Witam ! Mam problem ze spawarką TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 . Problem polega na tym że spawarka w AC , DC odpala łuk ale brak totalnie przetopu . W trybie MMA niestety brak reakcji po przyłożeniu elektrody do materiału , nawet nie zaiskrzy . Sprzęt trafił na serwis do Poznania , niestety stwierdzili że naprawa nie opłacalna i oddali sprzęt . Sprzęt po odepraniu z serwisu już się nawet nie włączał , a z obudowy leciał dym i zapach spalenizny . Po zdjęciu obudowy okazało się że pali się rezystor na głownym zasilaniu 100Ohm 8W . Wymontowałem płytę główną wstawiłem nowy rezystor oraz sprawdziłem Tranzystory IGBT K30n60hs (8szt) i okazało się że 4 są zwarte . Wymontowałem tranzystory sprawdziłem jeszcze 4 sterujące (A1244) i wydają się ok . Diody i rezystory przy tranzystorach IGBT wydaja się ok po pomiarach . Bez tranzystorów K30n60hs sprzęt się ponownie uruchamia . Zakupiłem komplet 8 nowych tranzystorów IGBT SKW30N60FKSA1 . Po wstawieniu sprzęt się uruchamia , ale wróciłem do punktu wyjsćia . Nadal brak przetopu materiału na AC i DC i nie dziala MMA . Tranzystory IGBT nie zostały ponownie uszkodzone . Brak widocznych uszkodzeń , co jeszcze mogę zmierzyć . Usterka wytąpiła po spakowaniu sprzętu do kartona , przewiezieniu i ponownym odpaleniu był problem .