logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Montaż trójnika dla podłogówki i grzejników drabinek vs podłączenie pod odpowietrznik

truskawek37 18 Paź 2021 13:12 2832 14
REKLAMA
  • #1 19662023
    truskawek37
    Poziom 9  
    Ocena: 51
    Dzień dobry, mam pytanie, czy mogę zasilanie podłogówki przenieść w miejsce grzejników drabinek i tam zamontować trójnik i zrobić wyjście i na podłogówkę i na grzejniki drabinki, a może lepiej wpiąć się w miejsce odpowietrznika tak, aby podłogówka pobierała najcieplejsza wodę z bufora.
    Załączniki:
    • Montaż trójnika dla podłogówki i grzejników drabinek vs podłączenie pod odpowietrznik bufor.jpg (467.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19662251
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Na podłogówkę zaleca się wodę max o temp 29-30 C. Większe temperatury są niezdrowe plus powodują naprężenia w wylewkach .
  • #3 19662387
    truskawek37
    Poziom 9  
    Rozumiem, że wysokie temperatury są nie zdrowe w podłogówce, mi jedynie chodzi, że chciałbym z samej góry bufora pobierać wodę na podłogówkę niż z poziomu połowy wysokości bufora, na samej górze będzie najcieplejsza woda w buforze, oczywiście na podłogę pójdzie odpowiednia temperatura.
  • REKLAMA
  • #4 19662416
    sylba
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    truskawek37 napisał:
    Dzień dobry, mam pytanie, czy mogę zasilanie podłogówki przenieść w miejsce grzejników drabinek i tam zamontować trójnik i zrobić wyjście i na podłogówkę i na grzejniki drabinki, a może lepiej wpiąć się w miejsce odpowietrznika tak, aby podłogówka pobierała najcieplejsza wodę z bufora.

A czy nie ma instrukcji do tego bufora?
    Co to za pomysł by włączać się z jakimiś instalacjami w miejsce odpowietrznika?
    Czy w buforze są wężownice? Jeśli tak, to nie możesz podłączać do dowolnego króćca. Każda instalacja powinna być podłączona do odpowiedniej wężownicy.
    Generalnie idąc od góry do dołu powinny być wpinane te instalacje, które potrzebują lub dostarczają medium od najwyższej do najniższej temperatury, ale to nie musi być regułą. Podłączając instalacje trzeba patrzeć na całość. Mógłbyś narysować schemat tej instalacji?
  • REKLAMA
  • #5 19662430
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 482
    Upewnij się od czego są dane króćce. Nie wiem jaką dużą masz instalację grzejnikową czy podłogówki ale na najwyższym bocznym wyjściu można by dać duży czarny trójnik i z niego podpiąć grzejniki na pompie, i podłogówki na pompie i np. ATM 561,
  • #6 19664136
    truskawek37
    Poziom 9  
    Witam bufor bez wężownicy., grzejniki drabinki szt 2 w łazienkach, podłogówka na parterze i na poddaszu, w całym domu podłogówka + te 2 drabinki, drabinki na swojej pompie, podłogówka - pompa Evosta 3 jedna na parter i druga na poddasze. Chciałbym podpiąć się jak najwyżej w buforze czyli razem z grzejnikami drabinkami, zastosować trójnik i z niego na drabinki i na podłogówkę - czy na trójniku medium popłynie jednakowo na drabinki i na podłogówkę
  • REKLAMA
  • #7 19664929
    sylba
    Poziom 19  
    truskawek37 napisał:
    w całym domu podłogówka + te 2 drabinki, drabinki na swojej pompie, podłogówka - pompa Evosta 3 jedna na parter i druga na poddasze. Chciałbym podpiąć się jak najwyżej w buforze czyli razem z grzejnikami drabinkami, zastosować trójnik i z niego na drabinki i na podłogówkę - czy na trójniku medium popłynie jednakowo na drabinki i na podłogówkę

Mógłbyś chociaż schemat narysować, który pomógłby ocenić jak to wszystko będzie działało.
    Zaczynając od końca - trójnik nie zapewni równomiernego rozpływu wody w poszczególnych gałązkach (odejściach). Jeśli bliższa ci elektronika, to analogią jest obwód z rezystorami połączonymi równolegle - większy prąd popłynie gałązką o mniejszym oporze.
    Wracając do początku, mam kilka pytań. Czy pompa to jedyne źródło ciepła? Jakie parametry wody zapewnia pompa ciepła? Jaka będzie najwyższa temperatura wody w zasobniku? Czy zasobnik to urządzenie fabryczne, jeśli tak, to jakie, czy samoróbka?
    Podłączenie ogrzewania podłogowego do górnych gałązek jest możliwe o ile zapewniona jest regulacja temperatury zasilania instalacji ogrzewania podłogowego, ale o parametrach ogrzewania podłogowego nie napisałeś ani słowa. Najwyższa temperatura zasilania podłogowego nie powinna przekraczać 55C (przy najniższej temperaturze zewnętrznej), a spadek temperatury to około 10C. To co napisał
    sigwa18 napisał:
    Na podłogówkę zaleca się wodę max o temp 29-30 C.
    to zalecane temperatury podłogi w pomieszczeniach mieszkalnych.
    Bardziej sensowne byłoby pozostawienie podłączenie grzejników łazienkowych do górnych króćcy, ale o soposobie regulacji temperatury w tych grzejnikach także nic nie napisałeś.
  • #8 19707518
    truskawek37
    Poziom 9  
    Witam wszystkich i dziękuję bardzo za poświęcony czas według producenta na samej górze bufora tam gdzie narysowałem otpowietrznik jest podejście na instalacje, tam wpiąłem zasilanie na podłogówkę wraz z otpoqietrznikiem.
  • #9 19750927
    truskawek37
    Poziom 9  
    Witam pompa ciepła to narazie jedyne źródło zasilania, zasobnik CWU 300 l elektromet z wężownica , woda w zasobniku grzana do 50 stopni, bufor 220 litrów elektromet, woda w buforze grzana na tą chwilę krzywa grzewczą, ma poniżej 30 stopni, podłogówka będzie na zaworach 3 d z siłownikiem - wymiana zwykłego 3 d ręczny na 3d z siłownikiem, Grzejniki drabinki regulowane termostatem otwarte na maxa skala do 5,Przesyłam rysunek instalacji i czy te zmiany podejść byłyby lepsze gdybym tak zmienił, 1-zasilanie podłogówki dół, 4-powrót z instalacji, 5-zasilaniem podłogówkia góra, 6-zasilanie od strony pompy, 7-grzałka, 8-powrót do pompy ciepła, 9-zasilanie grzejniki drabinki
    Załączniki:
    • Montaż trójnika dla podłogówki i grzejników drabinek vs podłączenie pod odpowietrznik CCF04122021_00000.jpg.d11b4cba99d3039601957d37878c8638.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19753765
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Ja wrzuciłbym podłogówkę zamiast grzejników łazienkowych i całkowicie poszedł w stronę niskiej temperatury. Grzejniki łazienkowe zmieniłbym na elektryczne.
    Jeżeli prawie całość jest w podłogówce to po co rozgrzewać bufor do większych temperatur tylko po to żeby zasilić 2 grzejniki w łazienkach. Raczej to mało ekonomiczne.
    Zrobisz jak uważasz ale wiem co piszę. Pompa ciepła będzie pracować na niskich parametrach. Mały koszt przeróbki instalacji i pieniądze w kieszeni za prąd.
  • #11 19755677
    truskawek37
    Poziom 9  
    Dzięki Przemko21, przełożę podłogówkę na podejście nr 1 zamiast drabinek a drabinki chciałbym wpiąć w bufor zawsze coś tam byłyby nagrzane a do drabinek podłącze grzałki elektryczne, gdzie wtedy wpiąć się z grzałkami na samą górę, poprostu zamienić podejścia grzejniki-podłogówka. Jeszcze mam pytanie wyjście z bufora mam 1 1/2,jak to rozdzielić na 2 instalacje podłogówka dół jedna instalacja, góra 2 instalacja każda ma swoją pompę CO.
  • Pomocny post
    #12 19755811
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Jak bufor ma 2 wyjścia to od góry dajesz zasilanie rozdzielacza tam gdzie są chłodniejsze pokoje . Na drugie wyjście dajesz pokoje gdzie jest mniejsze zapotrzebowanie na ciepło. To już ty wiesz gdzie masz cieplej. U jednych ciepło na poddaszu, u innych na parterze - kwestia dociepleń, okien itp.
    Widziałem też instalacje, że z jednego wyjścia bufora szła belka rozdzielająca i stamtąd szło na 2 obiegi. Po rozmowach z właścicielem instalacji chodzi to idealnie a temperatury rozkładają się równomiernie.
  • #13 19755918
    sylba
    Poziom 19  
    truskawek37 napisał:
    przełożę podłogówkę na podejście nr 1 zamiast drabinek a drabinki chciałbym wpiąć w bufor zawsze coś tam byłyby nagrzane a do drabinek podłącze grzałki elektryczne, gdzie wtedy wpiąć się z grzałkami na samą górę, poprostu zamienić podejścia grzejniki-podłogówka.

A mógłbyś pokazać jakieś rachunki, na których opierasz takie decyzje? Jaka temperatura, jakie zapotrzebowanie na ciepło? Ile ciepła dostarcza pompa? Co z ogrzewaniem w okresach gdy pompa nie dostarcza wystarczającej ilości ciepła?
  • #14 19755942
    truskawek37
    Poziom 9  
    Bufor taki jak przedstawia rysunek, mógłbym wyjść na podłogówkę z krucca nr 1 i 5 ale wtedy zasilanie od strony pompy ciepła musiałbym dać w kruciec nr 6 a grzejniki do krucca 9, nie wiem czy tak by było dobrze chyba że zostawić podejście pompy na 5 a podłogówki z 1, drabinki z 9,tylko jak bym wyszedł podłogówka z jednego krucca to wtedy mogę z jednego wyjścia rozejść się na 2 obiegi

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

Do Sylby, przepraszam źle wcześniej napisałem grzałki mogę wpiąć w drabinki zaś w bufor drabinki grzejniki, w buforze mam też grzałkę 3 kw taka awaryjna, domu mam temperaturę 22 st większą mi nie potrzebna, przy - 18 stopniach grzałka się nie uruchamiała w pompie a w domu ciepło, nie wiem jak by było przy - - 25 czy - 30 narazie takiego mrozu nie ma, dlatego zamontowalem grzałkę w buforze nie mam innego źródła ciepła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia zasilania podłogówki w miejsce grzejników drabinkowych oraz kwestii podłączenia do odpowietrznika, aby uzyskać najcieplejszą wodę z bufora. Uczestnicy podkreślają, że temperatura wody w podłogówce nie powinna przekraczać 29-30°C, a podłączenie do górnych króćców bufora może być korzystne, o ile zapewniona jest odpowiednia regulacja temperatury. Wskazano na konieczność analizy schematu instalacji oraz na to, że trójnik nie zapewni równomiernego przepływu wody. Użytkownik planuje zastosować pompy do podłogówki i grzejników drabinkowych oraz grzałki elektryczne w drabinkach. Wskazano również na możliwość podziału zasilania na dwa obiegi w zależności od zapotrzebowania na ciepło w różnych pomieszczeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA