logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiteOn LTR-48125W - nagrane płytki CD-RW nie działają, wolne nagrywanie

retaliato 31 Paź 2005 16:27 824 1
REKLAMA
  • #1 1943758
    retaliato
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam nagrywarke LiteOn 48x24x48 LTR-48125W, niestety nie jestem teraz u siebie i nie moge sprawdzic jaki bios.
    Problem jest taki ze nie dzialaja nagrane plytki. Sprawdzalem jednak tylko na cd-rw. W ogole wydaje mi sie ze nagrywarka strasznie sie wlecze i spowalnia caly system jak nagrywa (2,26 ghz, 256 ddr, system swiezo po instalce i przy nagrywaniu 12x winamp haczy ). Nagrywarka chodzi jako ATA33 (nie wiem czy to wolno czy szybko jak na nagrywarke, tasma jest ATA100, nagrywarka jest sama na tasmie).
    Jakis czas temu mialem ja w innym komputerze i nagrywalem zwykle CDR i dzialaja. Potem lezala 2 tyg. i zamontowalem ja w innym kompie i sa problemy.
    Gdy patrze na nagrana plytke to mam wrazenie ze jest ona jakby "slabo" wypalona. Kiedys na jedna cdrw nagralem 30 MB (na dzialajacej nagrywarce), a potem ja skasowalem na tej mojej i nagralem 200 MB. I widac jak to 30 mb jest ciemniejsze (mimo ze kasowalem) niz to 200 ktore potem nagralem.
    Plytka po wlozeniu do odczytu wyrzuca blad "g:/ funkcja jest niedostepna". Nero przy nagrywaniu nie wyrzuca zadnych bledow (no chyba ze wlacze weryfikacje zapisu to jej nie przejdzie).
    Nie sprawdzalem jej teraz na zwyklych cdr, ale jakis czas temu nagrywala (sprawdze za kilka dni jak wroce do siebie).
    Nagrywarka odczytuje wszystkie plytki bez problemu (tzn. poza tymi ktore nagra, ale one nigdzie nie chodza).
    Macie jakies pomysly? Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.
    pozdrawiam
    Radek
  • REKLAMA
  • #2 1944039
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    na początek proponuje zmienić bios na aktualny ( z reguły nie pomaga ale) z tego co napisałeś wynika że ci najzwyczajniej padła czytać bedzie ale nagrywać nie bo ma dwa rożne lasery.W początkowym stadium uszkodzenia laseru nagrywającego może nie nagrywać na cd-rw natomiast na cd-r powinno(chociaż nie zawsze) się dac, jeśli tak jest to masz odpowiedź
REKLAMA