logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrometal EM-eG4 – jak odczytywać zużycie gazu zdalnie, integracja z Home Assistant

Bogus105 04 Lis 2025 11:39 12102 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zdalnie odczytywać zużycie gazu z licznika Elektrometal EM-eG4 i zintegrować to z Home Assistant?

Bezpośrednia integracja EM-eG4 z Home Assistantem najwyraźniej nie jest dziś dostępna: producent i PSG potwierdzają, że lokalne interfejsy są zablokowane, komunikacja jest szyfrowana, a port IR ma charakter serwisowy, więc danych nie da się normalnie pobrać przez własny odczyt [#21832961][#21760489] W praktyce ten licznik komunikuje się z operatorem przez moduł GSM, więc próby typu impulsator, CC1101 czy podsłuchiwanie radia nie pomogą [#21755680][#21756775] PSG zapowiada udostępnienie danych z eGazomierzy, ale bez podania terminu i formy dostępu [#21760489][#21756735] Jako obejście forumowicze wskazują odczyt z wyświetlacza kamerą, np. ESP32-CAM z projektem AI-on-the-edge-device, który integruje się z Home Assistantem i działa jako zewnętrzny OCR licznika [#21893592]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21741050
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    witam, panowie z pgnig przyszli i wymienili mój nowy licznik (roczny) na nowy - model od producenta Elektrometal S.A. typ EM-eG4. W poprzenim miałem zamontowany impulsator (kontaktron) i impulsy wysyłałem przez SonOff'a (wykorzystałem czujnik otwarcia drzwi) do mojego Home Assistance'a. No i klops, bo teraz licznik jest inny i impulsator (Metrix NI-3) nie pasuje. Nowy ma moduł komunikacyjny i podobno z siecią komórkową się raz dziennie komunikuje.

Czy macie pojęcie jak zdalnie odycztywać zużycie gazu z tego licznika? W dokumentacji jest napisane, że ma różne typy komunikacji (min. LoRa), ale nie wiem, czy w standardzie i czy w ogóle da się skomunikować z nim.

https://elektrometal.eu/products/1318

https://elektrometal.eu/catalogs/all/plgazownictwo.pdf

Monter powiedział, że masowo wymieniają na te właśnie liczniki (inkasenci pójdą na bruk...).
  • #2 21742911
    vanmarcin
    Poziom 7  
    +1... ta sama historia u mnie
  • #3 21752558
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Chciałbym się dowiedzieć do tego wątku. Spółka wymienia gazomierze chyba masowo. U mnie ten sam problem, mała integracja z HA poprzez Sonoffa. Wszystko pięknie śmigało do wczoraj. Po przeczytaniu dokumentacji, bardzo ogólnikowej, spróbuję pobrać wskazania poprzez CC1101 868 MHz, ESP32 i oprogramowanie ESPHome, komponenty niestandardowe ESPHome firmy Szczepan. Może ktoś ma lepszy pomysł lub już coś próbował.
  • #4 21755680
    vanmarcin
    Poziom 7  
    >>21752558 Gdyby się dało przechwycić sygnał radiowy, byłoby spoko - robię tak z wodomierzem, który mam w domu. Ale ten miernik to najgorsze barachło - nie ma ani generatora impulsów magnetycznych, ani świetlnych, ani nie komunikuje się radiowo. Ma tylko kartę SIM do komunikacji z operatorem GSM.

Jedyne wyjście, wg mnie, teraz to zamontowanie wewnątrz tej skrzynki obok domu jakiegoś modułu na ESP, zasilanego bateryjnie, który czytałby kamerą stan licznika. Ale to jest wbrew przepisom - dowiadywałem się u dostawcy gazu, wszystko, co się tam montuje: 1) musi mieć homologację EX (czy coś takiego); 2) musi być zgoda gazowni.

Gdyby dało się kupić w rozsądnej cenie jakiś miernik, który zamontowałbym w swojej instalacji w domu (z pomocą jakiegoś fachowca, oczywiście), to byłby luks.
  • #5 21755824
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Znalazłem informację, że gazomierze są wyposażone w interfejs optyczny w standardzie IEC 62056-21. Jest to optyczny port szeregowy.
    Istnieje komponent do ESPHome, który można zaimplementować na płytce ESP8266 lub ESP32.
    Teraz tylko głowica optyczna w wykonaniu ATEX i tu znalazłem firmę ELGAS, model HIE-03, produkcja z Czech. Ale na razie czekam na odpowiedź od PSG. Istnieje również dyrektywa UE 2023/1162, która mówi o tym, że odbiorca końcowy ma prawo do odczytu wskazań z urządzenia pomiarowego. PSG wymienia gazomierze z KPO, a więc unijnej kasy. Poczekam na odpowiedź, zanim podejmę kroki co kupić. Radzę również tak zrobić i zapytać gazownię o zgodę.
  • #6 21756492
    vanmarcin
    Poziom 7  
    To bardzo ciekawe... Ja dzwoniłem do producenta w sprawie tego gazomierza i pan ze wsparcia technicznego stanowczo odpowiedział mi: „Ten gazomierz nic nie ma, tylko moduł GSM”.

Byłoby super, gdyby okazało się, że jednak coś tam jest — nawet gdybym miał dokupić jakiś moduł.

Gazownia się zgodziła — miałem już od nich zgodę na instalację modułu do impulsatora magnetycznego i tu też już robiłem wstępne rozeznanie. Warunek jest jeden: ATEX.

Będę wdzięczny za info, co udało się ustalić.
  • #7 21756546
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 450
    jacekiwanski10 napisał:
    Znalazłem informację, że gazomierze są wyposażone w interfejs optyczny w standardzie IEC 62056-21. Jest to optyczny port szeregowy.Istnieje komponent do ESPHome, który można zaimplementować na płytce ESP8266 lub ESP32.

Tylko że w gazomierzach w Polsce złącze optyczne OPTOGAZ standardu IEC 62056‐21 działa w oparciu o protokół Smart-Gas (ST-IGG-0201:2023) a nie DLMS/COSEM.
  • #8 21756735
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Protokół jest drugorzędny, znalezienie głowicy optycznej ATEX jest chyba niemożliwe, kiedyś SICK produkował, ale już jest wycofana. Z kontaktronem NI 3 było prosto, bo on spełniał wymagania, a puszka z Sonoffem była zamontowana poza strefą wybuchu i po sprawie. Głowica jest urządzeniem elektrycznym i musi być EX. Dostałem lakoniczną odpowiedź od PSG, że planowany jest dostęp do odczytu eGazomierzy. Tylko nie wiadomo kiedy, więc zadałem pytanie, czy to będzie przez wM-Bus czy przez API, na to pytanie nie dostałem odpowiedzi, bo nie wiedzą.
  • #9 21756775
    davidjenkins7473
    Poziom 2  
    Pulser nowego licznika nie będzie działał. Zdalny odczyt prawdopodobnie wymaga platformy przedsiębiorstwa energetycznego lub kompatybilnej bramki, ponieważ komunikuje się za pośrednictwem LoRa lub sieci komórkowej. Najlepiej skontaktować się z firmą Elektrometal lub dostawcą gazu.
  • #10 21759008
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Znalazłem informację, że gazomierze są wyposażone w interfejs optyczny w standardzie IEC 62056-21. Jest to optyczny port szeregowy.
    Istnieje komponent do ESPHome, który można zaimplementować do płytki ESP8266 lub ESP32.
    Teraz tylko głowica optyczna w wykonaniu ATEX i tu znalazłem firmę ELGAS, model HIE-03, produkcja z Czech. Ale na razie czekam na odpowiedź od PSG. Istnieje również dyrektywa UE 2023/1162, która mówi o tym, że odbiorca końcowy ma prawo do odczytu wskazań z urządzenia pomiarowego. PSG wymienia gazomierze z KPO, a więc unijnej kasy. Poczekam na odpowiedź, zanim podejmę kroki co kupić. Radzę również tak zrobić i zapytać gazownię o zgodę.
  • #11 21759022
    hindoos
    Poziom 37  
    Ocena: 670
    jacekiwanski10 napisał:
    odbiorca końcowy ma prawo do odczytu wskazań z urządzenia pomiarowego

A nowy gazomierz nie ma cyferek na wyświetlaczu? :)
  • #12 21760489
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Jestem po rozmowie z przemiłym pracownikiem PSG, który poinformował mnie, iż wszystkie porty komunikacyjne w nowych gazomierzach są zablokowane dla osób trzecich. I planowane jest udostępnienie danych z eGazomierzy, tylko na razie nie wiadomo, kiedy i w jakiej formie. Wpadłem na inny sposób monitorowania zużycia gazu. Jak przetestuję, to go opiszę
  • #13 21767313
    jagielamarcin
    Poziom 1  
    Z miernikiem opartym na impulsie magnetycznym było o tyle fajnie, że miałem w czasie rzeczywistym pomiar z dokładnością do 0,001 m^3. To się nie wróci z tym gównem, które teraz zamontowali. Odczyt przez API (nawet jak udostępnią), albo przez stronę (jakiś web scraping) to już na pewno nie będzie to samo.

Dodano po 2 [minuty]:

Zastanawiam się, czy nie kupić starego typu gazomierza miechowego (ok. 300 zł) i za pomocą jakiegoś instalatora czy sobie tego nie założyć już w domu... Może to bez sensu, ale nie widzę innej możliwości. Pomiar zużycia gazu był dla mnie bardzo istotny...
  • #15 21832961
    szmiit
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam ten sam problem. Rozmawiałem z producentem Elektrometal i również potwierdzam, że nie ma tu mowy o jakiejkolwiek komunikacji z licznikiem. Dowiedziałem się, że na wszystkich etapach transmisji stosowane jest pełne szyfrowanie, a interfejsy lokalne są domyślnie zdezaktywowane. Komunikacja za pośrednictwem portu IR również podlega pełnemu szyfrowaniu. Ze względów bezpieczeństwa PSG nie udostępnia tych danych, a sam port nie jest przeznaczony do integracji z systemami akwizycji danych - pełni wyłącznie funkcję serwisową w trybie awaryjnym. Jedyną dostępną metodą pozyskania danych pozostaje fizyczny odczyt wskazań z wyświetlacza LCD.

Na stronie projektu eGazomierza PSG ma opis jak poprawnie odczytać stan gazomierza typu smart. Są tam wymienione trzy liczniki:
    * Elektrometal EM-eGx
    * Apator Metrix iSMART2
    * Intergaz IGAZ BK-G4

Myślę, czy może któryś z tych dwóch ostatnich ma jakąś otwartą, dodatkową metodę komunikacji. Może ktoś z Was go ma i rozeznawał temat? No, chyba że to wymóg PSG, żeby nie było możliwości komunikacji z licznikiem, wtedy pewnie nie będzie to zależne od producenta. Myślę sobie po prostu, czy gdyby istniał jakikolwiek licznik instalowany przez PSG, który daje możliwość komunikacji, to czy byłoby możliwe złożenie prośby o wymianę licznika, nawet odpłatną.

-- Update 9.02.2026 --
    Od razu dopowiem, bo skontaktowałem się ze wszystkimi tymi firmami – każda odpowiada, że liczniki mają zablokowaną możliwość integracji konsumenckich.

Na temat gazomierza Apator Metrix wyżej, otrzymałem od producenta trochę dodatkowych informacji:

* Brak wyjścia impulsowego: Model iSMART2 jest gazomierzem inteligentnym, w którym tradycyjne mechaniczne liczydło z magnesem (umożliwiające stosowanie czujników kontaktronowych) zostało zastąpione elektronicznym modułem pomiarowym. Konstrukcja ta nie przewiduje montażu zewnętrznych nadajników impulsów.

* Zamknięty system komunikacji: Gazomierze iSMART2 są urządzeniami działającymi w zamkniętym systemie telemetrycznym, opartym na protokole DLMS z transmisją danych w sieci NB-IoT. System ten wykorzystuje dedykowane sieci APN zdefiniowane przez Zamawiającego, tj. Polską Spółkę Gazownictwa i jest on niekompatybilny z urządzeniami poprzedniej generacji (gazomierze mechaniczne np. z modułem Unismart1, które korzystały z otwartego protokołu radiowego zgodnie z normą EN1375-3, w paśmie 868 MHz).

* Brak interfejsów konsumenckich: Gazomierz nie posiada diod impulsowych (jak np. w licznikach energii elektrycznej), otwartych portów podczerwieni (IR) ani modułów Bluetooth/Wi-Fi, które pozwoliłyby na sparowanie urządzenia z systemami automatyki domowej.

Zarządzanie procesem odczytów, administracja infrastrukturą teleinformatyczną oraz udostępnianie danych o zużyciu paliwa gazowego leży w wyłącznej gestii Operatora Systemu Dystrybucyjnego, tj. Polskiej Spółki Gazownictwa i zgodnie z obowiązującymi regulacjami oraz polityką bezpieczeństwa danych, tylko uprawnione systemy Operatora mają autoryzowany dostęp do zdalnego odczytu tych urządzeń.
  • #16 21849970
    sloniu82
    Poziom 11  
    Trafiłem na ten wątek, ponieważ wczoraj dostałem powiadomienie o wymianie licznika gazowego. Po kontakcie z instalatorem okazało się, że właśnie wersja elektroniczna będzie zamontowana - natomiast instalator odmówił mi informacji, co za konkretny model licznika to ma być. Odesłał mnie do PSG.
    A ja swój licznik monitoruję kontaktronem już wiele lat i nie chciałbym rezygnować z tych pomiarów.
    Moje pytanie jest - czy zakup i instalacja "swojego" licznika miechowego kontaktronu to jedyna sensowna alternatywa.
    Trochę szukałem i w sumie nie widać możliwości zakupu odblokowanego licznika gazowego elektronicznego - pomijając oczywiście spodziewany absurd kosztowy zakupu takiego urządzenia :) Może skośnooki przyjaciele by pomogli ze swoimi wynalazkami na Ali?
  • #17 21849988
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Niestety na kontaktron to jedyna możliwość. Pamiętaj, że to gaz - wszystko musi być w EX, bo jak coś pójdzie nie tak, to ubezpieczyciel się wypnie. Ja poszłam w inną stronę. Z Shelly 1PM zrobiłem monitor zużycia energii, który przelicza to na zużycie gazu przez mój kocioł gazowy. Dokładność 99,4%.
  • #18 21850090
    szmiit
    Poziom 10  
    jacekiwanski10 napisał:
    Ja poszłam w inną stronę z Shelly 1PM zrobiłem monitor zużycia energii, który przelicza to na zużycie gazu przez mój kocioł Gazowy. Dokładność 99.4%.

Jak to zrobiłeś? U siebie mam Home Assistanta i integrację Viessmann ViCare. Ona podaje modulację palnika. Na tej podstawie obliczam pobór gazu bieżący i zużycie w czasie. Ale wydaje się nieliniowe, a ponadto ta integracja ma opóźnienie ok. 2 min. Dlatego efekt jest mizerny, jeśli chodzi o dokładność. Nie jest to całkiem oderwane od rzeczywistości, ale za dalekie od prawdy.
  • #19 21850146
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Nie mogłem użyć integracji od Vaillant, ponieważ mam stary kocioł bez magistrali ebus, więc zdecydowałem się na Shelly, w którym wgrałem skrypt i uruchomiłem MQTT, do tego parę wpisów tam i ówdzie w HA, i Shelly wysyła do HA w interwałach 10 s ilość zużytych m³ z rozdzielczością 0,000 m³. Dokładność u mnie wynosi 99,4% i celowo licznik o tę 0,6% zawyża wyniki. Co jakiś czas go skoryguję i jestem bardzo zadowolony. Bez zbędnych puszek pierdoletów itp.
  • #20 21850151
    szmiit
    Poziom 10  
    W takim razie dobrze rozumiem, że piec dostarcza jakieś wyjście impulsowe, które zlicza zużycie gazu?
    Chodzi mi o to, co zlicza ten układ.
  • #21 21850163
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Otóż nie, żadnych impulsów, Shelly między obciążenia w watach i przelicza na m³, żadnej ingerencji w kocioł, kalibracja układu zajęła mi trochę czasu, ale od 24 grudnia śmiga. I do dnia dzisiejszego korekta to była około 6 m³ gazu na zużycie 950 m³. Ta zima dała się w kość i to było ładnie widać na wykresach zużycia, oprócz zużycia Shelly udostępnia encję "Status pracy palnika". Dzięki niej widziałem, jak często się włącza kocioł i ile zajmuje mu czyste grzanie.
  • #22 21850236
    szmiit
    Poziom 10  
    Bardzo sprytne. Na to nie wpadłem, a też mam Shelly PM1 wpięty przed kotłem. Tylko jak wpadłeś na związek między obciążeniem a zużyciem gazu? W kotle też jest pompa obiegowa, przykładowo, i pewnie różne inne elementy sterowania (przekaźniki, jakieś czujniki zewnętrzne). One mogą losowo wpływać na obciążenie.
  • #23 21850281
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    To moje przykłady, podkreślam moje: 5,4 W - czuwanie, 91-95,6 - praca samej pompy, 96 do 105 - praca palnika i pompy. I tu im więcej, tym wyższa modulacja. Jeśli masz wpięty Shelly, to sam poobserwuj, jak to jest u ciebie. Im więcej obserwacji i wniosków, tym twoje pomiary dokładniejsze będą
  • #24 21850285
    szmiit
    Poziom 10  
    Dzięki za inspirację. Nie wpadłbym na to chyba. Mam wykresy modulacji i poboru mocy; to mogę spróbować coś wnioskować. A dokładność masz taką, że chyba nawet mój licznik impulsów nie był tak precyzyjny. Zawsze gubił 2-3 metry na miesiąc (1 m³ to 100 impulsów). Trzeba brać też pod uwagę aktualizacje HA itp., które zrywają kontakt z ESP.
  • #25 21850293
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    U mnie cała logika pomiaru jest w Shelly i nawet jeśli odłączę HA na cały dzień, to nie tracę zużycia - zaciągnie on bieżącą wartość. To Shelly jest licznikiem niezależnym od innych, a w HA jest tylko ustawiona klasa urządzenia.
  • #26 21851499
    szmiit
    Poziom 10  
    Nie wiem, jak na to wpadłeś, ale chylę czoła. W moim Viessmannie widać też zależność poboru prądu od modulacji palnika (żółte to modulacja, zielone to pobór mocy pieca z całym osprzętem do niego podłączonym: pompy, zawory itd.). Modulacja tutaj jest dostarczana przez integrację ViCare i jest opóźniona w czasie (zmiany aktualizowane bodajże co 2 minuty).

W zasadzie zaczęliśmy już bardzo luźno związany wątek i może powinien powstać nowy, ale zastanawia mnie, jaki element elektryczny w tym piecu jest sterowany równolegle z palnikiem, że na jego podstawie można obliczać pobór gazu. Jakiś wentylator? Zmierzam do tego, że gdyby go wyizolować i mierzyć jedynie jego pobór mocy, byłoby łatwiej wyestymować czy wyregulować przelicznik poboru mocy na szybkość poboru gazu w jednostce czasu jako punkt wyjścia do liczenia zużycia gazu. Zakładam, że tu wchodzi w grę jakieś całkowanie numeryczne (w HA), chyba że to jakoś prościej zrobiłeś :).

Wykres Grafana: zielona moc w W i żółta modulacja palnika w czasie (ok. 04:00–11:45)
  • #27 21851509
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Przedstawię ci moje spostrzeżenia. Otóż kocioł wraz z grzejnikami stanowi pewien układ dość stały. Na jego podstawie można zmierzyć, ile gazu układ zużywa; teraz tylko należy zmienić, w jakim czasie on to zrobił, i encja przepływu w czasie jest już gotowa. Nie narzucam ci sposobu pomiaru czasu pracy palnika, ważne, aby jak najprecyzyjniej to mierzyć. Z moich obserwacji wynika, że ten układ jest dość stabilny. Dodam jeszcze, że na podstawie mojej encji z Shelly stworzyłem pomocnika - licznik mediów - i dopiero jego dodałem do panelu Energii; pomocnika łatwiej kalibrować w narzędziach deweloperskich. Skup się na początku, aby jak najbardziej precyzyjnie odczytać, kiedy palnik pracuje, a nie z jaką modulacją.
  • #28 21851514
    szmiit
    Poziom 10  
    >>21851509 Czy dobrze w takim razie cię rozumiem, że modulacja palnika już jest wtórna i nie ma dużego wpływu na dokładność pomiaru? Szukam w instrukcji kotła, gdzie można by się wpiąć. Na razie nic jeszcze nie wiem na pewno, ale jest tam uwidocznione przyłącze "uniwersalnego regulatora gazu". Jeśli przypadkiem jest to regulacja napięciem w jakimś zakresie, może to byłoby już takie najpewniejsze źródło.
  • #29 21851520
    jacekiwanski10
    Poziom 9  
    Jeśli mogę ci tylko podpowiedzieć, jesteś w lepszej pozycji niż ja. Mój kocioł 2001 r. jest na niego mało opracowań, więc wymyśliłem coś swojego. Ty masz lepiej, jeśli przeszkadzają ci opóźnienia, to są one spowodowane chmurą. Do Viessmanna jest projekt odczytów lokalnych przez OT, a Twój kocioł powinien go obsługiwać. Może lepiej na tym się skup, będziesz miał więcej informacji. Jest jeszcze projekt Open3e dla twojej magistrali wewnętrznej. A co do pytania to modulacja w kotle dopasowuje się układu grzewczego i jest w miarę stała. Nie wiem jak sterujesz kotłem, czy nastawa temperatury np. w salonie czy krzywą grzewczą? Jeśli krzywą grzewczą, to tu bym się skupił na czasie pracy palnika i temperaturze zewnątrzkomórkowej.
  • #30 21851594
    hindoos
    Poziom 37  
    Ocena: 670
    jacekiwanski10 napisał:
    I do dnia dzisiejszego korekta to była około 6 m³ gazu na zużycie 950 m³.

Nie powinniście przypadkiem opierać się o kW energii opałowej gazu która jest zmienna zamiast na m3? Im wyższa kaloryczność tym piec będzie krócej pracować żeby nagrzać tą samą ilość wody. Przynajmniej teoretycznie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zdalnego odczytu zużycia gazu po wymianie tradycyjnego gazomierza z impulsatorem kontaktronowym na elektroniczny licznik Elektrometal EM-eG4. Użytkownicy opisują, że wcześniejsze rozwiązanie z kontaktronem i Sonoffem działało z Home Assistant, ale nowy licznik nie współpracuje z impulsatorem i według informacji od producenta oraz PSG ma zablokowane lokalne interfejsy komunikacyjne. Pojawiają się różne hipotezy: komunikacja przez GSM/LoRa, port optyczny IEC 62056-21, protokół Smart-Gas, a także możliwość przyszłego udostępnienia danych przez PSG przez API lub inną platformę. W praktyce większość uczestników dochodzi do wniosku, że obecnie nie ma otwartego, prostego sposobu integracji z HA, a porty są przeznaczone głównie do serwisu i wymagają zgodności ATEX/EX. Jako obejścia rozważane są głowica optyczna ATEX, kamera ESP32-CAM z OCR (AI-on-the-edge-device), albo całkowicie alternatywne metody pomiaru zużycia gazu po stronie kotła, np. przez Shelly i analizę poboru mocy oraz pracy palnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA