logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalizacja prędkości dysku SSD Crucial MX500 na płycie Gigabyte P35C-DS3R - aktualizacja BIOS?

matyey 10 Lis 2021 16:59 723 11
REKLAMA
  • #1 19700912
    matyey
    Poziom 9  
    Witam

Po zainstalowaniu dysku SSD, sprawdziłem jego prędkość w programie CrystalDiskMark.
    Wyniki były wg mnie podobne do dysku HDD, naczytałem się sporo, pozmieniałem w BIOSie opcje na AHCI.
    Osiągi skoczyły o 100MB/s.

Pytanie moje brzmi: Czy więcej nic nie wyciągnę? Czy aktualizacja biosu zmieni cokolwiek?

Dysk: Crucial MX500
    Płyta główna: Gigabyte P35C-DS3R
    Procesor: Intel Core 2 Quad CPU 9550 2.83GHz 4 rdzenie

Win 10.

Optymalizacja prędkości dysku SSD Crucial MX500 na płycie Gigabyte P35C-DS3R - aktualizacja BIOS?
  • REKLAMA
  • #2 19700945
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2316
    Podstawowym czynnikiem ograniczającym są operacje wykonywane w układach NAND, które same w sobie są dość wolne. Wydajność nośnika robi się równoległym przetwarzaniem danych w różnych układach. Porównaj sobie swoje rezultaty z dostępnymi wynikami realnych (nie laboratoryjnych fabrycznych) testów tego modelu. Nie liczyłbym na to, żeby aktualizacja BIOSu przyniosła jakąś radykalną poprawę. Przeczytaj uważnie opisy zmian w kolejnych wersjach, ale moim zdaniem potencjalny rezultat nie uzasadnia ryzyka, że coś Ci się wysypie przy przeprogramowywaniu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #3 19700960
    matyey
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Podstawowym czynnikiem ograniczającym są operacje wykonywane w układach NAND, które same w sobie są dość wolne. Wydajność nośnika robi się równoległym przetwarzaniem danych w różnych układach. Porównaj sobie swoje rezultaty z dostępnymi wynikami realnych (nie laboratoryjnych fabrycznych) testów tego modelu. Nie liczyłbym na to, żeby aktualizacja BIOSu przyniosła jakąś radykalną poprawę. Przeczytaj uważnie opisy zmian w kolejnych wersjach, ale moim zdaniem potencjalny rezultat nie uzasadnia ryzyka, że coś Ci się wysypie przy przeprogramowywaniu.

Czyli nic nie mogę za bardzo zrobic...
    A czy możliwe, że po przestawieniu na AHCI w BIOSie zwykły HDD też może wolniej działać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19701081
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19701115
    matyey
    Poziom 9  
    msquidpl napisał:
    Powiem tak. Mam drugi komputer na praktycznie tej samej płycie, GA-P35-DS3 Rev 2.0. I mogę co nieco powiedzieć.
    Po pierwsze dysk jak zakładam jest podłaczony pod któryś z pomarańczowych portów czyli pod kontroler Intel ICH9?
    Aktualizacja BIOS da Ci tylko tyle, że BIOS kontrolera AHCI będzie ładował się szybciej (bo zapewne masz BIOS tego kontrolera w wersji iSrc 1.07 08042006 jak nie masz najnowszego BIOS?), nic poza tym Ci to nie da.
    Sam posiadam w tym PC stary już, bo 9 letni SSD 120GB od Kingstona, i mniej więcej transfery są takie jak u Ciebie na kontrolerze Intela ICH9 z włączonym AHCI.
    Sprawdzę go w AS SSD i dam tu screena.
    Teraz mam go podłączonego pod jeden z fioletowych portów (JMicron - Gigabyte SATA2) i odczyt jest 110 Mb/s a zapis 105MB/s :D (sekwencyjny oczywiście, sprawdzalem w AS SSD). Ten kontroler jest niby SATA 2 ale to marne SATA 1 wg. mnie, pic na wodę fotomontaż :D

Czyli za dużo nie zrobię. Pozostawić tak jak mam?

Pomarańczowy kabelek mam na CD, 2 na HDD i jeden z SSD
  • #6 19701132
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19701146
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1811
    matyey napisał:
    Gigabyte P35C-DS3R

https://www.gigabyte.com/us/Motherboard/GA-P35C-DS3R-rev-20#ov
    Integrated SATA 3Gb/s with RAID function - uważam że tu jest granica.

Na sata 6Gb/s te dyski osiągają nieco poniżej 500MB/s

https://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_i...erence-between-sata-i%2C-sata-ii-and-sata-iii
  • REKLAMA
  • #8 19701212
    matyey
    Poziom 9  
    tos18 napisał:
    matyey napisał:
    Gigabyte P35C-DS3R

https://www.gigabyte.com/us/Motherboard/GA-P35C-DS3R-rev-20#ov
    Integrated SATA 3Gb/s with RAID function - uważam że tu jest granica.

Na sata 6Gb/s te dyski osiągają nieco poniżej 500MB/s

https://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_i...erence-between-sata-i%2C-sata-ii-and-sata-iii

Up to 300 MB/s ;) I to wyjaśnia temat.

Jeszcze pytanie by nie tworzyć niepotrzebnie nowego.
    Czy mając 2xWD Blue 1TB, zmiana na RAID0 da odczucie prędkości? Czy na tych slotach i płycie to w ogóle nie będzie odczuwalne. A bilans zysku/straty (z podwojonej szansy na utratę danych i dysku), powoduje, że to się w ogóle nie opłaca?
  • REKLAMA
  • #9 19701437
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    Da odczucie predkosci, dla sekwencyjnych odczytow i zapisow, niemal podwoisz transfer. Co innego dla losowych, tutaj wciaz bedziesz ograniczony czasem dostepu HDD-kow.
  • #10 19701451
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19701553
    matyey
    Poziom 9  
    msquidpl napisał:
    Tylko pytanie czy mu takie prędkości potrzebne.
    Wg. mnie przy RAID0 na dane ryzyko przeważa nad korzyścią jednak.

Po kupnie SSD i wsadzenia jeden dysk w kieszeń chcę mieć na jakieś pierdoły, gry. A skoro mogę to wykorzystać, z dobrym rezultatem to czemu nie :) narazie tylko pytam, czy widzielibyście sens na tym sprzęcie
  • #12 19701563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował dysk SSD Crucial MX500 na płycie głównej Gigabyte P35C-DS3R i zauważył, że prędkości odczytu i zapisu są zbliżone do HDD, mimo włączenia trybu AHCI w BIOSie, co poprawiło wyniki o 100 MB/s. Pytanie dotyczyło możliwości dalszej optymalizacji prędkości oraz wpływu aktualizacji BIOSu. Odpowiedzi wskazują, że ograniczenia wydajności wynikają z architektury NAND SSD oraz z kontrolera SATA 3Gb/s, co ogranicza maksymalne transfery do około 300 MB/s. Użytkownicy sugerują, że aktualizacja BIOSu nie przyniesie znaczącej poprawy, a zmiana na RAID0 z dyskami HDD może zwiększyć prędkość sekwencyjnego odczytu i zapisu, ale wiąże się z ryzykiem utraty danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA