logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka USB-RS232 nie działa z mikrokontrolerem na porcie COM3

Arusek 04 Cze 2007 08:19 3627 9
REKLAMA
  • #1 3951324
    Arusek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.

Za pomoca znaków Y,N przesyłanych poprzez port szeregowy COM1 steruję diodami podłączonymi do portów mikrokontrolera.

Chciałem wykorzystac do tego port USB.
    Posiadam przejsciowke
    http://www.allegro.pl/item196181153_ak7_adapter_usb_to_rs232_com_dobra_jakosc.html

Po zainstalowaniu sterowników został utworzony port COM3.

Po wysłaniu znaków przez terminal na COM3 i np COM1 i zwarciu nozek Rx i Tx znaki wracają do terminala.
    Ale po wysłaniu normalnie znaków z wykorzystaniem przejściówki COM3 do procka układ nie reaguje.
    W czym moze byc problem?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3951466
    piti___
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam podobna albo taka sama. Zamien linie Tx Rx... Po 2 dniach walki doszedlem do tego ze ma zamienione linie.

Przejsciowka nie chce mi tez dzialac z transceiverami na 3.3V

Kolejny problem to czeste zawieszanie sie przejsciowki gdy transmisja przerwie sie w polowie znaku.
  • REKLAMA
  • #3 3951579
    Arusek
    Poziom 14  
    ok sprawdze te linie. to mam rozumiec ze w przejsciowce sa pomylone piny?
    to jakim cudem te przejsciowki maja poprawnie dzialac?
    Pozdrawiam
  • #4 3953056
    Arusek
    Poziom 14  
    zamieniłem miejscami przewody Rx i Tx, i przejściówka zaczeła działa poprawnie.
    Rozebrałem obudowę i okazało się że tam piny DB-9 są przylutowane do płytki więc pomyłka przy jej lutowaniu przez człowieka odpada..
    wiec jak to możliwe ze takie przejściówki maja działać poprawnie bez owej zamiany Rx i Tx?
    moze ktos potrafi odpowiedziec na to pytanie?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 3953073
    piti___
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Chinska tandeta :)

osobiscie prawie nie korzystam z niej bo wiecej jest nerwow niz korzysci gdy sie wiesza co 5 minut przy zabawach z transmisja szeregowa, trzeba zainwestowac 50zl i kupic 2 COMy na karcie PCI

pozdrawiam
  • #6 3953203
    Arusek
    Poziom 14  
    heheh
    no coż racja ale zauważ ze 99% produktów na rynku jest z chin :) hehe
    właczyłem skrypt testujący który co pewien losowy czaswysyła określone znaki ASCII, i jak narazie nie zawiesił sie :)
  • REKLAMA
  • #7 4109313
    seru123
    Poziom 12  
    Wez pod uwage ze moga byc z definicji przystosowane do wspolpracy po podlaczeniu za pomoca przedluzacza typu null modem...to by tlumaczylo odwrocenie RX z TX
  • REKLAMA
  • #8 4109637
    firefox_PL
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    jeśli już kupujecie to tylko na układach Prolific PL-2303, one działają bez problemu, miałem przygody z programatorem AVR pod RS z takim czymś jak w pierwszym poście i się poddałem, kupiłem jeszcze raz tym razem właśnie z PL-2303 i wszystko śmigało aż miło
  • #9 4110019
    AvrArm
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Najlepszymi mostami RS<>232 są kości firmy FTDI.
    Ja osobiście używam FT232RL i naprawdę zero problemów.
  • #10 4110122
    bobbyAIR
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Zarówno Prolific PL-2303 jak również układy FTDI są pożadne i debata o wyższości swiąt nie ma sensu.
    Co do przystosowania do kabla null-modem to troche naciąganie błędu producenta. Przejściów z definicji powinna na wyjsciu dać port szeregowy tak jak normalnie daje komputer. Dokładniej mówiąc urządzenie DCE (ang. Data Circuit-terminating Equipment) czyli:
    1: DCD sygnał wykrycia nośnej
    2: RxD odbiór danych
    3: TxD transmisja danych
    4: DTR gotowość terminala
    5: GND masa
    6: DSR gotowość "modemu"
    7: RTS żądanie wysyłania
    8: CTS gotowość wysyłania
    9: RING wskaźnik dzwonka
    Jeśli jest inaczej to nie jest to poprawna przejściówka USB<->RS232 (COM) jak nazwał ją producent

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nieprawidłowego działania przejściówki USB-RS232 podłączonej do mikrokontrolera na porcie COM3. Po instalacji sterowników i utworzeniu portu COM3, znaki wysyłane z terminala nie są poprawnie odbierane przez mikrokontroler, mimo że test z zwarciem linii Rx i Tx na porcie COM3 zwraca znaki do terminala. Rozwiązaniem okazało się zamienienie miejscami przewodów Rx i Tx, co wskazuje na błędne ich przyporządkowanie w przejściówce. Dyskusja podkreśla, że tanie chińskie przejściówki często mają zamienione linie lub problemy z kompatybilnością napięć (np. 3.3V). Zaleca się stosowanie przejściówek opartych na układach Prolific PL-2303 lub FTDI FT232RL, które zapewniają stabilną i bezproblemową komunikację szeregową. Wskazano również, że prawidłowa przejściówka USB-RS232 powinna działać jako urządzenie DCE z odpowiednim przyporządkowaniem pinów DB-9 zgodnie ze standardem RS232, a ewentualne odwrócenie linii może wynikać z zastosowania kabla null-modem, co jednak nie jest standardowym rozwiązaniem dla takich adapterów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA