprawdzałem przewody i też nie znalazłem nieprawidłowości.

    Dziękuję wszystkim za pomoc.