logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dipol półfalowy na 184,5 MHz - długość ramienia z aluminium anodowanego fi 6mm

autominus 03 Paź 2021 22:25 1107 7
REKLAMA
  • #1 19638899
    autominus
    Poziom 3  
    Ocena: 29
    Witam,
    Wykonuje dipol półfalowy na częstotliwość 184,5 MHz. Wiem, że długość pojedyńczego ramienia powinna wynosić na tę częstotliwość 39,5 cm. Problemu by nie było, gdybym zastosował czysty pręt aluminiowy, ale mam dostępny jedynie pręt fi 6mm, który był poddany procesowi anodyzowania.

Czytałem, że przy aluminium anodyzowanym jest inna prędkość fali i należy zastosować inną długość.

Więc jaka powinna być długość aluminiowego pręta anodyzowanego dla częstotliwości 184,5 MHz? - jak ją obliczyć?
  • REKLAMA
  • #2 19638978
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1256
    autominus napisał:
    Czytałem, że przy aluminium anodyzowanym jest inna prędkość fali i należy zastosować inną długość.
    Z jakich źródeł kolega ma takie informacje?
  • REKLAMA
  • #3 19640385
    autominus
    Poziom 3  
    Cytat:
    Z jakich źródeł kolega ma takie informacje?

Znalazłem taką informacje na innym forum, poświęconym radiostacją.

Oczyściłem pręty z zewnętrznej powłoki i antena działa. Ale z czystej ciekawości się zapytam, bo po procesie anodowania aluminium powstaje powłoka nie przewodząca prądu.
    To czy bez usunięcia powstałej powłoki można wykonać dipol półfalowy modyfikując długość ramion, czy to tylko jakaś bujda krążąca po internecie?
  • REKLAMA
  • #5 19641670
    autominus
    Poziom 3  
    niewolno2 napisał:
    Czyli przed usunięciem powłoki antena nie działała?

Tak, przed osunięciem powłoki antena nie działała.
  • #6 19642100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 19646651
    autominus
    Poziom 3  
    Tak ponieważ końcówka pręta została nagwintowana i kontakt elektryczny był zapewniony. Natomiast pokrycie nie przewodziło prądu - sprawdziłem miernikiem.
  • #8 19646671
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wykonuje dipol półfalowy na częstotliwość 184,5 MHz, gdzie długość ramienia powinna wynosić 39,5 cm. Posiada pręt aluminiowy fi 6mm, który został poddany anodowaniu, co budzi wątpliwości co do jego właściwości przewodzących. Po usunięciu anodowanej powłoki antena działa poprawnie, jednak użytkownik zastanawia się, czy można by było dostosować długość ramion dipola bez usuwania powłoki, oraz jakie zmiany w długości byłyby konieczne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że anodowana warstwa może wpływać na pole elektromagnetyczne i rezonans dipola, co może wymagać modyfikacji długości ramion.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA