logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson WF-7710DWF: Skaner przerywa działanie po dwóch stronach - usterka po naprawie

shogn7 27 Paź 2021 09:15 363 2
REKLAMA
  • #1 19676524
    shogn7
    Poziom 5  
    Witam, posiadam taki problem z Epsonem że podczas skanowania z ADF wychodzą puste skany, a dokładniej pierwsze dwie strony wychodzą normalnie (czasem trzecia ale rzadko), później kilka pustych i znowu kilka normalnych, ilością puste/pełne losowo, nie jest to w żaden sposób powtarzalne właśnie oprócz tego że w 95% skanuje tylko dwie pierwsze.
    Zauważyłem że listwa skanera po drugim skanie przesuwa się spod szybki, chowa obok między szybkę z adf a szybę z płaskiego.
    Dodam że drukarka raz już była uszkodzona i rozbierana, ściągnięta była szyba skanera ale okazało się że usterka była w innym miejscu więc bez jakiejś większej ingerencji złożyłem spowrotem. Problemem był pasek który spadł z trybów we wnętrzu drukarki (coś do przewijania kartek), po założeniu drukarka się załączyła ale już skaner zachowywał sie jak opisałem wyżej.
    Czy ktoś ma pomysł dlaczego skaner może się zachowywać w ten sposób?
    Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19677691
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja podejrzewałbym, że coś nie tak jest z taśmą łączącą lampę skanera z płytą główną - może została nadwyrężona (nadłamane ścieżki) lub lekko wypięła się z któregoś z gniazd i nie do końca dobrze łączy. Rozumiem, że skanowanie bez ADF działa bez problemów?
  • #3 19678178
    shogn7
    Poziom 5  
    Właśnie nie chciałem pisać od razu żeby nie sugerować, ale przy zdejmowaniu ADF przez przypadek taśma została nim przyciśnięta, wyglądała na nieuszkodzoną tylko troszke 'wgiętą'. Czyli jednak mogła się wtedy uszkodzić powodując taki problem?
    Ogólnie pytałem już w serwisach o taką taśmę ale nigdzie nie mieli a w autoryzowanym zaproponowali wymianę tylko całego ADF u nich w serwisie. Ta taśma ma metr długości i ciężko było znaleźć ale udało sie na aliexpress, tylko że będzie dopiero na początku grudnia..
    I tak ją wymienie ale postanowiłem w międzyczasie jednak zapytać bo może przyczyna leży gdzie indziej a sam zbyt pochopnie oceniłem.

Skanowanie z płaskiego działa bez problemu, z ADF tylko pierwsze dwa skany.
REKLAMA