logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka USB do RS232 i chyba coś nie tak z pinami??

Wojtoll 31 Paź 2005 17:32 10060 9
REKLAMA
  • #1 1943956
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Kupiłem na allegro przejściówkę usb do rs232 żeby podłączyć modem His do sdi (miało to niby pomóc na tkz. usypianie łącza). Kabel po zainstalowaniu sterowników jest widoczny jako - (usb/serial USB-HID-com device (com 4))
    I pojawił się problem. Otóż: Jak podłączę kabel pod modem świecą diody sygnalizujące w normalnym przypadku podłączenie do sieci (przez to nie mogę się połączyć). Podłączając programator kart czipowych niby port com jest ok. otwarty ale nic więcej nie można zrobić gdyż wyskakują błędy typu nie mogę czytać karty. W związku z tym sprawdziłem kabel miernikiem i nie wiem czy tak ma być, czyli:
    masa kabla nie ma przejścia (masa usb-rs 232)
    4 pin i 6 pin kabla jest jakby na zwarciu czyli miernik sygnalizuje przejście
    7 pin i 8 pin kabla jest to samo jakby zwarcie.
    Dlatego bardzo proszę o radę czy kabel jest uszkodzony czy tak ma być miedzy tymi pinami?
  • REKLAMA
  • #2 1944077
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Dziwna sprawa, sprawdź jeszcze czy nie są ze sobą zwarte piny 1-4-6. Masa raczej powinna być zwarta, ale nie muszą być zwarte metalowe obudowy wtyczek. Jeśli tak jest to masz kabel który nie obsługuje handshakingu czyli nie ma linii RTS/CTS/DTR/DSR.
  • #3 1944302
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Jest tak:
    1-7-8 zwarte
    4-6 zwarte
    zaden nie jest zwarty z obudową.
  • REKLAMA
  • #4 1945452
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Bardzo proszę o poradę w tej sprawie, bo nie wiem czy kabel jest uszkodzony czy nie i czy walczyć z gościem o wymianę kabelka.
    Jeszcze raz proszę o odpowiedz.
  • #5 1949069
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Ktoś mi poradzi ???
    1-7-8 zwarte
    4-6 też zwarte
    Co jest nie tak ???
    Bardzo proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #6 2011410
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak. A najdziwniejsze jest to że mam już drugi kabelek (pierwszy reklamowałem) i jest to samo. Może ja go źle obsługuję ?
    Do kabla dołączona była płyta ze sterownikami, na płycie widoczne są dwa foldery(PL 2303 i USB232). Po zainstalowaniu PL2303 kabel widoczny jest w portach com jako - usb/serial USB-HID-com device (com 3) Natomiast jak zrobię aktualizację sterownika i ręcznie naprowadzę go na USB232 to tworzy mi się jako urządzenie interfejsu HID i w tym momencie kabel nie jest widziany przez programy i w opcjach systemowych nie ma ustawień prędkości coma itp.Bardzo proszę o poradę jak uruchomić ten kabel. W załączniku jest zdjęcie tego kabla.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Przejściówka USB do RS232 i chyba coś nie tak z pinami?? IM000134.jpg (83.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2033754
    trojan5
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Ja również mam taki adapter. Problem może być spowodowany tym, że uparty Windows nie chce korzystać z driverów dostarczonych przez producenta tylko używa swoich (serenum.sys). Próbowałem go zmusić do korzystania z HidCom.sys ale nic z tego, on zawsze wybiera serenum.sys. Odwiedzałem nawet stronę producenta na której widniała wzmianka o tym problemie. Spróbuj zrobić tak żeby zaznaczony był sterownik producenta. Mi się to nie udawało, próbowałem aktualizować sterownik ale zawsze zaznaczony jest windowsowy serenum.sys. Jeżeli testuję ten adapter poprzez Hyperterminal przy odbiorze nie ma problemów, gorzej jest przy wysyłaniu. Podobnie dzieje się z aplikacjami pisanymi przeze mnie, odbiór OK, wysyłanie lipa. Ja jeszcze pomęczę trochę rozwiązania swoich programów, jeżeli nic nie wyjdzie to widzę rozwiązanie w zakupie adaptera polecanego przez Microsoft (który współpracuje z sterami serenum.sys)
  • REKLAMA
  • #8 2068564
    Tomcio112
    Poziom 12  
    Witam
    Jestem również posiadaczem podobnego konwertera USB->RS232 i mam nieco inny problem, ale myślę że mogę pomóc przy w/w problemie.
    Podobną reakcję jak autor postu miałem przy podłączeniu "kabelka" do oryginalnego programatora AVR-ów od Atmela. I co się okazało, że jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Z założenia urządzenie ma być podłączane do PC a więk układ interfejsu RS232 został wykonany w systemie "low cost" czyli nie generuje napięć rs232 tylko korzysta z nadajnika PC do wytworzenia sygnału swojego nadajnika. Robi się to na dwóch tranzystorkach, kilku rezystorach i diodach zamiast na np. max232. Konwertery usb->rs232 (przynajmniej te w moim posiadaniu) robią dokładnie to samo i niestety jeśli dwa identyczne układy się spotykają to jest problem. Pracuję nad urządzonkiem, które ma być docelowo włączane przez taki kabel i oczywiście pierwszy projekt był "low cost" i się przejechałem. Musiałem zastosować poczciwy max232 i wszystko jest OK.
    Ja mam znowu problem z szybkością transmisji, ale jak zauważono (Trojan5) jest to chyba spowodowane z używaniem przez Windows swoich sterowników.
    Pakiet danych wysyłany z prędkością 56,7kb przez standardowy COM "widzę" na oscyloskopie jako ciąg impulsów (bez przerw) natomiast pakiet wysyłany za pomocą Usb->rs232 zamiast ciągu impulsów "widzę" ciągi z przerwami ok 6ms czyli rzeczywista prędkość łącza jak widać drastycznie spada.
    Pozdrawiam
  • #9 2068820
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    mysle ze jest tu inny problem bo tak naprawde nie da sie zrobic z usb rs232.............powstaje w pewien sposob witrualny port..........i kabel jest ok problem ze ten twoj port jest wirtualny czyli niekompletny dla modemu.......oczywiscie inne rzeczy moga chodzic........ale np kasa fiskalna tez nie bedzie chodzila z tego co pamietam.........w tym porcie nie pamietam ale czegos brakuje w ustawieniach w przeciwienstwie to tradycyjnego rs 232 a modem z tego korzysta.....porownaj ten port z tradycynym rs232 i bedziesz mial odpowiedz
  • #10 2260997
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Witam
    Z problemem się nie uporałem. W rezultacie kupiłem inną przejściówkę, która jest ok i nie ma z nią problemów.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił przejściówkę USB do RS232 na Allegro, aby podłączyć modem His do SDI i rozwiązać problem usypiania łącza. Po instalacji sterowników kabel pojawia się jako "usb/serial USB-HID-com device (COM4)", jednak pojawiają się problemy z komunikacją: diody modemu świecą jak przy połączeniu sieciowym, a programator kart chipowych zgłasza błędy odczytu. Pomiar multimetrem wykazał zwarcia między pinami 1-7-8 oraz 4-6, brak połączenia masy z obudową. Dyskusja wskazuje, że takie zwarcia mogą być normalne w tanich konwerterach, które nie obsługują pełnego handshakingu (brak linii RTS/CTS/DTR/DSR). Problemy mogą wynikać z używania sterowników Windows (serenum.sys) zamiast producenta (HidCom.sys), co powoduje, że port jest wirtualny i niekompletny dla modemu. Konwertery USB-RS232 często stosują uproszczone układy bez standardowego napięcia RS232 (np. bez MAX232), co powoduje problemy z kompatybilnością z urządzeniami wymagającymi pełnego protokołu. Ostatecznie użytkownik zakupił inną przejściówkę, która działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA