Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ogrzewanie mieszane w blizniaku - brak przepływu w podłogówce, Termet Ecocondens Gold Plus 20kW

baron203 19 Oct 2021 18:23 537 11
Buderus
    baron203
    Level 3  
    Witam szanownych kolegów
    Jest to dla mnie nowy temat ,gdyż wcześniej mieszkałem w bloku ,teraz przeprowadziłem się do blizniaka i niestety wykonawca zrobił wszystko tanim kosztem, ,a wiec chodzi o ogrzewanie ,które jest mieszane ,większość to podłogówka + 3 grzejniki, w rozdzielaczach jest zawór trójdrożny ,który na chwilę obecną według mnie nie ma sensu ,bo ogrzewanie ogarnia tylko pompa która jest w kotle gazowym ( termet ecocondens gold plus 20kw)ogrzewanie dziala ,ale nie do końca, podłogówka jest odpowietrzona, ale na rotametrach nie ma na chwilę obecną max przepływu ,załączam 2 zdjęcia ,czerwoną strzałką zaznaczyłem gdzie powinna byc dodatkowa pompa obiegowa ,cz dobrze to rozumiem ? Cz wtedy będzie lepiej ? Czy proponujecie inne rozwiązanie? Z góry dziękuję za pomoc ;) Ogrzewanie mieszane w blizniaku - brak przepływu w podłogówce, Termet Ecocondens Gold Plus 20kW Ogrzewanie mieszane w blizniaku - brak przepływu w podłogówce, Termet Ecocondens Gold Plus 20kW
  • Buderus
    stanislaw1954
    Level 43  
    baron203 wrote:
    podłogówka jest odpowietrzenia
    O co chodzi?
    baron203 wrote:
    na rotametrach nie ma na chwilę obecną max przepływu
    Pytanie, czy musi być max przepływ, by grzało? istotą podłogówki jest ciągłe grzanie, nawet niskawą temperaturą,
    baron203
    Level 3  
    Powinno być,: podłogówka jest odpowietrzona,
    Chodzi o to że np.na dole w rozdzielaczu jest 7 pętli i na przykład na pętli nr 1 na rotametrze na skali jest przepływ 0 i na pętli nr 5 jest przepływ 1 a na pozostałych jest około 2 ( rotametry są rozkręcone na maksa )na rozdzielaczu na piętrze są 3 pętle i np.na pętli nr 1 jest 1 a na pozostałych dwóch jest około 2 ,
    stanislaw1954
    Level 43  
    Warto by było sprawdzić, albo spytać, która pętla nagrzewa jakie pomieszczenie i ustalić, czy robi to odpowiednio do oczekiwań. być może te przepływy tak ustawiono z jakiegoś powodu, np. inaczej trzeba ogrzewać przedpokój ,a inaczej łazienkę. Długość poszczególnej pętli też może mieć powód przy ustawianiu przepływu.
  • Buderus
    baron203
    Level 3  
    Opisane pętle mam ,załącza się ogrzewanie , ale są 3 rotametry które nie reagują ,pokazuje na nich przepływ 0 ,podejrzewam ,że nie wystarczy w instalacji pompa która jest w kotle ,dlatego czerwonym strzałkami zaznaczyłem gdzie wstawić dodatkowe pompy żeby wspomóc instalacje ,ale nie jestem pewny .
    baron203
    Level 3  
    Zgadza się na chwilę obecną mam je całkowicie zamknięte, muszę zamontowac pompę za zaworem i np.ustawic zawór na 7 w ten sposób pompa będzie brała wode z zasilania i zimniejsza z powrotu mieszając ją, dzięki temu będzie niższa temperatura na podlogowke tak ? Dobrze to rozumiem?Na kotle ustawie 50 stopni ,dzięki temu grzejniki będą mogły dobrze dogrzewac ,na chwilę obecną temp na kotle mam ustawiona na 43 stopnie i dogrzewa pomieszczenia, ale chyba jest to za wysoka temp na podlogowke ( tak piszą)no i 3 rotametry nie reagują, wskaźnik pokazuje 0 ,myślę że dodatkowe pompy zdecydowanie pomoga ,jestem laikem w temacie ,bazuje tylko na info z internetu ;)
    Wojtermet25
    Level 30  
    To nie takie proste. Żeby dać pompy musisz ich dać 3 i sprzęgło.
    cdn...

Dodano po 2 [godziny] 46 [minuty]:

Pytanie, jaki przepływ jesteś w stanie uzyskać jak zakręcisz grzejniki?
    Bo może wystarczy je skręcić na kryzach,bo dają mniejszy opór niż pętle i większość wody płynie przez nie.
    Ogólnie mieszane instalacje sprawiają więcej problemów i kosztów. A może jest możliwość powiększenia tych grzejników dla zasilania niskotemperaturowego,to wtedy wystarczyła by jedna dodatkowa mocniejsza pompa i sprzęgło.
    baron203
    Level 3  
    Łącznie Góra i dół jest 10 pętli, jak są skręcone grzejniki to na 7 pętlach jest przepływ okolo 2 a na dwoch kolejnych 0 ,a na ostatniej niecałe 1 ,jeśli odkręcę grzejniki to przepływ spada na rotametrach ,grzejniki są dane większe, są przewymiarowane , czytam m.i.n. na forum że na podlogowke powinna byc temp na zasilaniu okolo 30 stopni ,ja na chwilę obecną mam na kotle 43 ,dlatego myślałem, żeby za zaworem trójdrożnym dać pompę która napewno powinna pomoc i dodatkowo by mieszała wode z powrotem i na podlogowke by szła mniejsza temp ,na dole w skrzynce miejsca jeszcze trochę jest ,gorzej u góry, tam raczej ta pompa się nie zmieści, będę musiał pewnie wyciąć trochę sciany i zamontowac większą skrzynkę.:)
    sylba
    Level 19  
    Spróbuję podsumować i uporządkować dotychczasowe wątki.

baron203 wrote:
    w rozdzielaczach jest zawór trójdrożny ,który na chwilę obecną według mnie nie ma sensu ,bo ogrzewanie ogarnia tylko pompa która jest w kotle gazowym

Wojtermet25 wrote:
    Te zawory w obecnej instalacji są zbędne,a nawet mogą pogarszać sytuację. Jak są teraz ustawione,powinny być całkowicie zamknięte dla powrotu, przepuszczać tylko zasilanie w poziomie.
    Też tak uważam.

baron203 wrote:
    na rotametrach nie ma na chwilę obecną max przepływu

stanislaw1954 wrote:
    Pytanie, czy musi być max przepływ, by grzało? istotą podłogówki jest ciągłe grzanie, nawet niskawą temperaturą,

stanislaw1954 wrote:
    Warto by było sprawdzić, albo spytać, która pętla nagrzewa jakie pomieszczenie i ustalić, czy robi to odpowiednio do oczekiwań. być może te przepływy tak ustawiono z jakiegoś powodu, np. inaczej trzeba ogrzewać przedpokój ,a inaczej łazienkę.

Popieram. Zawory z rotametrami mają za zadanie rozdzielić strumień wody dopływający do rozdzielacza na poszczególne obwody w zależności od ich mocy cieplnej.

baron203 wrote:
    są 3 rotametry które nie reagują ,pokazuje na nich przepływ 0 ,podejrzewam ,że nie wystarczy w instalacji pompa która jest w kotle

Inny powód - jeśli nie reagują przy przy największym dopływie wody do rozdzielacza - mogą być popsute.

baron203 wrote:
    muszę zamontowac pompę za zaworem i np.ustawic zawór na 7 w ten sposób pompa będzie brała wode z zasilania i zimniejsza z powrotu mieszając ją, dzięki temu będzie niższa temperatura na podlogowke

Wojtermet25 wrote:
    Żeby dać pompy musisz ich dać 3 i sprzęgło.
    Pompa do rozdzielaczy plus pompa do grzejników. Czwarta jest w kotle. Przykładowy schemat hydrauliczny z Poradnika ogrzewania płaszczyznowego Purmo:
    Ogrzewanie mieszane w blizniaku - brak przepływu w podłogówce, Termet Ecocondens Gold Plus 20kW
    Jest też drugi sposób z zaworem czterodrogowym (z tego samego poradnika)
    Ogrzewanie mieszane w blizniaku - brak przepływu w podłogówce, Termet Ecocondens Gold Plus 20kW

baron203 wrote:
    na podlogowke powinna byc temp na zasilaniu okolo 30 stopni

To nie tak, 26-29C to temperatura podłogi, a w łazienkach może być nawet 35C. Temperatura zasilania podłogówki nie powinna przekraczać 55C.

Wojtermet25 wrote:
    Pytanie, jaki przepływ jesteś w stanie uzyskać jak zakręcisz grzejniki?
    Bo może wystarczy je skręcić na kryzach,bo dają mniejszy opór niż pętle i większość wody płynie przez nie.

Zrónoważenie instalacji to podstawa poprawnego funkcjonowania. Do każdego obwodu powinno dopływać ciepło proporcjonalnie do obliczeniowej mocy cieplnej obwodu.

Wojtermet25 wrote:
    mieszane instalacje sprawiają więcej problemów i kosztów. A może jest możliwość powiększenia tych grzejników dla zasilania niskotemperaturowego,to wtedy wystarczyła by jedna dodatkowa mocniejsza pompa i sprzęgło.

baron203 wrote:
    Na kotle ustawie 50 stopni ,dzięki temu grzejniki będą mogły dobrze dogrzewac ,na chwilę obecną temp na kotle mam ustawiona na 43 stopnie i dogrzewa pomieszczenia

Z tego opisu wynik, że wielkość grzejników może być dostosowana do niskiech temperatur na zasilaniu.
    Instalacje mieszane sprawiają problemy, ale są rozwiązania dzięki którym instalacje te działają poprawnie.

W całym podsumowaniu brakuje wątku o parametrach instalacji, które wynikają z zapotrzebowania na ciepło poszczególnych obwodów i parametrów wody grzewczej. Zacząłbym od ustalenia tych parametrów - zapotrzebowania na ciepło, wymaganych przepływów i parametrów wody w każdym obiegu.
    Niewiele było też o regulacji - automatyce, to znaczy, czy i jak instalacja będzie regulowana: ręcznie czy automatycznie. Jak będą regulowane obwody mieszające, a jak obwód grzejnikowy? Jak będzie regulowana temperatura zasilająca wody grzewczej w kotle?
    Na tej podstawie dopiero zabrał bym się za modernizowanie instalację sprawdzając przy okazji czy wszystkie elementy poprawnie działają.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Jak dla mnie,to instalacja od kotła do rozdzielaczy jest do przeróbki,ta składa się głównie ze złączek Pex, które mają dużo mniejszą średnicę wewnątrz niż sama rura. Taką instalację powinna obsłużyć pompa z kotła, tylko trzeba jej to umożliwić, grzejniki również widać dają radę na niskim parametrze,tak że odpowiednia instalacja zasilająca, regulacja pogodowa i mamy bezobsługowe ogrzewanie.
    Zdaję sobie sprawę, że może nie być łatwo wymienić istniejące rury,ale wszystko inne to tylko pudrowanie syfa. Tyle z mojej strony;)
    baron203
    Level 3  
    Na chwilę obecną ogrzewanie się trochę ruszyło, jest lepszy przepływ na rotametrach beż dodatkowych pomp