logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra C 1.8 140 KM - gorące powietrze, czujnik temperatury zewnętrznej.

vectra777 31 Paź 2021 08:03 2064 2
  • #1 19682940
    vectra777
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam.
    Prośba o pomoc dotyczy Opla Vectra C1.8 140KM, rocznik 2007.
    Dzisiaj po tygodniowym postoju na wyświetlaczu pokazuje temperaturę na zewnątrz 65°C oraz zniknęła płynna regulacja temperatury pokrętłem. Dopiero jak ustawię na max, to dmucha gorącym powietrzem, a wystarczy zmniejszyć o stopień i leci zimno - zniknęła płynna regulacja temperatury. Czy to może być spowodowane czujnikiem temperatury zewnętrznej?
    Dodam, że po odpięciu wtyczki od czujnika, zapala się literka F na wyświetlaczu, ale powietrze nadal leci zimne. Dopiero po ustawieniu na max jest gorące, klimatyzacja manualna. Proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #2 19683001
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 971
    Najpierw napraw problem z czujnikiem temp. zewnętrznej (sprawdź instalację, ew. wymień czujnik). Potem testuj klimatyzację/ogrzewanie, manualna nie ma czujników temperatury w nawiewach tylko dwa serwomotory ustawcze do rozdziału powietrza i mieszalnika ciepło/zimno + jedno połączenie z BCM (możliwe że to sygnał temp. zewnętrznej - ale brak info o tym w tisie)...
  • #3 19687144
    vectra777
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Dzięki Mike C za poradę, zmierzyłem opór czujnika miał 2400 ohm, sprawdziłem też prąd na wyjściu to około 5 v podstawiłem drugi czujnik z vectry a ( czujniki takie same),czujnik ma opór 5100 ohm , po podstawieniu tego czujnika wróciła płynna regulacja temperatury oraz prawdziwy odczyt temperatury. Dzisiaj zakupiłem czujnik Febi też ma opór 5100 ohm jutro założę. Pozdrawiam.
REKLAMA