logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niskie prędkości internetu LTE od Cyfrowego Polsatu po restarcie routera

szymeq0250 13 Lis 2021 20:35 705 4
REKLAMA
  • #1 19706997
    szymeq0250
    Poziom 6  
    Witam, od jakiegoś czasu mam problem z internetem od Cyfrowego Polsatu (LTE), mianowicie prędkości nie są zadowalające, są na poziomie 10 kB/s pobierania i nie o wiele większego wysyłania, jednak gdy zrestartuję router prędkości wzrastają do 30 mb/s pobierania tylko, że problem tkwi w tym, że te prędkości utrzymują się około minuty i później wracają do 10 kB/s
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19707683
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Wygląda to na dwie prawdopodobne przyczyny:
    1. Po włączeniu router loguje się do sieci LTE a potem przełącza na HSPA albo na zasięgowe LTE900.
    2. Awaria routera albo zasilacza.

Najpierw problem 1:
    Podaj swoją lokalizację,
    Podaj model routera
    Przełóż kartę SIM do telefonu i wykonaj opisywane tu w co drugim temacie testy aplikacją NetMonster na Androidzie. Dodatkowo speedtesty. Wyniki załącz w formie zrzutów ekranu i dokładnie jazdy zrzut podpisz.
    Pomiary w miejscu gdzie stoi router oraz na zewnątrz od strony nadajnika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19707766
    szymeq0250
    Poziom 6  
    Niskie prędkości internetu LTE od Cyfrowego Polsatu po restarcie routera Niskie prędkości internetu LTE od Cyfrowego Polsatu po restarcie routera (nie wiem czy o to chodziło w zdjęciach bo jestem zielony w tym temacie) Model routera to Huawei-b315-a (testowałem internet również na ZTE MF286R i było tak samo), lokalizacja to powiat ostrowski, gmina Wąsewo, na dodatek powiem że kolega, który mieszka ok. 1 km ode mnie ma pobieranie ok. 50-70 mbps
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19707818
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Niestety jesteś połączony na paśmie L900, a to pasmo ma zaz zadanie zapewnić jakikolwiek dostęp do Internetu na dużym obszarze dla dużej ilości osób, przy jednoczesnym bardzo małym zakresie pasma radiowego. Prędkości rzędu kBps w szczycie obciążenia są normalne na tym paśmie. Żeby w miarę normalnie korzystać z sieci musisz się połączyć na paśmie L1800, tak pewnie korzysta kolega. To pasmo ma dużo mniejszy zasięg niż L900 i może u Ciebie nie sięgać, albo sięgać tylko z anteną zewnętrzną.
    Trzeba wynieść router na zewnątrz domu od strony Rząśnik i tam wykonać pomiary na wymuszonym paśmie L1800 (B3). W tym celu pobierasz aplikację HuaCtrl na Androida https://apkpure.com/pl/huactrl-manage-huawei-router/pl.thecoder.huactrl lub płatną wersję ze sklepu Play. Łączysz się z aplikacji z routerem i w zakładce Set wymuszasz pasmo B3. Potem podajesz zrzut z zakładki STAT i wynik speedtestu.
    Podaj też przynajmniej miejscowość (możesz ma prive), to popatrzy się na okoliczne nadajniki innych operatorów. Może będzie lepiej jeśli nie trzyma Cię oferta Plusa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19707873
    szymeq0250
    Poziom 6  
    Ogromne dzięki ! Przestawiłem tak jak napisałeś i są normalne prędkości, jeszcze raz wielkie dzięki :)

Dodano po 2 [minuty]:

Przestawiłem pasmo w routerze
REKLAMA