logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem Technicolor CGA 4236 - częste utraty sygnału i migająca dioda chmurki - Multimedia Polska

Dallvis 04 Cze 2024 22:15 11682 12
REKLAMA
  • #1 21107529
    Dallvis
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć,
    od jakiegoś czasu borykam się z problemem utraty sygnału w modemie technicolor cga 4236, tracę połączenie z internetem raz na 30 sec, a może być tak, że nawet do godziny występuje ten problem. Mryga wtedy na zielono dioda z ''chmurką'' lub całkowicie przełącza sie na kolor czerwony (wtedy znika na okolo godzine) . Oczywiście jestem po dziesiątkach rozmów w działem ''technicznym'' i po wizycie technika w domu, niestety technik nie był za dużo w stanie stwierdzić. Powiedział, że rzeczywiście jest problem i pomierzył częstotliwości w przewodzie, mówił o jakiś delikatnych spadkach (rzadko) ale powiedział, że to nie ma znaczenia. Wymontował mi modem z przedłużki i wpiął bezpośrednio do wyjścia w ścianie. Macie może jakieś rady co w takiej sytuacji robic, lub czy ktoś przechodził przez cos takiego? Nawiasem mówiąc, jest to nowy modem, dostałem go po przedłużeniu umowy z Multimedia Polska, we wcześniejszym modemie miałem to samo ale rozłączało mnie na maks 30 sec, więc wtedy olałem temat. W załączniku dodaje jak podłączony jest modem oraz moment pojawienie się diody i utraty internetu.
    Modem podłączony do gniazdka ściennego z kablami Modem Technicolor CGA 4236 z czerwoną diodą w kształcie chmury.
  • REKLAMA
  • #2 21107709
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2504
    Mamy. Złożyć reklamację pisemną i zarządzać bonifikaty w abonamencie oraz zapłaty kary umownej od dnia złożenia reklamacji do dnia naprawy usterki. Łącznie jest to po ok 2/30 abonamtu dziennie za każdy dzień niedziałania usługi. Tylko kasa motywuje takich operatorów do działania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21107855
    KOCUREK1970
    Ocena: 5393
    Dallvis napisał:
    po wizycie technika w domu, niestety technik nie był za dużo w stanie stwierdzić. Powiedział, że rzeczywiście jest problem i pomierzył częstotliwości w przewodzie, mówił o jakiś delikatnych spadkach (rzadko) ale powiedział, że to nie ma znaczenia

Zgadza się, pod warunkiem że sygnał mieści się w normach DOCSIS, a najlepiej jest na środku 👍.
    Jeśli sygnał już jest na granicy normy, to nawet niewielki wzrost tłumienia czy zakłóceń powoduje utratę kontaktu z CMTSem.

Sygnał może tylko sprawdzić operator, a fizycznie może go wyregulować w mieszkaniu i instalacji tylko monter operatora.

Żadne tam rozmowy telefoniczne, reklamacja telekomunikacyjna na piśmie i wysłać.
  • REKLAMA
  • #4 21108182
    Dallvis
    Poziom 5  
    >>21107709
    Dzisiaj, niby ma przyjść kolejny raz po tym jak mnie oszukali, ze będzie wczoraj. Jesli to nic nie da, zdecyduje się na tę reklamację. Dzieki za radę.
  • #5 21108209
    KOCUREK1970
    Dallvis napisał:
    Dzisiaj, niby ma przyjść kolejny raz po tym jak mnie oszukali, ze będzie wczoraj.

Monter ma możliwość w odróżnieniu od klienta podejrzeć sygnał na modemie i na CMTS.
    Klient tylko na modemie i to nie zawsze.

Monter ma pokazac poziomy sygnału a Ty zrób sobie fotkę jak to wygląda w realu (z CMTSa pewnie nie pozwoli zrobic fotki i zostanie tylko modem, ale zawsze coś.).
  • REKLAMA
  • #6 21108267
    Dallvis
    Poziom 5  
    >>21108209
    Dzieki, postaram się wyciagnąć od niego to. Zaproponowałem tez na infolinii wymianę modemu na inny, może moja sugestia nie zostanie olana.

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

>>21108209
    a i na infolinii, ciagle mi wmawiają, ze pewnie jest to wina routera, posiadam - Archer c6 AC1200. Nie wiem czemu miałaby być to wina routera.
  • #7 21108388
    KOCUREK1970
    Dallvis napisał:
    Zaproponowałem tez na infolinii wymianę modemu na inny, może moja sugestia nie zostanie olana.

Zalezy, czy Twoja aktualna oferta przewiduje różne modemy do oferty.
    Ale bardziej, co monter ma aktualnie na stanie.
    Dallvis napisał:
    a i na infolinii, ciagle mi wmawiają, ze pewnie jest to wina routera, posiadam - Archer c6 AC1200. Nie wiem czemu miałaby być to wina routera.

Pomin router, podłącz sie wprost pod modem i zobacz.
    jak to samo, to fotka dla montera wskazana.
  • REKLAMA
  • #8 21108394
    Dallvis
    Poziom 5  

>>21108388
    Podłączałem i też wywalało, tylko najgorsze w tym wszystkim że nie wiesz kiedy to się stanie, może to być raz na 3-4 godziny, albo ja miałem rano 2 razy w ciągu pół godziny. Ale dalej mnie ciekawi co ma ten router do tego, skoro to na modemie wywala diodę że brak sygnału z operatorem.
  • Pomocny post
    #9 21108401
    KOCUREK1970
    Dallvis napisał:
    Podłączałem i tez wywalało,

Ja Tobie wierzę, ale infolinia jak widac nie bardzo :D
    Dallvis napisał:
    najgorsze w tym wszystkim ze nie wiesz kiedy to sie stanie,

To nie ma znaczenia, usługa ma działać.
    Dallvis napisał:
    Ale dalej mnie ciekawi co ma ten router do tego, skoro to na modemie wywala diode ze brak sygnału z operatorem.

Wiesz, zawsze jest nadzieja, że klient uwierzy w winę po jego stornie i cyk, kasa w kieszeni operatora zostaje, bo serwisu przysylłać nie trzeba.
  • #10 21108987
    Dallvis
    Poziom 5  

Chyba wychodzi na to, że to wina routera. Technik przyszedł, wymienił zasilacz i przepiął jakiś kabel na inny slot w skrzynce przed blokiem. I tak było dobrze, gdy byłem bezpośrednio podpięty pod modem, ale teraz, gdy podłączyłem router, zresetowałem go do ustawień fabrycznych i od nowa skonfigurowałem, okazało się, że wywala internet. Nie wiem, co za bardzo robić teraz, raczej nie chcę kupować nowego routera w ciemno, gdy nie wiem, jaka jest przyczyna wywalania internetu przez router.
  • #11 21109031
    KOCUREK1970
    @Dallvis
    Co znaczy na modemie wywala internet?
    Na modem i operatora, znowu palą się czerwone lampki?
  • #12 21109033
    Dallvis
    Poziom 5  
    >>21109031>>21109031
    teraz to migała zielona, zrobiłem aktualizacje softu w routerze moze cos to da. Bede obserowowal, nie mam innego wyjscia za bardzo.
  • #13 21109044
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Dallvis napisał:
    [...]raczej nie chcę kupować nowego routera w ciemno, gdy nie wiem, jaka jest przyczyna wywalania internetu przez router

Trochę stare ale może to ten kierunek: Archer C6 losing internet connection

Cytat:
    My ISP claiming there was no issue on my line, another technician who was at my flat was finding a faulty Ethernet port on the cable modem.

So the issue was on the ISPs side, I got a replacement unit and since 28 hours I'm online without a single lost ping or disconnect.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem Technicolor CGA 4236, który często traci sygnał, co objawia się migającą diodą "chmurki" oraz przełączaniem na czerwoną lampkę. Po rozmowach z działem technicznym i wizycie technika, który stwierdził delikatne spadki sygnału, użytkownik rozważa reklamację. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia sygnału przez montera oraz podłączenia modemu bezpośrednio do gniazdka. Użytkownik również testował router Archer C6 AC1200, który może być źródłem problemów, zwłaszcza po jego resetowaniu. Po wymianie zasilacza przez technika, sytuacja poprawiła się, ale problemy z internetem powróciły po podłączeniu routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA