logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa kaloryfery w piwnicy nie grzeją, instalacja c.o. 2 bar, wymienione zawory

hakerkfr 27 Lut 2010 18:54 15621 48
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego dwa grzejniki w piwnicy nie grzeją mimo odpowietrzenia, ciśnienia 2 bar i wymienionych zaworów?

Te dwa grzejniki najpewniej nie grzeją przez sposób podłączenia: jeśli gałązka powrotna idzie nad grzejnikiem, powstaje syfon, zbiera się powietrze i rośnie opór przepływu, więc powrót powinien być poprowadzony niżej, a układ zasilania/powrotu tak jak przy grzejnikach, które działają [#7759767][#7764745][#7770900][#21366178] Jeśli instalacja jest wykonana tak jak na rysunku, takie podłączenie może po prostu nie działać poprawnie [#7759767] Gdy odpowietrzenie nie pomaga, a po zakręceniu pozostałych grzejników pompa nadal nie przepycha wody, trzeba grzejniki zdjąć i przepłukać, bo mogą być zamulone lub mieć osady [#7766477][#7774576][#7767437] Warto też sprawdzić, czy zawory są całkowicie otwarte i czy ta gałąź nie ma zbyt dużych oporów lub za małych średnic rur [#7761715]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 7759633
    hakerkfr
    Poziom 10  
    witam , mam problem z dwoma kaloryferami w piwnicy . wszystkie inne grzeja tylko te dwa nie działaja , przedstawiam schemat na ktorym widoczne jest podloczenie grzejnikow , wszystko jest odpowietrzone cisnienie w instalacji c.o 2 bar zawory powymieniane . rurki czesciowo w miedzi piony sa z stali . prosze o pomoc ,
    Dwa kaloryfery w piwnicy nie grzeją, instalacja c.o. 2 bar, wymienione zawory
  • REKLAMA
  • #2 7759664
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Proponuje założyć dwie pompy na każdy pion oddzielna i pokusił bym sie nawet założyć je na zasilaniu. Schemat ładny ale nie informuje czy grzejniki po wyzej pieca a to tez ważne w obiegu wymuszonym przy dużej liczbie grzejników, ile zakrętów jest do tych grzejników i jak dalego są od pieca. Czy pozostałe grzejnik maja głowice termostatyczne czy grzeja jak popadnie, woda poleci tam gdzie ma łatwiej a nie tam gdzie chcesz.
  • REKLAMA
  • #3 7759767
    krzysiek 1964
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jak masz podłączone tak jak przedstawiłeś na rysunku to te grzejniki nigdy niebędą grzały powinno być tak ja po drugiej stronie
  • #4 7759858
    hakerkfr
    Poziom 10  
    a jak by wrzucic pompke ciagnaca wode z powrotu za kaloryferami a przed piecem ?
  • #5 7759911
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7759932
    hakerkfr
    Poziom 10  
    wyjasnij co dokladnie mam zrobic bo wiesz elektrykiem jestem to nie bardzo wiem czy moc w hydraulice to to samo co w elektryce :D podaj wzory objasnienia i wgl ;)
  • #7 7759952
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7759959
    *bartek*
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Pompa powinna być na zasilaniu.
  • #9 7759985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7759994
    *bartek*
    Poziom 14  
    *bartek* napisał:

W większości instalacji z jakimi się spotkałem była na zasilaniu.
  • #11 7760053
    peloks
    Poziom 27  
    Ocena: 225
    *bartek* napisał:

I to jest prawda.Ciepło idzie zawsze ku górze a pompa mu pomaga.
    Powrót z kaloryferów musi być niżej jego poziomu aby zimna woda spłynęła.
    Aty masz na odwrót.
  • REKLAMA
  • #12 7760118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7760138
    *bartek*
    Poziom 14  
    To dlaczego jak byłem w elektrociepłowni to wszystkie pompy mieli na zasilaniu?
  • #14 7760185
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7760220
    *bartek*
    Poziom 14  
    Przecież wiem. A Ty się cały czas upierasz, że na powrocie. Ta elektrociepłownia odsługuje całe miasto, to jakby pompa na powrocie była lepsza to by dali na powrocie prawda?
  • #16 7760221
    peloks
    Poziom 27  
    Taką normę mają wszyscy moi znajomi hydraulicy (pompa na zasilaniu powrót z kaloryfera niżej jego poziomu) A ten co pisał ten artykuł zakładał kiedyś CO?Bo oni zajmują się tym ponad 20 lat
  • #17 7760243
    *bartek*
    Poziom 14  
    Szczerze? To w tym artykule jest dziwnie napisane. Raz tak raz tak. Jak u mnie był majster robić CO to też dawał na zasilaniu pompę. Pytam co to za różnica, czy na zasilaniu czy na powrocie, to mi powiedział
    peloks napisał:

Ciepło idzie zawsze ku górze a pompa mu pomaga.
    Powrót z kaloryferów musi być niżej jego poziomu aby zimna woda spłynęła
  • #18 7760246
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 7760263
    *bartek*
    Poziom 14  
    I tak jest cyrk na forum, to o co chodzi?
    Myślisz, że instalatorzy tak chętnie stosują normy PN? A majster się nie nazywał Zenek tylko Marek, a to zmienia postać rzeczy ;)
    Założę się, że jak da pompę na zasilanie, to będą grzały grzejniki w piwnicy. Oczywiście jak je dobrze podłączy.
  • #20 7760320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #21 7760444
    *bartek*
    Poziom 14  
    Damian_85 napisał:
    ps. Z tym Zenkiem to przenośnia.

Wiem ;)
  • #22 7760556
    peloks
    Poziom 27  
    A dla hakerkfr-a dalej zimno w piwnicy :cry:
  • #23 7760997
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Znaczenia nie ma gdzie te pompki dasz ale na pewno dwie słabsze pompki zamiast jednej mocniejszej zdaja egzamin. Wiem to z doświatczenia a Damian -85 chyba sie tylko troche naczytał. natomiast nie biore pod uwage jak podłaczone masz naczynie zbiorcze i jaki rodzaj układu czy otwarty czy zamkniety. Jak chcesz konkretnych odpowiedzi pisz na PW.
  • #24 7761715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 7761742
    MarudaP
    Poziom 21  
    Ocena: 238
    Damian ma rację. Założyłem dodatkowy grzejnik zasilany rurkami biegnącymi poniżej zasilających (inaczej się nie dało), odpowietrznik automatyczny na końcu I grzeje bez żadnych problemów. Też zrobiłem rozprowadzenie od kotła na dwie strony. Z kotła rura 2", potem 1.5" itd. Pompka na zasilaniu.
  • #26 7764356
    jozi88
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    dlatego że "droga" ciepłej wody powinna być powyżej zimnej
    ale też zimna powinna być poniżej tego złącza w kaloryferze od ciepłej wody
  • #27 7764745
    Informacja
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Od kilkudziesięciu lat pracuję w elektrociepłowni i sieci cieplnej.
    Powiem tyle.
    Ciepła woda powinna być powyżej zimnej, a rurka z zimną wodą nigdy nie powinna się przed dojściem do pionu wznosić ponad kaloryfery.
    Powoduje to że gdy na chwilę otworzy się zawór z ciepłą wodą, i sporo jej napłynie do kaloryfera, w rurce tym bardziej gdy biegnie ona powyżej kaloryfera może się zebrać woda cieplejsza niż w dolnej części kaloryfera. i z konwekcji nici :( . Zasada prawidłowego podłączenia kaloryfera jest taka.
    Ciepła woda ZAWSZE spływa do kaloryfera a zimna woda ZAWSZE spływa z kaloryfera do pionu.
    Wtedy brak zakłóceń w konwekcji. Wtedy także nie zapowietrzą się kaloryfery.
    Problem jest zawsze najdotkliwszy gdy brak wymuszenia przepływu, ale może wystąpić także przy pompie obiegowej w układzie.

Pozdrawiam

ps:)
    Oczywiście zawsze trzeba jednak spojrzeć czy kaloryfery mają odkręcone zawory :).
  • #28 7766477
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    hakerkfr napisał:
    witam , mam problem z dwoma kaloryferami w piwnicy .

Jak "stara" jest ta instalacja? Czy kiedyś grzały?
    Często w domach jednorodzinnych stosowane jest takie rozwiązanie jak u Ciebie. Jednak tak zamontowane grzejniki wykazują duży opór. Jeżeli kiedyś grzały, to nic innego, jak to, że są zamulone.
    Opisz dokładniej, lub wstaw fotki.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #29 7767437
    J. Kleban
    Poziom 25  
    Ocena: 190
    Mirzo ma racje ! Takie podlaczenie dziala jak osadnik (syfon) i wszelkie zanieczyszczenia z calego ukladu moga odkladac sie wlasnie w tych grzejnikach, a wiekszy opor o ktorym mirzo pisze, zmniejsza przeplyw co obniza ich wydajnosc i pomaga w odkladaniu sie zanieczyszczen.
    Poza tym galazki zasilajace ta grzejniki moga zbierac powietrze a pompa go nie przepchnie mimo ze grzejniki beda odpowietrzone.

Dodano po 5 [minuty]:

*bartek* napisał:
    To dlaczego jak byłem w elektrociepłowni to wszystkie pompy mieli na zasilaniu?

Duze cieplownie maja pompy na zasilaniu miedzy innymi po to, aby nie doszlo do tzw. rozprezenia kotla, ktory pracuje czesto pod cisnieniem dwukrotnie wyzszym niz cisnienie w sieci, a poza tym sa to pompy o budowie podobnej do pomp hydroforowych.
  • #30 7767872
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dwoma kaloryferami w piwnicy, które nie grzeją, mimo że pozostałe działają prawidłowo. W odpowiedziach poruszane są kwestie związane z hydrauliką, takie jak konieczność odpowiedniego podłączenia grzejników, ciśnienia w instalacji oraz zastosowania pomp. Użytkownicy sugerują, że grzejniki mogą być źle podłączone, co prowadzi do problemów z cyrkulacją wody. Wskazują na potrzebę sprawdzenia, czy rury mają odpowiednie spadki oraz czy nie zbierają powietrza. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie pomp na zasilaniu oraz odpowietrzanie grzejników. W końcu, użytkownik, który miał problemy, zauważa, że po płukaniu grzejniki działały lepiej, ale problem powrócił, co sugeruje, że mogą być nadal zanieczyszczone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA