Mam ten sam problem. Rozmawiałem z producentem Elektrometal i również potwierdzam, że nie ma tu mowy o jakiejkolwiek komunikacji z licznikiem. Dowiedziałem się, że na wszystkich etapach transmisji stosowane jest pełne szyfrowanie, a interfejsy lokalne są domyślnie zdezaktywowane. Komunikacja za pośrednictwem portu IR również podlega pełnemu szyfrowaniu. Ze względów bezpieczeństwa PSG nie udostępnia tych danych, a sam port nie jest przeznaczony do integracji z systemami akwizycji danych - pełni wyłącznie funkcję serwisową w trybie awaryjnym. Jedyną dostępną metodą pozyskania danych pozostaje fizyczny odczyt wskazań z wyświetlacza LCD.
Na stronie projektu eGazomierza PSG ma opis
jak poprawnie odczytać stan gazomierza typu smart. Są tam wymienione trzy liczniki:
* Elektrometal EM-eGx
* Apator Metrix iSMART2
*
Intergaz IGAZ BK-G4
Myślę, czy może któryś z tych dwóch ostatnich ma jakąś otwartą, dodatkową metodę komunikacji. Może ktoś z Was go ma i rozeznawał temat? No, chyba że to wymóg PSG, żeby nie było możliwości komunikacji z licznikiem, wtedy pewnie nie będzie to zależne od producenta. Myślę sobie po prostu, czy gdyby istniał jakikolwiek licznik instalowany przez PSG, który daje możliwość komunikacji, to czy byłoby możliwe złożenie prośby o wymianę licznika, nawet odpłatną.
-- Update 9.02.2026 --
Od razu dopowiem, bo skontaktowałem się ze wszystkimi tymi firmami – każda odpowiada, że liczniki mają zablokowaną możliwość integracji konsumenckich.
Na temat gazomierza Apator Metrix wyżej, otrzymałem od producenta trochę dodatkowych informacji:
* Brak wyjścia impulsowego: Model iSMART2 jest gazomierzem inteligentnym, w którym tradycyjne mechaniczne liczydło z magnesem (umożliwiające stosowanie czujników kontaktronowych) zostało zastąpione elektronicznym modułem pomiarowym. Konstrukcja ta nie przewiduje montażu zewnętrznych nadajników impulsów.
* Zamknięty system komunikacji: Gazomierze iSMART2 są urządzeniami działającymi w zamkniętym systemie telemetrycznym, opartym na protokole DLMS z transmisją danych w sieci NB-IoT. System ten wykorzystuje dedykowane sieci APN zdefiniowane przez Zamawiającego, tj. Polską Spółkę Gazownictwa i jest on niekompatybilny z urządzeniami poprzedniej generacji (gazomierze mechaniczne np. z modułem Unismart1, które korzystały z otwartego protokołu radiowego zgodnie z normą EN1375-3, w paśmie 868 MHz).
* Brak interfejsów konsumenckich: Gazomierz nie posiada diod impulsowych (jak np. w licznikach energii elektrycznej), otwartych portów podczerwieni (IR) ani modułów Bluetooth/Wi-Fi, które pozwoliłyby na sparowanie urządzenia z systemami automatyki domowej.
Zarządzanie procesem odczytów, administracja infrastrukturą teleinformatyczną oraz udostępnianie danych o zużyciu paliwa gazowego leży w wyłącznej gestii Operatora Systemu Dystrybucyjnego, tj. Polskiej Spółki Gazownictwa i zgodnie z obowiązującymi regulacjami oraz polityką bezpieczeństwa danych, tylko uprawnione systemy Operatora mają autoryzowany dostęp do zdalnego odczytu tych urządzeń.