logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja switcha TP-LINK TL-SG108E i routera Wi-Fi do zmiany lokalizacji IP na Niemcy

krzysiek_krakow 07 Paź 2021 23:21 690 6
REKLAMA
  • #1 19645344
    krzysiek_krakow
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,
    mam następujący problem: jestem w Polsce a chciałbym, aby moje urządzenia były widziane jako znajdujące się w innym kraju, np. w Niemczech. Mam switch TP-LINK TL-SG108E który rozdziela internet na kilka komputerów + router Wi-Fi (do komórek). Czyli architektura jest taka: kabel z anteny (internet radiowy) do switcha, ze switcha bezpośrednio na 4 komputery + router Wi-Fi; z routera Wi-Fi idą wszystkie komórki i laptop jak kabla nie podepnę.

Chciałbym, aby jeden z komputerów i jeden z telefonów (mogą być wszystkie) logowały się do sieci tak jakby z Niemiec.
    Dodam, że na tych 2 urządzeniach na których mi zależy (1x laptop + 1x telefon) nie mam uprawnień do instalowania oprogramowania. Żadnego!

Najlepiej dla mnie by było, jakby ten pierwszy switch jakoś przerabiał IP tak aby było "z Niemiec". Nie wiem czy tak się da?

Rozmawiałem na czacie z NordVPN i powiedzieli, że ich produkt ani żaden VPN nie może mi pomóc..

Jakieś rozwiązania / pomysły?

Serdecznie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19645363
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    krzysiek_krakow napisał:
    jakoś przerabiał IP tak aby było "z Niemiec". Nie wiem czy tak się da?
    Nie

Dodano po 1 [minuty]:

krzysiek_krakow napisał:
    kabel z anteny (internet radiowy)
    To jest to urządzenie na którym mógłbyś teoretycznie zrealizować vpn na całą sieć, ale raczej nie masz dostępu.
  • REKLAMA
  • #3 19645367
    krzysiek_krakow
    Poziom 9  
    Dodam, że cena nie gra roli - jeśli mam coś dokupić, czy to sprzęt czy usługa to nie ma problemu.
    Czy przed tego switcha coś mogę wstawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19646118
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    krzysiek_krakow napisał:
    Witam wszystkich,
    mam następujący problem: jestem w Polsce a chciałbym, aby moje urządzenia były widziane jako znajdujące się w innym kraju, np. w Niemczech. Mam switch TP-LINK TL-SG108E który rozdziela internet na kilka komputerów + router Wi-Fi (do komórek). Czyli architektura jest taka: kabel z anteny (internet radiowy) do switcha, ze switcha bezpośrednio na 4 komputery + router Wi-Fi; z routera Wi-Fi idą wszystkie komórki i laptop jak kabla nie podepnę.

Chciałbym, aby jeden z komputerów i jeden z telefonów (mogą być wszystkie) logowały się do sieci tak jakby z Niemiec.
    Dodam, że na tych 2 urządzeniach na których mi zależy (1x laptop + 1x telefon) nie mam uprawnień do instalowania oprogramowania. Żadnego!

Najlepiej dla mnie by było, jakby ten pierwszy switch jakoś przerabiał IP tak aby było "z Niemiec". Nie wiem czy tak się da?

Rozmawiałem na czacie z NordVPN i powiedzieli, że ich produkt ani żaden VPN nie może mi pomóc..

Jakieś rozwiązania / pomysły?

Serdecznie pozdrawiam

Jaki masz ten router wifi, model podaj. Być może posiada klienta VPN, którym mógłbyś się podłączyć do wykupionej usługi VPN z niemieckim adresem. Tylko musiałbyś wpiąć ten router pomiedzy antenę a switch'a.
  • #5 19646186
    krzysiek_krakow
    Poziom 9  
    Cześć,
    właśnie próbuję iść tą drogą - zobaczymy co się uda.

Kupiłem dziś na OLX router Asus RT-AC68U, specjalnie pod instrukcję z NordVPN. Ich pomoc techniczna mówi mi, że tak się nie da robić VPN warstwowo i że to nie będzie działać. Nie spróbuję to się nie dowiem.

Plan jest taki: biorę ten router Asus RT-AC68U, wkładam przed switch (albo za switch a przed te urządzenia, które chcę żeby były w Niemczech). Na routerze ustawiam NordVPN. I teraz pytanie czy jak podłączę laptopa do takiej sieci i na laptopie odpalę VPN firmowy (Cisco) to czy to w ogóle ma szanse ruszyć?

Pozdrawiam
  • #6 19646206
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    krzysiek_krakow napisał:
    Cześć,
    właśnie próbuję iść tą drogą - zobaczymy co się uda.

Kupiłem dziś na OLX router Asus RT-AC68U, specjalnie pod instrukcję z NordVPN. Ich pomoc techniczna mówi mi, że tak się nie da robić VPN warstwowo i że to nie będzie działać. Nie spróbuję to się nie dowiem.

Plan jest taki: biorę ten router Asus RT-AC68U, wkładam przed switch (albo za switch a przed te urządzenia, które chcę żeby były w Niemczech). Na routerze ustawiam NordVPN. I teraz pytanie czy jak podłączę laptopa do takiej sieci i na laptopie odpalę VPN firmowy (Cisco) to czy to w ogóle ma szanse ruszyć?

Pozdrawiam

Nie znam NordVPN ani tego Asusa, ale co do zasady jest to wykonalne.
    Przez kilka lat używałem łącza Play (bez publicznego adresu IP), router mikrotika łączył się z dostawcą VPN, w moim przypadku był to vpnonline.pl, który podaje do jakiego IP trzeba się podłączyć żeby zeby "wyjsć" na internet w danym kraju. Ja tego używałem, żeby dostać dla części ruchu stały adres IP od nich, mi zwisało czy polski czy francuski.
    Nie wiem czy NordVPN daje możliwość wyboru lokalizacji serwera, ale jeśli tak, to powinno działać.

Da się oczywiście wpuścić VPN w VPNa. Optymalne to nie jest, ale powinno działac.
  • REKLAMA
  • #7 19651021
    krzysiek_krakow
    Poziom 9  
    Cześć,
    dzięki za informacje - udało mi się kupić VPN na vpnonline.pl, póki co na miesiąc, taniej wychodzi ze stałym IP niż NordVPN. Postawiłem wszystko na tym routerze ASUS RT-AC68U i póki co wszystko śmiga elegancko, wychodzę w kraju jakim chciałem wyjść, jedynie co to ping się pogorszył.

VPN w VPN chodzi dobrze, nie czuję różnicy póki co :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Polski chciał zmienić lokalizację IP swoich urządzeń na Niemcy, korzystając z switcha TP-LINK TL-SG108E oraz routera Wi-Fi. Po rozmowach z NordVPN, które nie mogły pomóc, użytkownik zdecydował się na zakup routera Asus RT-AC68U, który ma obsługiwać VPN. Użytkownik planował skonfigurować router z NordVPN, aby umożliwić dostęp do sieci z niemieckim adresem IP. Po testach z innym dostawcą VPN (vpnonline.pl) użytkownik potwierdził, że konfiguracja działa poprawnie, a VPN w VPN również funkcjonuje bez zauważalnych problemów, mimo pogorszenia pingu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA