logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieczytelny kod błędu i niewystarczające grzanie kaloryferów

astepniak030 08 Paź 2021 20:44 462 18
REKLAMA
  • #1 19646612
    astepniak030
    Poziom 5  
    Xxjdjehhshshshshshshshhshs
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

• REKLAMA
  • #2 19646639
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    astepniak030 napisał:
    Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak "debilowi" za przeproszeniem co jest nie tak?
    To nie forum jasnowidzów. Zrób zdjęcia tych grzejników, jak są podłączone do instalacji, zawory, rury.
  • #3 19646643
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Nie da się wytłumaczyć, nie wiedząc(nie widząc) co i jak zrobiono , albo przerobiono.
  • #4 19646676
    astepniak030
    Poziom 5  
    Dobry wieczór. Dodałam zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #5 19646683
    ewoo
    Poziom 30  
    Czy te rury pod sufitem idą od starych grzejników do tych dorobionych? Czy one idą od grzejników do góry pod sufit i potem w dół do grzejnika?

Dodano po 2 [minuty]:

Czy na tych rurach pod sufitem są odpowietrzniki?
  • REKLAMA
  • #6 19646691
    astepniak030
    Poziom 5  
    One idą od tego głównego grzejnika do góry i potem w dół do tych dorobionych grzejników. Pan powiedział że zrobił tak że nawet jak zakręce grzejnik w kuchni ( bo to jest ten główny grzejnik) to w łazience i w przedpokoju będą działać i mogę zamieniać temperature. A i te rurki są zimne.
  • #7 19646696
    ewoo
    Poziom 30  
    Nie będą grzać bo w tych rurach jest powietrze.
  • #8 19646704
    astepniak030
    Poziom 5  
    Nie ma odpowietrzników.
  • #9 19646709
    ewoo
    Poziom 30  
    Można to odpowietrzyć sposobem ale musisz mieć w domu kogoś technicznego.
  • #10 19646710
    astepniak030
    Poziom 5  
    Tzn? Jak to zrobić ?
  • #11 19646713
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    astepniak030 napisał:
    Nie ma odpowietrzników.
    To niech ten "fachowiec" dorobi (dołoży) odpowietrzniki w najwyższych punktach nowej instalacji, a wtedy jest szansa, że to będzie działało.
  • #12 19646721
    ewoo
    Poziom 30  
    Na ostatnim grzejniku (drugi z dorobionych) trzeba zakręcić zawor na dole grzejnika i zamknąć na głowicy termostatycznej. Na grzejniku jest odpowietrznik, trzba kubeczek i odkręcić odpowietrznik aż woda przestanie płynąć. Wykręcamy cały odpowietrznik z grzejnika. Podstawiamy wiadro pod otwór i odkręcamy na chwilę głowicę. Z grzejnika będzie wypływać woda (powinno być słychać bulgotanie i wraz z wodą powinno lecieć powietrze.) Gdy mamy wrażenie że powietrza już nie ma to dokręcamy głowicę i robimy to samo z zaworem na dole grzejnika (tam będzie potrzebny klucz imbusowy lub płaski śrubokręt. Potem zakrecamy odpowietrznik, odkręcamy zawory i powinno działać

Dodano po 2 [minuty]:

Uwaga: jeśli do grzejników płynie bardzo gorąca woda trzeba uwazać by się nie poparzyć.
  • REKLAMA
  • #13 19646727
    astepniak030
    Poziom 5  
    A czy ważne jest to że na razie mam takie ciepłe grzejniki? W sensie nie grzeją jeszcze tak jak jest zima. Czy nawet jak są ciepłe to tam w tych dorobionych też będą tak samo ciepłe?
  • #14 19646749
    ewoo
    Poziom 30  
    Temperatura grzejników zależy od ustawienia na głowicy termostatycznej. Jeśli odkręcisz głowice na 5 to jeśli jest wszystko ok to grzejniki, przynajmniej przy zaworach termostatycznych powinny mieć taką samą temperature. Teraz tego nie rozkminiaj tylko zajmij się odpowietrzeniem instalacji.

AHA I JESZCZE JEDNO PRZED ODPOWIETRZENIEM. Mam nadzieję że instalator otwarł zaworki powrotne, bo jeśli zapomniał to grzać nie będzie i może od tego trzeba zacząć czyli sprawdzić. (odkręcając kluczem imbusowym lub śrubokrętem trzba uważać bo niektóre zaworki nie mają blokady i można wykręcić "wkład" zaworka i potop murowany)
  • #15 19646761
    astepniak030
    Poziom 5  
    Rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam serdecznie
  • #16 19646764
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19646781
    ewoo
    Poziom 30  
    Jarzabek666 napisał:
    ewoo napisał:
    Na ostatnim grzejniku (drugi z dorobionych) trzeba zakręcić zawor na dole grzejnika i zamknąć na głowicy termostatycznej. Na grzejniku jest odpowietrznik, trzba kubeczek i odkręcić odpowietrznik aż woda przestanie płynąć. Wykręcamy cały odpowietrznik z grzejnika. Podstawiamy wiadro pod otwór i odkręcamy na chwilę głowicę. Z grzejnika będzie wypływać woda (powinno być słychać bulgotanie i wraz z wodą powinno lecieć powietrze.) Gdy mamy wrażenie że powietrza już nie ma to dokręcamy głowicę i robimy to samo z zaworem na dole grzejnika (tam będzie potrzebny klucz imbusowy lub płaski śrubokręt. Potem zakrecamy odpowietrznik, odkręcamy zawory i powinno działać

Nie przejdzie choć by nie wiem jak kombinował... Bez odpowietrzników na górze może sobie pomarzyć że będzie grzało. W dodatku to powinno się jeszcze robić górę ze spadkiem gdzie najwyższy punkt to odpowietrznik.

Piszę o takim sposobie bo kilka razy tak robiłem i dawało rade, woda płynie dość szybko i zabiera ze sobą powietrze. No wiadomo że odpowietrzniki w najwyższym punkcie ale ten instalator chyba nie wiedział. Raczej nie da sobie powiedzieć że spartolił bo jeśli gość kończy i nie działa i nie szuka problemu tylko mówi, że później samo zadziała, to raczej z tego typu- zrobić może się uda może nie ważne kasę skosić. Teraz pewnie na poprawkę nie przyjedzie bo będzie "miałem wypadek, mam teraz covida, żona chora a ja dzieci karmię". Samo życie.
  • #18 19646820
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Pięknie wyrzeźbione, nie wiem dlaczego od razu dla swojego świętego spokoju nie wgrzał trójników z gwintem i mógł wkręcić odpowietrznik zwykły.
  • #19 19648139
    ewoo
    Poziom 30  
    PchlaW81 napisał:
    dlaczego od razu dla swojego świętego spokoju nie wgrzał trójników z gwintem i mógł wkręcić odpowietrznik zwykły.

Bo nie wiedział że nie będzie działać. Miał nadzieję że za dzień lub dwa jakoś ruszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieczytelnym kodem błędu oraz niewystarczającym grzaniem kaloryferów. W odpowiedziach sugerowane jest, że przyczyną problemu może być obecność powietrza w rurach, co uniemożliwia prawidłowe działanie grzejników. Użytkownik nie ma odpowietrzników w instalacji, co jest kluczowe dla jej efektywności. Rekomendowane jest dodanie odpowietrzników w najwyższych punktach instalacji oraz przeprowadzenie odpowietrzania grzejników. Wskazówki dotyczące odpowietrzania obejmują zamknięcie zaworów, odkręcenie odpowietrznika oraz kontrolowanie przepływu wody. Podkreślono również znaczenie sprawdzenia, czy zaworki powrotne zostały otwarte przez instalatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA