Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem

Dawidos20 28 Oct 2020 22:31 3108 15
    Dawidos20
    Level 16  
    Witam ! Mam problem ze spawarką TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 . Problem polega na tym że spawarka w AC , DC odpala łuk ale brak totalnie przetopu . W trybie MMA niestety brak reakcji po przyłożeniu elektrody do materiału , nawet nie zaiskrzy . Sprzęt trafił na serwis do Poznania , niestety stwierdzili że naprawa nie opłacalna i oddali sprzęt . Sprzęt po odepraniu z serwisu już się nawet nie włączał , a z obudowy leciał dym i zapach spalenizny . Po zdjęciu obudowy okazało się że pali się rezystor na głownym zasilaniu 100Ohm 8W . Wymontowałem płytę główną wstawiłem nowy rezystor oraz sprawdziłem Tranzystory IGBT K30n60hs (8szt) i okazało się że 4 są zwarte . Wymontowałem tranzystory sprawdziłem jeszcze 4 sterujące (A1244) i wydają się ok . Diody i rezystory przy tranzystorach IGBT wydaja się ok po pomiarach . Bez tranzystorów K30n60hs sprzęt się ponownie uruchamia . Zakupiłem komplet 8 nowych tranzystorów IGBT SKW30N60FKSA1 . Po wstawieniu sprzęt się uruchamia , ale wróciłem do punktu wyjsćia . Nadal brak przetopu materiału na AC i DC i nie dziala MMA . Tranzystory IGBT nie zostały ponownie uszkodzone . Brak widocznych uszkodzeń , co jeszcze mogę zmierzyć . Usterka wytąpiła po spakowaniu sprzętu do kartona , przewiezieniu i ponownym odpaleniu był problem .

TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem
    lukas.krych
    Level 12  
    Witaj.
    Z tego co zrozumiałem to łuk spawalniczy powstaje, więc może wina jest w amperażu. Dokładnie chodzi mi o ustawianie głównego prądu spawania. Sprawdź może ile rzeczywiście tych amperów idzie do spawania i czy wina nie jest po tej stronie. Jak ustawisz na 100A to musi blachę albo inny materiał stopić.
    Dawidos20
    Level 16  
    Dobry trop , przy ustawieniu 150A na DC- zaczyna w końcu przetapiać rurke 2mm , Ogolnie zaczyna spawać cos przy ustawieniu bardzo wysokiego prądu spawania . Na MMA niestety nadal brak reakcji
    SQ5AZP
    Level 29  
    Masz usterkę w płytce sterującej procesami. Wydaje mi sięże to ten mały niebieski moduł w technologii powierzchniowej.
    Dawidos20
    Level 16  
    Prawdopodobnie jak kolega mówi uszkodzony moduł sterujący , część jest na tej małej płycie niebieskiej , reszta na panelu z wyświetlaczem . Serwis z Poznania twierdzi że części już nie sprzedaje do tego modelu ... Chętnie bym to oddał do naprawy lub kupił płyte sterującą
    Dawidos20
    Level 16  
    Witam ! Uszkodzony Panel Sterowania jest potwierdzony :) Podmieniłem z takiego samego Tiga JLT i wszystko działa . Ma ktoś doświadczenie w naprawie tego sterowania ? Lub posiada na sprzedanie ? Jak widać moje sterowanie nie jest zalane klejem :)

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

Foty mojego sterowania , zastanawiam się co to za mikroprocesor na dużej płycie , coś jak mega lub pic . Może można by odczytać układ programatorem . Obok jest złącze nie używane na goldpinach . Po drugiej stronie wszystkie piny są zlutowane do siebie . Po ich rozlutowaniu są widoczne połączenia , cześć z nich prowadzi do procesora . Na małej płycie nie widać uszkodzeń gołym okiem ale zastanawia mnie czym jest układ IC11

Dodano po 13 [minuty]:

TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem
    arelektroda
    Level 23  
    Witam, temat obserwuję bo także jestem posiadaczem tej spawarki (jeszcze sprawnej).
    Niedawno zwróciłem się do "serwisu" z pytaniem o części zamienne do niej lub o schemat bo chciałem ją zmodyfikować aby uzyskać źródło napięciowe do zasilania migomatu.
    Odpowiedź to -brak części, nieopłacalność i coś tam jeszcze.
    Mamy jednak wuja Googla. Wystarczy wpisać opis a z tylnej strony płyty sterującej zamieszczonego zdjęcia: Shanghai Jinlite Wedling machine Co.,Ltd i jesteśmy u producenta.
    Pozostaje tylko wysyłka zdjęć spawarki i jej niesprawnych elementów z prośbą o ich wycenę i przesłanie. Za 15-30 dni będzie na miejscu. Pozdrawiam.
    Ps. jakby co to także jestem zainteresowany płytką sterowania.
    Dawidos20
    Level 16  
    Niestety mi się kontaktu nie udało poszukać . Zastanawia się co to za układ oznaczony jako IC11 , ma 18 pinów . Na płytce sa też miedzy innymi ic1 , ic7 - L2903 . IC3 L2904 ,
    Dawidos20
    Level 16  
    Witam ponownie ! :)

Jest przełom , porównując dwa moduły sterowania z płyty głównej udało mi się znaleźć zwarty tranzystor Q3 o oznaczeniu KE S . Nie wiele mi to mówi , w internecie udało mi się jedynie poszukać że wystepują w ECU aut MITSUBISHI o oznaczeniu KE P lub KE N . Prawdopodobnie to to samo , ale pewności nie mam . Ktoś pomoże dobrać odpowiedni tranzystor ? Myśle czy to nie 2SK3065 ?

Dodano po 50 [sekundy]:

TIG Welder Fantasy JLT AC/DC 210 Problem ze spawaniem
    Dawidos20
    Level 16  
    Witam Ponownie ! :)

Po wymianie tranzystorów Q3 na płycie sterownika , na 2sk3065 spawarka rusza i spawa prawidłowo w trybie Tig AC i DC . Niestety po wybraniu trybu mma znów pali tranzystor Q3 i nie spawa . Ponowna wymiana i to samo . Płyta po kolejnej wymianie tranzystora i zamontowaniu w sprawnej spawarkę wszystko działa prawidłowo . Nawet tryb mma :) . Zastanawiam się gdzie jeszcze został problem w uszkodzonej spawarce ☹
    arelektroda
    Level 23  
    Witam, proponowałbym na próbę wlutować jakiegoś "typowego" mosfeta n o wyższym napięciu i prądzie. Może te 2A to za mało?
    Oznaczenie na oryginale KE S to pewnie nie to samo co KE N czy KE P.
    Jak znajdę trochę czasu to poszperam w moim JLT.

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdziłbym też czy w trybie TIG AC DC ten Q3 jest załączany. Jeżeli nie a załączany jest w trybie MMA (gdzie go upala) to jest to informacja, że albo jest za słaby albo "coś" powoduje jego upalenie.
    Życzę powodzenia w naprawie.
    Dawidos20
    Level 16  
    Myśle że jest dobrze dobrany ponieważ sterownik z wymienionym tranzystorem w drugim takim samym tigu działa prawidłowo .

Dodano po 15 [minuty]:

Jestw trybie TIG AC I DC załączany ponieważ po jego wymianie spawarka juz w tych trybach spawa prawidłowo .
    arelektroda
    Level 23  
    Wynika z tego, że trzeba dalej szukać co takiego dzieje się po włączeniu MMA.
    jaqby
    Level 11  
    Witam.
    Panowie szukam płytki jonizatora HF z tej spawarki, co prawda ja mam spawarkę APEX ale środek jest ten sam. Serwis welder fantasy niestety już takich nie ma bo jest to leciwy sprzęt. Może ktoś ma taką politykę do sprzedania.
    palacz310
    Level 1  
    Witam.
    Tak trochę nie w temat ale nigdzie nie natrafiłem na jakiś post . JlT arc 200 m v problem jest tego typu że po uruchomieniu spawarki od razu załącza się elektrozawór i gaz leci bez wduszonego przycisku na panelu jeśli chodzi o wypływ gazu początkowy i końcowy ustawienia działają diody też się zapalają lecz nie odcina gazu . Mieliście coś podobnego ??