logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A3 8P 1.6 102KM LPG 2006 - Brak mocy

kemil 30 Wrz 2021 11:03 8016 13
REKLAMA
  • #1 19633210
    kemil
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Cześć !
    Jestem posiadaczem Audi A3 8P Sportback 1.6 102KM rok 2006 +LPG
    Jeśli macie chwilkę czasu żeby doczytać do końca post uprzejma prośba o pomoc – bo mnie już się kończą pomysły.
    Objawy:
    • Auto słabo przyspiesza, powyżej 4500rpm zaczyna szarpać tracić moc niezależnie od biegu ( choć najbardziej widoczne na 4 i 5 biegu pow 120km/h)
    w chwili objawu:
    LTFT -7%
    STFT1 - 25> pojawia się błąd bogatej mieszanki P0172
    - lambda szerokopasmowa przed katalizatorem wymieniona (oryginał) za katalizatorem też wymieniona
    Błąd pojawia się niezależnie od otwarcia przepływomierza czy to jest 30% czy 90% ( w zależności od wrzuconego biegu)
    AFR (m) na poziomie 14,30 -15 :1
    Zakres pracy sondy za kat 0-0,9V – problem przy 08-09V
    Sonda przed katalizatorem – nie mam oscyloskopu więc ponieważ nowa zakładam że dobra ( chyba że wtyczka lub wiązka coś nie działa) – ale to by auto chyba cały czas szarpało rwało i muliło
    - przepływomierz przeczyszczony, zakres pracy przy zgaszonym silniku 5%->100%
    - Map sensor przeczyszczony
    - kable , świece nowe , filtr powietrza, cewka zapłonowa podmieniona na inną
    - stara świeca na 3 cylindrze trochę nadtopiona
    - auto bierze ok 1l oleju na 3 tys km ( po wymianie drugiej sondy – znikł błąd wydajności katalizatora)
    Ponieważ w chwili utraty mocy mam błąd zbyt bogatej mieszanki (błąd p0172) oraz STFT1 na minus wykluczam ( choć sprawdziłem) nieszczelność układu dolotowego Ale bardziej w przypadku dodatnich korekt byłaby nieszczelność. Wykluczam niesprawność pompy paliwowej czy zapchanego filtra paliwa – bo objaw zarówno na LPG i na benzynie.
    • Objawy zarówno na LPG i benzynie ( przy zakręconym zaworze gazu na wielozaworze aby wykluczyć zalewanie gazem przy jeździe na benzynie
    - wykluczam lanie wtrysków – bo i na LPG i na benzynie to samo
    Do sprawdzenia:
    - zapchany katalizator– zastanawiam się czy częściowe zapchanie katalizatora może dawać takie objawy. Auto do prędkości ok 100km wolno się zbiera ale się zbiera. Na biegu jałowym działa równo / koszt wymiany kata pow 1 000 zł - stąd chciałbym mieć przekonanie że to jest to.
    - może kompresje na tłokach sprawdzić. Może pęknięta głowica?
    Przypuszczam ze trochę zapieczone pierścienie ( bo bierze olej) ale czy one aż tak dawałoby objaw utraty mocy?
    Mam dostęp do VCDS – jeśli mam zrobić logi dynamiczne to nie ma sprawy zrobię tylko jakich parametrów i w jakich warunkach

Cod o mechaników – nie bardzo jest chęć pomocy w znalezieniu usterki. Większość od razu stwierdza wymianę już wymienionej sondy lambda.
  • REKLAMA
  • #2 19633440
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Na początek wypieprzyć gaz i jeździć. Silnik może brać olej i nie ma żadnych błędów moc będzie. Może faktycznie kat zapchany ile nalotu ma fura?
    Kup na szrocie tanio wydech bez kata zamontuj i testuj
    A jak jesteś hardkorem to na samym kolektorze jedź
  • #3 19634168
    kemil
    Poziom 9  
    NIXIE_123 napisał:
    Na początek wypieprzyć gaz i jeździć. Silnik może brać olej i nie ma żadnych błędów moc będzie. Może faktycznie kat zapchany ile nalotu ma fura?
    Kup na szrocie tanio wydech bez kata zamontuj i testuj
    A jak jesteś hardkorem to na samym kolektorze jedź

przebieg 210 tys kl

Podpiąłem vcds i ciekawa rzecz:
    Zrobiłem odczyt kodów gotowości i mam oprócz błędu powietrza wtórnego ( bo mam odłączoną pompę powietrza wtórnego) bład sondy lambda.
    Jak w vcds sprawdzić sondę - rozumie ze to ta przed katem ( kupiona nowa 3 tyg temu)
    Jest tam opcja nastawu ale nie da rady nie przechodzi wyrzuca błąd.
    logi:
    Układ EGR: Sprawne
    Ogrzewanie sond lambda: Sprawne
    Sondy lambda: Niesprawny/testowany
    Układ klimatyzacji: Sprawne
    Układ powietrza wtórnego: Niesprawny/testowany
    Układ odprowadzania par paliwa: Sprawne
    Ogrzewanie katalizatora: Sprawne
    Katalizator(y): Sprawne
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/5992868900_1633027751.jpg]
    Może ktoś coś pomoże?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19634299
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 506
    Sprawdź czy w przewodzie podciśnieniowym z regulatora paliwa nie masz benzyny.
  • #5 19634859
    kemil
    Poziom 9  
    marszałekkom napisał:
    Sprawdź czy w przewodzie podciśnieniowym z regulatora paliwa nie masz benzyny.

Tylko, ze u mnie jest regulator razem z filtrem paliwa pod tylnym kołem) i przewód bezpośrednio idzie do listwy wtryskowej.
    Nie wiem czy o tym piszesz - gdzie szukać przewodu podciśnieniowego u mnie ?
  • REKLAMA
  • #6 19634937
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    W 8L 1.6 8V regulator jest na listwie i ma przewód podciśnieniowy do dolotu
    Audi A3 8P 1.6 102KM LPG 2006 - Brak mocy
    Ty tego nie masz
  • #7 19635022
    kemil
    Poziom 9  
    NIXIE_123 napisał:
    Ty tego nie masz

No tak też myślałem

Dodano po 6 [minuty]:

NIXIE_123 napisał:
    Ty tego nie masz

Może sama listwa wtryskowa jest walnięta? Mimo,że wtryski dobre ?
    Mam opcje pożyczenia na tydzień kompletnej listwy z wtryskami - iść tą drogą?
  • Pomocny post
    #8 19635034
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    kemil napisał:
    iść tą drogą?

Nie, zrób test z katem. Jak zabity to silnik nie może się wypróżnić i nie ma mocy
  • #9 19635039
    kemil
    Poziom 9  
    NIXIE_123 napisał:
    kemil napisał:
    iść tą drogą?

Nie, zrób test z katem

ok odepnę go przy kolektorze i powieszę ;-)
    Sondy w takim układzie wypiąć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19635058
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Pierwsza pewnie zostaje w kolektorze to nie ruszaj. Drugą raczej wypnij, jak byś nie zrobił checka i tak zaświeci ale to oczywiste
  • #11 19635125
    kemil
    Poziom 9  
    NIXIE_123 napisał:
    Pierwsza pewnie zostaje w kolektorze to nie ruszaj. Drugą raczej wypnij, jak byś nie zrobił checka i tak zaświeci ale to oczywiste

Faktycznie 1 jest przy kolektorze, myślałem że już na rurze kata
    Oki po weekendzie działam
  • #12 19664965
    kemil
    Poziom 9  
    kemil napisał:
    NIXIE_123 napisał:

Faktycznie 1 jest przy kolektorze, myślałem że już na rurze kata
    Oki po weekendzie działam

Witam:
    Wymieniłem rurę kolektora z katalizatorem plus dodatkowo ( pożyczoną ) przepustnicę
    Objaw całkowicie znikł - auto odzyskało moc i werwę, a spalanie znacznie spadło.
    Pojeżdżę tydzień i wrócę do mojej przepustnicy - jeśli nic się nie zmieni - to znaczy że ewidentnie zapchany był katalizator.
    Dam znać
  • #14 19669271
    kemil
    Poziom 9  
    Temat zamykam - katalizator

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A3 8P 1.6 102KM z 2006 roku zgłasza problem z brakiem mocy i szarpaniem silnika powyżej 4500 rpm, co objawia się błędem bogatej mieszanki (P0172). Wymieniono sondy lambda, jednak problem nadal występuje. Użytkownik rozważa różne przyczyny, w tym zapchany katalizator oraz ewentualne problemy z listwą wtryskową. Po wymianie rury kolektora z katalizatorem oraz testach z pożyczoną przepustnicą, objawy ustąpiły, co sugeruje, że katalizator był przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA