logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opomiarowanie pieca kondensacyjnego i integracja z HA

gmacko 29 Paź 2021 10:48 3675 10
REKLAMA
  • #1 19679936
    gmacko
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    HA zajmuję się stosunkowo niedługo. Moje doświadczenie zamyka się w postawieniu HA jako Docker na Debianie i zintegrowanie kilku podstawowych urządzeń (falownik PV, odświeżacze powietrza, system podlewania ogródka, w celu logowania parametrów w bazie InfluxDB i tez wypychania paramentów instalacji PV na serwis PV monitor.

Chciałbym dołączyć do tego parametry pieca kondensacyjnego, czyli głównie temp wyjścia CO, powrotu CO, temp CWU. Piec to Immergas Vitrix Superior 26kW ERP2. Myślałem o dwóch możliwościach, z czego jedna wydaje mi się totalną abstrakcją i bez pomocy raczej nie do przeskoczenia:

1. Piec posiada już jakąś automatykę, jest podłączony do niego sterownik po kablu i sterownik potrafi dość dużo, m.in. harmonogram CWU i oddzielnie CO. Pokazuje temp zbiornika CWU, temp zasilania, temp powrotu, można zmieniać wiele ustawień tym sterownikiem, stąd pomyślałem, że skoro po kablu piec wymienia informację ze sterownikiem, to mógłby też wymieniać te informacje z HA, ale nie odnalazłem żadnej gotowej integracji Immergas wśród zasobów www. Stąd pomysł, żeby oprogramować to od zera, ale nawet nie wiem jak się do tego zabrać i jak, czym podsłuchać ten protokół sterownika, żeby wyciągnąć informacje jakie potrzebuję. Dodatkowo trzeba by zrobić jakiś translator, który wyśle informacje po sieci do HA i takie coś chyba robi się na RaspberryPI, czy Audriuno (jak pisze głupoty to wybaczcie)
    Piec poza złączem w płycie głównej na sterownik, posiada też jakieś złącze do magistrali BUS, ale ponieważ nie ma dostępnej żadnej dokumentacji w tym temacie poza jednym schematem poniżej, ciężko się zorientować do czego to jest.

2. No i drugi plan, to zainwestować w jakąś bramkę WiFi , która umożliwi wyprowadzenie kilku tanich termistorów jakie mogę przyłożyć do rur instalacji hydraulicznej i w ten sposób wysyłać pomiar do HA po swojej sieci. To wydaję mi się łatwiejsze i chociaż bardziej ubogie niż pełna integracja z piecem , to dla mnie wystarczające. Czy znacie jakieś tanie rozwiązania do takich pomiarów temp, które byście mogli polecić i nie przysparzało by problemu zintegrowanie tego z HA?

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19680159
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Ad.1 Nic mi nie wiadomo. Może korzysta z Openthem lub własnego protokołu.
    Ad.2 Możliwości wiele. Jakiekolwiek ESSp8266 i czujniki np. LM35 lub DS18b20. Łatwo to zrobić np. na sofcie Tasmota czy ESPHome.
  • REKLAMA
  • #3 19680267
    gmacko
    Poziom 15  
    Dzięki, ja rozumiem, że moduł ESP8266+czujnik to jeden niezależnie działający termometr komunikujący się po WiFi, bo ESP8266 ma jedno wejście analogowe, a nie wiesz, czy są rozwiązania umożliwiające wpięcie wielu czujników do jednego modułu WiFi?
    Z tego co zgłębiłem można dodać do standardowego modułu ESP8266 moduł rozszerzający ADS-1115 zwiększając ilość wejść analogowych do 4 szt.

ESPHome jest dodatkiem do HA i tam dodajemy urządzenie. Czy dobrze rozumiem, że później konfiguruję urządzenie zdalnie z poziomu dodatku ESPHome w HA i nie potrzebuje żadnych innych programatorów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19680303
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Tak. ESP8266 ma jedno wejście analogowe. By mieć więcej potrzeba np. ADS-1115.
    Za to DS18B20 to są czujniki cyfrowe i może być ich nawet kilkadziesiąt na jednej magistrali 1wire
    EspHome jest dodatkiem w którym buduje się soft do esp8266 z potrzebnymi nam modułami.
    Ja preferuję Tasmota, który w zasadzie wgrywasz do esp8266 i konfigurujesz późnej przez panel web.
    Tasmota komunikuje się z HA poprzez MQTT
    Do programowania esp8266 potrzebujesz jedynie kabelek UART lub kabelek microusb (np do płytek Wemos D1 mini)
  • #5 19690314
    gmacko
    Poziom 15  
    Projekt ruszył, wstępnie prototyp wygląda obiecująco, dzięki za tip'a.
    Mam tylko jakiś problem z routerem, trochę ciągle rozłącza się z wifi ten moduł. Jak już się połączy, to jest ok, ale jak zrestartuje to potrafi wpaść w petle i co 10 sek zrywa połączenie.

• REKLAMA
  • #7 19690453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19690883
    gmacko
    Poziom 15  
    No właśnie, z własnego. Napisałem do immergas Polska. Potrafili mi opisać tyle.

"Kotły serii Superior komunikuje się z sterownikiem za pomocą protokołu BUS, zasilanie 15-24 V.

Nie mamy szczegółowych informacji dotyczących samego protokołu, zakładam że różni się od dedykowanych protokołów."

Przedstawicielstwo na Polskę. Nie zakładam z góry, że nie wiedzą, może nie mogą udostępniać. Na pewno taki producent sterowników Tybox zna ten protokół, bo oficjalnie wspierają ten piec.
  • #9 19690915
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21819465
    chalpaja
    Poziom 1  
    Witam, chciałbym zapytać, czy masz jakieś programy? Mam ten sam kocioł i chciałbym spróbować podłączyć go do bramki OpenTherm podłączonej do płyty MCU ESP. Nie mogę zdecydować, gdzie podłączyć bramkę OpenTherm. Zgodnie ze schematem elektrycznym wybieram między śrubami 42/43 ("inteligentny" termostat) lub 41/44 (IMG-BUS - Twój sposób). W dokumentacji serwisowej śruba 41 jest oznaczona jako GND, więc nie powinna wpływać na styk bezpotencjałowy między 40 a 41 (mam nadzieję).
    Teraz jestem w sytuacji - podłączyłem adapter OpenTherm (https://ihormelnyk.com/arduino_opentherm_controller), z dodanymi diodami LED dla Tx i Rx. Widzę tylko migającą diodę Tx, ale nie Rx. Z pewnością mogę mieć jakiś błąd w PCB (wykonanym na płytce prototypowej), wiem.
    Ale chciałbym zapytać, czy udało Ci się odczytać dane z pinów IMG-BUS?
    Z góry dziękuję. Pavel
  • #11 21849522
    macdems
    Poziom 1  
    >>21819465 Cześć,

Ja wpiąłem się interfejsem OpenTherm pomiędzy kotłem a CAR2. Generalnie urządzenie działa jak gateway i przekazuje dane pomiędzy urządzeniami, ale jednocześnie je odczytuje i interpretuje, a także potrafi zmieniać. Jakby co, to mogę udostępnić pliki ze schematem PCB i zmodyfikowany soft do ESPHome.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy integracji pomiarów pieca kondensacyjnego Immergas Vitrix Superior 26kW ERP2 z systemem Home Assistant (HA). Autor posiada doświadczenie w konfiguracji HA na Dockerze z urządzeniami takimi jak falownik PV, odświeżacze powietrza i system podlewania, z wykorzystaniem InfluxDB i PV monitor. Chce dołączyć pomiary temperatur wyjścia CO, powrotu CO oraz CWU z pieca. Piec komunikuje się ze sterownikiem za pomocą protokołu IMG BUS (własny protokół Immergas), jednak brak jest publicznej dokumentacji tego protokołu. Rozważane są dwie metody: bezpośrednia komunikacja z piecem (trudna z powodu braku dokumentacji) oraz wykorzystanie modułów ESP8266 z czujnikami temperatury (np. DS18B20 na magistrali 1-wire) i oprogramowaniem Tasmota lub ESPHome do integracji z HA przez MQTT. ESPHome umożliwia zdalną konfigurację urządzeń ESP bez dodatkowych programatorów. W dyskusji pojawiły się problemy z stabilnością połączenia WiFi modułu ESP8266 oraz próby odczytu danych z IMG BUS i OpenTherm, w tym podłączenie bramki OpenTherm do pieca. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z rozgryzaniem protokołów i tworzeniem własnych interfejsów sprzętowych i oprogramowania do odczytu i sterowania piecem w ramach HA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA