logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa słuchawek Garrett MS-2 z wbudowanym potencjometrem głośności

longer76 11 Lis 2021 18:55 1014 5
  • #1 19703173
    longer76
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witam
    Stało się :( - padły słuchawki Garrett MS-2. Nowe kosztują a kolejna reanimacja starych dała mi do myślenia, że przy kolejnej reanimacji zostanę bez słuchawek.
    W czym rzecz:
    MS-2 mają wbudowany potencjometr głośności, wprawdzie jest zawsze na full, bo nie nosze na uszach a na szyi bo tak i już ;) (nie wygodnie na uszach a chcę żeby było cicho) - tak lubię po prostu. :) Całość przewodów jest zalana klejem na gorąco w słuchawkach, ale mniej więcej opisze jak to wygląda.
    Słuchawki na 90% mono, wchodzą 3 przewody do słuchawki, łapią głośnik prawy, klejem zalane, ale jakiś przewód przechodzi na drugą słuchawkę - zapewne dwa kable w nim są - logiczne, bo by nie działał drugi głośnik - lewy. W drugiej też zalane wszystko klejem. W tej drugiej jest potencjometr podłączony i działa - ścisza.
    Zerwał się jeden przewód przy słuchawce przy wejściu i Garrett zaczął wydawać dźwięki bez słuchawek czyli pobudził wszelkie borsuki, susły, niedźwiedzie i zapewne leśniczego wraz z rodziną i okolicznymi sąsiadami.
    Problem:
    Obrysuje mi ktoś schemat podłączenia w tych słuchawkach? Klej zakleił wszystko i zakrył - sam robiłem to wiem. :D Nie do sprawdzenia - miało wytrzymać tysiąc lat. :P Jak jest podłączony ten potencjometr - "masa" z "+''? W mono raczej dwa przewody potrzebne są i ok, ale trzeci jest... hmmmm.
    Chciałbym odciąć przy słuchawkach te 3 przewody (pozbyć się oryginalnych słuchawek) podłączyć gniazdko typu "jack" mały i podłączyć jakieś byle słuchawki standardowe z małym "jackiem" zamiast wspierać producenta (czyt. pan Garretta) bagatelną kwotą 150 dolarów, wysyłki nie licząc.
    Mogę też podłączyć słuchawki z potencjometrem, ale takie mają też przeważnie mikrofon i sterowanie głośnością na przewodzie.
    Problem w tym, że nie do końca wiem co z tym 3 przewodem - musiał bym go gdzieś wpiąć - podejrzewam że jest odpowiedzialny za sterowanie głośnością. Prawdopodobnie on się zerwał, dlatego (tak myślę) Garrett nie "dawał" dźwięku na słuchawki, tylko sam zaczął głośno "śpiewać".
    Na tę chwilę wszystko działa - reanimacja - lutnięcie tego przewodu dała pozytywny efekt, ale problem uszkodzenia jest realny, więc proszę o pomoc.
    W razie pytań pisać. :)
  • #2 19703320
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9209
    longer76 napisał:
    garrett zaczął wydawać dzwięki bez słuchawek czyli pobudził wszelkie borsuki, susły , niedźwiedzie i zapewne leśniczego wraz z rodziną i okolicznymi sąsiadami.
    Czyli masz zadatki erudycyjne, a teraz poprosimy albo o zdjęcie, albo bardziej techniczne opisanie problemu.
    longer76 napisał:
    słuchawki na 90% mono
    ??? Cyli że jak? 10 % słuchawek gra w stereo a 90 w mono?
    Masz trzy przewody: wspólny -masa, prawy i lewy. Wspólny musi być podłączony do obu słuchawek do ich minusów, a pozostałe w zależności od kanału do drugich wolnych konektorów słuchawek. A jak Ty tam wymodziłeś - tylko Ty wiesz, więc raczej od nas odpowiedzi nie otrzymasz.
    Potencjometry są włączone albo szeregowo (gdy wykorzystane były tylko dwa konektorki potencjometru) albo potencjometrycznie - czyli równolegle do WEJŚĆ sygnału a słuchawka do masy i suwaka potencjometru (środkowy pin).
    longer76 napisał:
    klejem zalane ale jakiś przewód przechodzi na drugą słuchawkę - zapewne dwa kable w nim są - logiczne bo by nie działał drugi głośnik - lewy . W drugiej też zalane wszystko klejem.
    "zapewne" nie wiesz w jaki sposób można sprawdzić co z czym jest połączone - omomierzem na przykład?
    longer76 napisał:
    W tej drugiej jest potencjometr podłączony i działa - ścisza.
    Działa bo cisza, czyli nie działa?
    Sam widzisz - za dużo ozdobników za mało treści.
  • #3 19703907
    longer76
    Poziom 7  
    Zlutowałem przewód i sluchawki działają. Potencjometr działa.
    Nie jestem pewny czy są mono czy stereo, zostawiłem sobie 10% niepewności. Stereo mają 3 przewodu a mono 2 wystarczą ( tak myśle ). W moich są 3. Chce to przerobić na gniazdko,,jack,, mono tak by móc podłączać każde sluchawki. Problem w tym że nie wiem co zrobić z 3 przewodem tak żeby czegoś nie skopcić w elektronice.
    Rozebrać i zmierzyć nie mogę a i wzrokowo trudno to zgadnąć .
    Miałem nadzieję że koledzy będą wiedzieć jak jest w standardzie z tym podłączeniem do potencjometu i jak go usunąć ( ominąć przy przerobieniu kabla na gniazdko ,,jack,, mono ).
  • #4 19704428
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9209
    longer76 napisał:
    Miałem nadzieję że koledzy będą wiedzieć jak jest w standardzie z tym podłączeniem do potencjometu i jak go usunąć ( ominąć przy przerobieniu kabla na gniazdko ,,jack,, mono ).
    Koledzy wiedzą jak przerobić, ale nie wiedzą jak to wygląda u Ciebie. Jeżeli masz 3 przewody i wtyczkę jack stereo to słuchawki mogą pracować jako stereo (i zapewne tak jest, chyba, ze coś poprzerabiałeś przy okazji ostatniej naprawy) - nie wiem natomiast czemu chcesz je przerabiać na mono?
  • #5 19704562
    longer76
    Poziom 7  
    Pomyślałem że są mono a trzeci przewód jest od potencjometa. Mogę się mylić bo wiedzę mam na poziomie,,amator,,. Nie wiem co jest podłączone do potencjometra. Czy osobny przewód czy to co zwykle w słuchawkach stereo. Czyli masa na dwa konektory glosnikow i po jednym przewodzie na pozostale konektory po jednym na głośnik lewy, prawy. . Co do napraw poprzednich to nie dłubałem w przewodach , jedyne naprawy to lutowanie tego co się zarwalo. Czarny do czarnego , czerwony do czerwonego. Dla zabezpieczenia poszedł klej na gorąco i trochę przedobrzyłem. Chce na mono bo wydaje mi się że będzie łatwiej i mniej lutowania. Nie ma wtyczki ,,jack,, bo przy tym sprzęcie jest wtyczka dedykowana, używana wyłącznie w garrett at pro. Trudno zgadnąć czy to stereo , obstawiam że nie. W samym wykrywaczu nie ma potencjometra, Po odłączeniu wtyczki dzwoni glosno.
  • #6 19739769
    longer76
    Poziom 7  
    W sumie nikt nic sensownego nie wpisał i pomogłem sobie sam.
    Odciąłem słuchawki MS2 i dorobiłem gniazdko na słuchawki , na małego ,,dżeka,,.
    Metoda prób i błędów polutowałem przewody tak że jak zadziałało to zostawiłem.
    Dla niewtajemniczonych - garrett do at Pro zastosował wtyczki i gniazdka nie typowe, produkowane wyłącznie w USA. Do zakupienia wtyczka w cenie 200-250zł. Stąd kombinacje i merdanie na wyjściu przewodów do słuchawek.
    Ogólnie działa, stare poszły w kosz, wtyczka z nich została, dorobiłem gniazdko i podłączam każde słuchawki z małym,,dżekiem,,
    W sumie każdy kto ma większe doświadczenie odemnie mógł tak doradzić ale lepiej..... .
REKLAMA