logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KAISAI ECO 3.5 kW - schemat podłączenia elektrycznego klimatyzator ścienny split

andrz6 23 Wrz 2021 15:56 17787 13
REKLAMA
  • #1 19623019
    andrz6
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    Witam
    Poszukuję prostej podpowiedzi, jakie przewody rozprowadzić między jednostkami oraz jak zasilania. Jednostka wewnętrzna i zewnętrza mają oddzielne zasilania i są połączone kablem komunikacyjnym, czy zasilanie wprowadza się tylko do jednostki wewnętrznej? Na obudowie jest taki schemat, nic jednak z niego nie rozumiem. Poszukuję łopatologicznej podpowiedzi, gdzie co rozprowadzić. Podłączeniem będzie się zajmował instalator, jednak kable muszę sam rozprowadzić. Z góry dzięki za pomoc.
    Załączniki:
    • KAISAI ECO 3.5 kW - schemat podłączenia elektrycznego klimatyzator ścienny split kaisai.jpg (2.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19623052
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2799
    Zasilanie główne jest do jednostki zewnętrznej. Wystarczy kabel 3x1,5 mm2. Typowy z żyłą żółto-zieloną. Może być 3x2,5 mm2 gdy byłby bardzo długi - kilkanaście metrów.
    W rozdzielnicy domowej trzeba zapewnić osobny obwód z wyłącznikiem nadprądowym (tzw eska) B10.
    Między jednostkami wystraczy kabel 4x1 mm3, ew 4x1,5 mm2 z żyłą żółtozielon.
    Zostaw nadmiary kabla. Tak po 1m z każdej strony. Kable powinny przejść otworem z rurami i ociekiem.
  • #3 19623088
    andrz6
    Poziom 14  
    Czyli - zasilanie główne do jednostki zewnętrznej - stamtąd kabel komunikacyjny 4 x 1 mm2 do jednostki wewnętrznej. Czy może być 3 x 1 mm2 a PE oddzielnie w lince?
    Jak rozumiem, jednostka wewnętrzna nie potrzebuje osobnego zasilania, tylko jest zasilana z agregatu.
  • REKLAMA
  • #4 19623127
    jack63
    Poziom 43  
    andrz6 napisał:
    Jak rozumiem, jednostka wewnętrzna nie potrzebuje osobnego zasilania, tylko jest zasilana z agregatu.

Tak, dokładnie. Masz to na schemacie.
    andrz6 napisał:
    Czy może być 3 x 1 mm2 a PE oddzielnie w lince?

Może być tylko to trochę nieporęczne. Jak PE osobno to ze względu na wytrzymałość mechaniczną lepiej użyć linki o większym przekroju żyły. Powiedzmy 2,5 mm2.
    Trzeba też uważać z prowadzeniem przewodów przy rurach w otworze. Niby rury powinny być w izolacji, ale w obrębie przejścia przez ścianę z tą izolacją "dzieją się cuda", a rura grubsza podvzas pracy na grzaniu może mocno się rozgrzewać, co stanowić może zagrożenie dla izolacji kabli.
    Jak planujesz ociek? Czy JZ będzie niżej niż JW?
  • REKLAMA
  • #5 19623148
    andrz6
    Poziom 14  
    U mnie jest dość nietypowa sprawa, bo mam domek parterowy z płaskim dachem. Jedyne miejsce, gdzie może wisieć JW to środkowa ścianka działowa, więc z instalacją muszę przejść przez stropodach i dalej po dachu do JZ, która będzie stała na rogu domku, jak najdalej od okien itd, by ograniczyć hałas i wibracje. Zrobiłem przepust w dachu z rury PCV 75 mm i obie rurki weszły bez uszkodzeń otuliny. Odwodnienie JW niestety do wiaderka, chyba że się pokuszę o pompkę ale to drugorzędna sprawa. Instalacji będzie 8 mb. JZ zamierzam ustawić na gumowych podstawach i płytach betonowych chodnikowych 50x50x7 bezpośrednio na papie.
  • REKLAMA
  • #6 19623201
    jack63
    Poziom 43  
    andrz6 napisał:
    Zrobiłem przepust w dachu z rury PCV 75 mm i obie rurki weszły bez uszkodzeń otuliny.

To rury już poprowadziłeś?
  • #7 19623308
    andrz6
    Poziom 14  
    Tak. Kabel wejdzie, jest dużo miejsca.
  • #8 19623347
    jack63
    Poziom 43  
    andrz6 napisał:
    Tak. Kabel wejdzie, jest dużo miejsca.

Nie o to chodzi. Czy zabezpieczyłeś końce rur przed dostaniem się do nich różnego syfu z budowy i wilgoci?
    To baaardzo ważne. Rury w środku mają być suche i czyste jak pupcia niemowlaka.
  • #9 19623363
    andrz6
    Poziom 14  
    Oczywiście tak! Zaklejone taśmą po obu stronach. Jeszcze tylko jedna kwestia: czy JZ może stać lekko pochylona na dachu czy muszę poziomować? Dach ma lekki spad, od 5%. Stałby powiedzmy dłuższym bokiem wzdłuż spadku dachu. Czyli prostopadle do osi wentylatora.
  • #10 19623564
    jack63
    Poziom 43  
    Niewielki spadek jest dopuszczalny, choć zalecenia są jasne i logiczne. Sprężarka powinna stać pionowo.
    Jednak mam kilka klimatyzatorów dość mocno pochylonych i na razie nic się nie dzieje lub nie ma objawów złego działania.
    Wystarczy znaleźć w sieci instrukcję montażu jskiegokolwiek klimatyzatora i się dowiedzieć. Wszyscy piszą o podobnych sprawach. Różnice tyczą szczegółów.
  • #11 19623580
    andrz6
    Poziom 14  
    Będę poziomował choć różnica w poziomie wyniesie ok 3 cm.
    Znasz może jakiś sprawdzony i skuteczny sposób amortyzowania JZ stojącej na podłożu?
  • #12 19623593
    jack63
    Poziom 43  
    andrz6 napisał:
    Znasz może jakiś sprawdzony i skuteczny sposób amortyzowania JZ stojącej na podłożu?

Ależ nic poza ciężką podstawą nie trzeba robić. Trochę wysokości aby JZ nie utonęła w śniegu.
    Niektórzy stawiają na trapezowych w przekroju profilach z pvc i jakoś się to trzyma.
    Można cudować z wibroizolatorami, ale trzeba zapewnić możlieość uginania się rur.
    Najważniejsza jest dobra konstrukcja obudowy. Sztywna i spasowana. Niestety kasai to nie najwyższa klasa sprzętu.
    Chyba zaczynasz szukać po wsi.
  • #13 19623637
    andrz6
    Poziom 14  
    No niestety, trzeba pracować na tym, co jest. Zamówiłem takie gumowe podstawy pod agregat. Zobaczymy. Boję się tylko hałasu i wibracji przenoszonych na konstrukcję dachu. Zależy mi na jak najlepszym odizolowaniu od wibracji.
  • #14 19818468
    Shecallsmerico
    Poziom 1  
    Ocena: 26
    Mam ten sam problem, andrz6 mógłbyś pokazać jak masz podloczone kable w jednostce wewnętrznej?
    Ja w zestawie miałem kabel 4 żyłowy a w jednostce wewnętrznej 5 wejść.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia elektrycznego klimatyzatora KAISAI ECO 3.5 kW. Użytkownik poszukiwał informacji na temat rozprowadzenia przewodów między jednostkami wewnętrzną i zewnętrzną oraz zasilania. Odpowiedzi wskazują, że zasilanie główne powinno być podłączone do jednostki zewnętrznej, a jednostka wewnętrzna jest zasilana przez kabel komunikacyjny (zalecany 4x1 mm2 lub 3x1,5 mm2 z osobnym przewodem PE). Podkreślono również znaczenie zabezpieczenia końców rur przed wilgocią oraz konieczność poziomowania jednostki zewnętrznej. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z instalacją, w tym sposobami amortyzacji jednostki zewnętrznej oraz problemami z hałasem i wibracjami.
REKLAMA