logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie membrany do regeneracji głośników Tonsil GDM 16/80 i GDN 30/80/4?

szymon18 29 Paź 2005 22:58 1152 9
REKLAMA
  • #1 1939212
    szymon18
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.Chciałbym zregenerowc 2 głośnik tonsil gdm 16/80 i 2 gdn30/80/4 rowniez tonsila.Jakie membrany moglibyście mi polecic??Ja zastanawiam się na membranami z włokna szklanego na gumowym zawieszeniu. Czy może lepiej jest je wymienić na odpowiedniki STX-a??Proszę pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 1939285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1939396
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Zamów w Umifonie... www.umifon.pl , firma z wrześni nieopodal tonsila ... Do ukladów magnetycznych tonsila to tylko gąbeczka i celuloza zapewnią to co najlepszego w tych glośnikach, i nie chodzi nawet o sama skuteczność. Guma to żadkość u tonsila, na pewno nie wtych modelach.

GDN 30/80 z gumami gra jak najgorszy alphard, to po prostu nie pasuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 1943089
    szymon18
    Poziom 11  
    Witam,głośniki pochodzą od altonów 110, założyłem do jednego na próbe membrana z włokna szklanego na gumie.Kleiłem ją juz 3 razy i za kazdym razem obciera cewka o coś.Wiecie jak się rozbiera ten magnes??Mozetam coś wpadło??
  • REKLAMA
  • #5 1943148
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1943191
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    do tego zmienił się skok membrany, guma delikatnie mówiąc łatwiej się odkształca niż dolne zawieszenie, dzięki czemu głośnik uzyskuje większe skoki i membrana z prostych przyczyn mechanicznych lamie się i odkształca w miejscu klejenia. Cewka prawdopodobnie nie chaczy tylko jest rozwalona.

Mozesz jedynie pozamawiac elementy. Magnesu się nie rozbiera, teraz możesz co najwyżej rozwalic na części ten głośnik wymienić cewkę, membranę, dolne zawieszenie na takie nowsze, stare tez mogło się wypaczyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 1943202
    szymon18
    Poziom 11  
    Fabryczna membrana była tragiczna, pogięta i przebita.Ile wytrzymuje takie piankowe zawieszenie??Chyba dużo krócej niż w przypadku gumy??Aha w 2 głośniku muszę wymienić wszystko praktycznie tzn. cewke resor dolny, membrane i górny resor.Problem w tym ze nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.Czy po wymianie cewki na inną nową głośniki będą grały tak samo??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1943210
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1943228
    szymon18
    Poziom 11  
    W Tosilu regenerują głośniki??Wiesz może ile biorą za sztuke??Kiedys się pytalem w serwisie to gościu mi wyskoczył z ceną 90zł za głośnik...To znaczy jak się ta cewka rozwaliła??
  • #10 1943530
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Tutaj sa takie membrany http://www.musicservice.istore.pl/ jak potrzebujesz.Ta firma zajmu sie tez naprawą takie głosników ja tym masz.Wiec jeżeli ci to niewychodzi to możesz im zlecić robote.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji głośników Tonsil GDM 16/80 i GDN 30/80/4, pochodzących z zestawów Alton 110. Zaleca się stosowanie oryginalnych membran i resorów Tonsila, gdyż zamienniki, np. z firmy STX, nie zapewniają odpowiedniej jakości dźwięku i charakterystyki. Membrany z włókna szklanego na gumowym zawieszeniu nie są polecane, gdyż guma w tych modelach jest rzadko stosowana i powoduje nadmierne wychylenia membrany, co prowadzi do uszkodzeń cewki i membrany. Piankowe zawieszenia mają żywotność zależną od warunków eksploatacji (wilgoć, słońce), zwykle 10-20 lat, natomiast gumowe są trwalsze, ale mogą pękać pod wpływem promieniowania UV. Rozbieranie magnesu w głośniku nie jest zalecane, a regeneracja powinna obejmować wymianę cewki, membrany oraz zawieszeń. Zaleca się wysłanie głośników do serwisu Tonsila, gdzie naprawa jest tańsza i wykonana na oryginalnych częściach. Alternatywnie można skorzystać z usług firm takich jak Umifon lub Music Service, które oferują oryginalne membrany i naprawę głośników Tonsil.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA