logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Złej jakości dźwięk w przedwzmacniaczu Reduktora Szumu RS RIAA. Jak poprawić?

jarek-pol1 05 Lis 2021 01:08 1194 4
REKLAMA
  • #1 19691064
    jarek-pol1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zmontowałem przedwzmacniacz Reduktora Szumu RS RIAA, uporałem się bezproblemowo z brumem i sprzęt działa.
    Bardzo starałem się wykonać go schludnie i uważnie, i jestem przekonany, że wszystkie luty są dobrej jakości, a elementy na właściwych miejscach. Niestety jestem bardzo rozczarowany brzmieniem. Wysokie tony są dramatyczne, w środku i na dole dźwięk wydaje się być ok. Wykluczyłem oczywiście możliwe uszkodzenia lub wady reszty sprzętu.W konstrukcji istnieje możliwość regulacji, jednak niewiele to pomaga. Zastanawiam się, czy nie popełniłem jakiegoś błędu, i gdzie ewentualnie go szukać? Czy może ten typ tak ma i trzeba zmodyfikować parametry? Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie, gdyż jestem bliski przekazania go do elektrośmieci, a to boli, bo troszkę kosztował.
  • REKLAMA
  • #2 19700992
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    Nie za bardzo rozumiem, co Ci przeszkadza... "Gramofon" bez korekcji RIAA podbija wysokie, korektor ma to zbić na płasko. Tak to mniej więcej wygląda:
    Złej jakości dźwięk w przedwzmacniaczu Reduktora Szumu RS RIAA. Jak poprawić?

Jak chcesz coś modyfikować, to koryguj wartości kondensatorów C119, C121 i C123 oraz odpowiednio w drugim kanale. Można też dołożyć rezystor bypasujący kondensatory C119 i C123, co zmniejszy wpływ tego filtra.
  • REKLAMA
  • #3 19704863
    jarek-pol1
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Przeszkadza mi bardzo mało wysokich tonów. Problem nie występuje gdy ominę przedwzmacniacz RS i podepnę gramofon do wejścia phono. Budowałem RS by polepszyć brzmienie, a wychodzi na to, że byle Integra miażdży go. Muszę oczywiście brać pod uwagę mój błąd, i stąd moje pytanie.
    W riaa wysokie tony są "ściągane" w dół (?), czyli należy zwiększyć pojemność kondensatorów, czy zmniejszyć?
  • REKLAMA
  • #5 19721816
    jarek-pol1
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc, pokombinuję z tymi kondensatorami. Pomyślałem żeby spróbować innych kabli rca i jestem zaskoczony. Miałem przyzwoite kable posrebrzane z dobrymi wtykami. Polutowałem sobie teoretycznie i cenowo gorszy zestaw i wysokie się znalazły. Nie jest to ideał, ale jest dobrze. Recenzje preampa z linku są super, budowa ze strony manualnej prosta, ale lampy są trudne do kupienia, i mogę sobie nie poradzić ze schematem montażowym i dobraniem zasilacza. W temacie elektroniki jestem słaby i nie chciałbym na tym się wyłożyć.
REKLAMA