logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside PABS 18 A1-1 - Wymiana ogniw Ni-CD na Li-lon, ładowarka

Góral89 11 Lis 2021 09:19 3669 16
  • #1 19702067
    Góral89
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Cześć
    Dopadło i mnie, stare ogniwa a raczej bateria Ni-CD do wkrętarki Parkside już krótko trzyma, bez problemu można nabyć ogniwa celem regeneracji, jednak chciałem wymienić na LI-lon i tak droga kupna nabyłem 20 sztuk ogniw Sony VTC4 2100 mAh 30A, rozebrałem stara baterie, miejsca sporo, wiec spokojnie 5 ogniw wejdzie. Pytanie mam następujące, z informacji uzyskanych od innych którzy przerabiali baterie na LI-lon nie można używać ładowarki "starej" czy jest jakaś opcja przeróbki oryginalnej ładowarki?
    Napięcie na wyjściu transformatora to AC: 22V, po wyprostowaniu, zaraz za mostkiem DC: 18V, natomiast na wyjściu ładowarki DC: 12,5V.
    Na stykach baterii jest napięcie DC: 13,5V (po odłączeniu od ładowarki)
    Parkside PABS 18 A1-1 - Wymiana ogniw Ni-CD na Li-lon, ładowarka Parkside PABS 18 A1-1 - Wymiana ogniw Ni-CD na Li-lon, ładowarka
    Następne pytanie jakie mam to czy po prostu 5 ogniw wystarczy? Czysto teoretycznie taki pakiet da mi 18V 2100mAh. Czy tak połączone ogniwa dadzą właściwe napięcie? (zdjęcie zaczerpnięte z Internetu)
    Na koniec zdjęcia oryginalnej baterii.
    Parkside PABS 18 A1-1 - Wymiana ogniw Ni-CD na Li-lon, ładowarka Parkside PABS 18 A1-1 - Wymiana ogniw Ni-CD na Li-lon, ładowarka
  • #3 19702354
    Góral89
    Poziom 12  
    BMS mam taki, 25A
    Jaką ładowarkę dobrać do tego? 21V 500mA?
  • #4 19702482
    TomekB123
    Poziom 20  
    Ocena: 145
    Najlepiej jakiś moduł zasilacza z regulowanym ograniczeniem prądowym. Prąd ładowania ustawisz sobie dobrany do zastosowanych ogniw. Możesz je ładować znacznie większym prądem niż 500mA.

Osobiście mam jedną wkrętarkę przerobioną na Li-ion i ładuje ją albo ładowarką modelarską lub zasilaczem laboratoryjnym.
  • #5 19702524
    Góral89
    Poziom 12  
    @TomekB123
    Powiedz mi jak po zmianie ogniw na Li-lon odczuwasz różnice na plus, jaki pakiet przerabiałeś?
  • #6 19702624
    TomekB123
    Poziom 20  
    Ocena: 145
    Góral89 napisał:
    @TomekB123
    Powiedz mi jak po zmianie ogniw na Li-lon odczuwasz różnice na plus, jaki pakiet przerabiałeś?

Przerobiłem głównie dlatego, że stosunkowo rzadko używam wkrętarki i na akumulatorach Ni-Cd zawsze jak chciałem ją użyć to musiałem zaczynać od ich ładowania, bo wiecznie były rozładowane. Oczywiście jest też trochę mocniejsza.

Teraz sobie leży tygodniami i zawsze jest gotowa do użycia.

Przerabiałem 12V akumulator od Celmy WAK-12. Pakiet 3s.
    Konkretnie zaprojektowałem i wydrukowałem sobie obudowę od zera.
    https://www.thingiverse.com/thing:3326606

• #7 19702878
    Góral89
    Poziom 12  
    Dobra to już wiem mniej więcej co i jak, powiedz mi czy do mojego pakietu dobra będzie ładowarka 21V 2A?
  • #8 19732253
    Góral89
    Poziom 12  
    Dziękuję za podpowiedzi, wkrętarka dostała drugie życie.
    Do regeneracji użyłem
    Sony VTC4 30A
    BMS 25A (wyżej zamieszczałem zdjęcie)

Co do ładowarki nie polecam:
    Link
    Syf najniższych lotów o napięciu 21V

Kupiłem używana ładowarkę Parkside pod Li-lon, wyjąłem płytkę i wsadziłem zamiast zawartości swojej, napięcie 21V prąd ładowania 2.2A.
  • #9 20284335
    zawijaczszos
    Poziom 2  
    Cześć. Ja również zregenerowałem baterie w tym samym modelu wkrętarki i podczas uruchamiania z silnika unosi się dymek i czuć spalenizną.
    Zestaw zrobiłem na 5s2p 18650
    Sony VTC4 30A co razem dało mi około 20V 4Ah i balanser chyba 100A na 3.7V max 5s.
    Na stykach baterii mam 16V, wskaźnik na wkrętarce pokazuje 2/3 naładowania.
    Miałeś może takie same objawy jak ja,
    bo się zastanawiam czy zostawić jak jest czy odjąć jeden pakiet bądź zrezygnować z większej pojemności baterii i poprostu połączyć 5 ogniw szeregowo.
    Pozdrawiam.
  • #10 20284404
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 446
    zawijaczszos napisał:
    Cześć. Ja również zregenerowałem baterie w tym samym modelu wkrętarki i podczas uruchamiania z silnika unosi się dymek i czuć spalenizną.
    Zestaw zrobiłem na 5s2p 18650
    Sony VTC4 30A co razem dało mi około 20V 4Ah i balanser chyba 100A na 3.7V max 5s.
    Na stykach baterii mam 16V, wskaźnik na wkrętarce pokazuje 2/3 naładowania.
    Miałeś może takie same objawy jak ja,
    bo się zastanawiam czy zostawić jak jest czy odjąć jeden pakiet bądź zrezygnować z większej pojemności baterii i poprostu połączyć 5 ogniw szeregowo.
    Pozdrawiam.

BMS sprzedawany jako 100A jest uniwersalny 3,4,5s. Sprawdź czy ma usunięte zworki jak na zdjęciu.
    Sprawdź czy na pewno pali się silnik a nie włącznik. Przypuszczalnie jest na 12A do 18650 powinien być 16A.
    Mi osobiście spalił się włącznik ale po wymianie na 16A wszystko działa świetnie. Ten BMS 100A ma możliwość wyboru natężenia chyba 60-80A lub 100A.
  • #11 20287551
    zawijaczszos
    Poziom 2  
    U mnie zworek na BMS-ie w tych miejscach nie było. Dziś powtórzyłem test, na wolnych obrotach jest w miarę ok, na wyższych zaczyna się się dymić ewidentnie z silnika i śmierdzi silnik.
    Jutro rozlutuje pakiet i zrobię go na 4s2p zobaczę co się będzie działo. Parkside PABS 18 A1-1 - Wymiana ogniw Ni-CD na Li-lon, ładowarka
  • #12 20828017
    Trejos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pakiet 4p pomógł? Bo właśnie zabieram się za swoją baterię.
  • #13 21755247
    Ted11
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Postanowiłem przywróć do życia moją starą wkrętarkę z padniętym akumulatorem. Nie chciałem wymieniać ogniw na Li-on tylko wykorzystać aku Parkside x20 z nowej wkrętarki. Problemem był brak właściwego adaptera umożliwiającego podłączenie do starej wkrętarki Parkside PABS 18 A1. Udało mi się znaleźć stronę gościa (Portugalczyk), który projektuje takie adaptery do różnych elektronarzędzi i za niewielkie pieniądze (35zł) udostępnia pliki w formacie pst (gotowe do druku 3D). Teraz wystarczy poprosić dobrego znajomego o wydrukowanie (są firmy ,które zrobią to za ok 50-60zł - wycena i zlecenie online , ale dobry znajomy druknie za browara :)
    To 3 elementy, które wystarczy wyposażyć w styki i połączyć wg instrukcji i mamy wkrętarkę jak nową.
    Dla zainteresowanych link:
    https://cults3d.com/en/3d-model/tool/parkside-x20-to-old-parkside-pabs-18-a1
    Polecam rozwiązanie i pozdrawiam
  • #14 21755422
    modziul
    Poziom 33  
    >>21755247 Może nie drążyłem zbytnio tematu ale nowe akumulatory Parkside 20V to nie to samo co stare 18V. Wygląda na to że chińczyk wpadł na pomysł podzielenia BMSa na dwie części. Jedna część jest w akumulatorze a pozostałe elementy w urządzeniu (3 złącza). Nie wiem czy zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem., przeciążeniem są w akumulatorze czy w urządzeniu. Patrząc na blaszany bezpiecznik w akumulatorze 20V nie ryzykował bym.
  • #15 21755449
    Ted11
    Poziom 11  
    modziul napisał:
    Nie wiem czy zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem., przeciążeniem są w akumulatorze czy w urządzeniu.

Akumulator X20 ma wskaźnik poziomu naładowania/rozładowania
    modziul napisał:
    Patrząc na blaszany bezpiecznik w akumulatorze 20V nie ryzykował bym.

Nie bardzo rozumiem o jakie ryzyko chodzi. Stara wkrętarka mocowo jest dużo słabsza od nowej z silnikiem bezszczotkowym z którą używam aku X20
  • #16 21755498
    modziul
    Poziom 33  
    >>21755449 Obawiam się że może dojść do nadmiernego rozładowania akumulatorów gdyż w starej wkrętarce nie ma tranzystorów mocy sterowanych przez 3 pin akumulatora więc akumulator jest rozładowywany bez kontroli i prąd jest pobierany bezpośrednio z ogniw ??? Może ktoś to badał ?
  • #17 21761143
    Ted11
    Poziom 11  
    >>21755498 >>21755498
    Adapter zmontowany, wszystko wydaje się być ok. Ten środkowy pin baterii starej wkrętarki to termik przyklejony do jednego z ogniw starej baterii NI-CD. Nowa bateria podłączona tylko do plusa i minusa. Myślę, że nie ma co się doktoryzować tylko z głową używać. Osobiście raz jeszcze polecam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany ogniw Ni-Cd w baterii wkrętarki Parkside PABS 18 A1-1 na ogniwa Li-ion, w szczególności zastosowania ogniw Sony VTC4 2100 mAh 30A oraz problemów z ładowaniem i kompatybilnością oryginalnej ładowarki. Stary zasilacz i ładowarka Ni-Cd nie nadają się do ładowania pakietu Li-ion, konieczne jest zastosowanie BMS (Battery Management System) oraz dedykowanej ładowarki do Li-ion, np. z regulacją prądu ładowania. Użytkownicy polecają ładowarki modelarskie lub zasilacze laboratoryjne z regulacją prądu. Pakiet 5 ogniw Li-ion daje nominalne 18V i 2100 mAh, co jest odpowiednikiem oryginalnego napięcia, ale pojawiły się problemy z przegrzewaniem i dymieniem silnika przy większych pakietach (np. 5s2p). Zalecane jest stosowanie BMS o odpowiednim natężeniu (np. 25A lub 100A z możliwością konfiguracji) oraz sprawdzenie zabezpieczeń włącznika silnika, który może wymagać wymiany na mocniejszy. Wymiana ogniw na Li-ion poprawia gotowość do pracy i moc wkrętarki. Dodatkowo poruszono temat użycia adapterów do podłączenia nowych akumulatorów Parkside X20 20V do starszych modeli 18V, z uwzględnieniem różnic w systemach BMS i ryzyka nadmiernego rozładowania w starszych wkrętarkach bez odpowiednich zabezpieczeń. Udostępniono link do projektu adaptera 3D umożliwiającego takie połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA