logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dymienie nowego pieca typu kuchnia - brak uszczelnienia pod pokrywą

lentomilion 14 Lis 2021 04:26 3801 9
REKLAMA
  • #1 19707521
    lentomilion
    Poziom 2  
    Witam.
    Ostatnio zamontowano u mnie nowy piec typu kuchnia i bardzo dymi się podczas palenia. Komin jest bardzo stary ale wyczyszczony przez kominiarza a stary kocioł nie dymił, więc to odpada. Zauważyłem, że pod górną pokrywą pieca nie ma uszczelnienia żadnym sznurkiem czy taśmą tylko blacha leży sobie luźno i się kiwa oraz są kilkumilimetrowe szpary, przez które leci dym. Nie zauważyłem tego przed montażem bo nie spodziewałem się takiego problemu, więc nie zwróciłem uwagi. Monter mówi, że brak uszczelnienia nie jest przyczyną dymienia i umywa ręce. Co robić? Palę wyłącznie suchym drewnem.
  • REKLAMA
  • #2 19707536
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Witam wrzuć zdjęcie tego pieca i zaznacz gdzie występuje owa nieszczelność .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19707541
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Czy problem występuje cały czas czy tylko podczas rozpalania? Jaka jest wysokość komina od przyłącza pieca do szczytu komina, czy instalator był osobiście na reklamacji , czy wykonał po montażu próbne rozpalenie?
    Blachy w piecach nigdy nie były uszczelniane, przyczyną jest brak ciągu w kominie.
    Sprawdź ustawienia szybra, rozpalaj powoli, aby zagrzać komin i wytworzyć ciąg, jeżeli dym zaczyna wydobywać się górą przymknij nieco drzwiczki popielnika, ogień będzie wtedy zasysał powietrze z góry.
  • #5 19707636
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    Miałem kiedyś w domu piec kuchenny z dwiema blachami. Ta przy ścianie była cała, a ta na zewnątrz z 4-ma fajerkami. szczelina między blachami ok 0.5cm. Fajerki też niczym nie uszczelniane, bo się je zdejmowało np do dołożenia węgla. Nic się nie dymiło, jedynie czasami przy rozpalaniu, ale jak złapało ciąg to przestało. Wysuń więcej zasuwę żeby był mocniejszy ciąg to powinno się przestać dymić.
  • REKLAMA
  • #6 19707759
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3796
    lentomilion napisał:
    ...zamontowano u mnie nowy piec typu kuchnia i bardzo dymi się podczas palenia.
    Zacznij proszę od dokłądnego opisania jakie to urządzenie (nazwa, typ, producent). Warto pokazać także zdjęcia miejsca podłączenia.
    lentomilion napisał:
    Komin jest bardzo stary ale wyczyszczony przez kominiarza a stary kocioł nie dymił, więc to odpada.
    Wcale nie, bo przecież nowa piecokuchnia może mieć zupełnie inne wymagania związane ze średnicą kanału oraz parametrami ciągu kominowego. Czy kominiarz zmierzył te wartości? Czy porównał je z wymaganiami wskazanymi w instrukcji nowej piecokuchni?
    anchilos napisał:
    Zaprawa szamotowa...
    To bardzo zła porada - zaprawa szamotowa nie nadaje się do uszczelniania blach piecokuchni! Skąd taki pomysł?
    Cowboy zagrabie napisał:
    Blachy w piecach nigdy nie były uszczelniane, przyczyną jest brak ciągu w kominie.
    Przyczyną może być niewystarczający ciąg, ale w kwestii uszczelnienia blach mylisz się. Owszem, w niektórych piecokuchniach stosuje się specjalny sznur uszczelniający pod blachę. Na przykład z obecnie dostępnych są to na pewno piecokuchnie serii MBS Royal 720 (Smederevac) i pozostałe z tej serii.
    Cowboy zagrabie napisał:
    Sprawdź ustawienia szybra, rozpalaj powoli, aby zagrzać komin i wytworzyć ciąg, jeżeli dym zaczyna wydobywać się górą przymknij nieco drzwiczki popielnika, ogień będzie wtedy zasysał powietrze z góry.
    Też stawiałbym na problem z ciągiem, zapomnianym szybrem w kominie, lub czymś co zaburza przepływ spalin do kanału dymowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19707775
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Mobali napisał:
    To bardzo zła porada - zaprawa szamotowa nie nadaje się do uszczelniania blach piecokuchni! Skąd taki pomysł?
    lentomilion napisał:
    Zauważyłem, że pod górną pokrywą pieca nie ma uszczelnienia żadnym sznurkiem czy taśmą tylko blacha leży sobie luźno i się kiwa oraz są kilkumilimetrowe szpary, przez które leci dym.

Ale nadaje się do wyrównania, żeby się nie kiwała.
    Palenisko wyłożone szamotem.
    Dodano po 1 [minuty]:

anchilos napisał:
    Mobali napisał:
    zaprawa szamotowa nie nadaje się do uszczelniania

Mogę prosić jaśniej.
    Czy Kolega jest aż takim autorytetem w tej dziedzinie, żeby aż tak arbitralnie oceniać moją propozycję?

Pozdrawiam.
  • #8 19707918
    lentomilion
    Poziom 2  
    Dymi się cały czas. montera nie było podczas pierwszego rozpalania. Kiedy kończył montarz w domu była wtedy tylko starsza kobieta bo ja niestety nie mogłem być ,wykorzystał to i odjechał bez próby rozpalania. próbowałem już wszystkiego z drzwiczkami... Komin ma około 6 metrów i wystaje jakieś 2 metry ponad dach. Jest trochę lepiej przy uchylonym oknie ale tak się nie da żyć... wcześniej nie palilem jakieś 2 tygodnie i rozumiem że mógł być zimny komin ale montaż był w piątek i do dzisiaj już komin się rozgrzal raczej.... oczywiście reklamacja była telefoniczna i gość ma przyjechać dopiero w przyszłym tygodniu..
  • #9 19708051
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Monter Ci układał kształtki szamotowe w palenisku?
    Przypuszczam, że były dostarczone oddzielnie.
    Mogą przesłaniać kanał dymowy.

Płyta powinna być położona na "glinę", dopukana i wypoziomowana.
    Wyrównane wszystko wewnątrz paleniska, przez drzwiczki i fajery, resztki zebrane.
    Pamiętam budowę pieca fizycznego i kuchni (kaflowe).
    Rozpalał (zdun) delikatnie w mokrym piecu, żeby pokazać, że "nie trzeba dymu workiem wynosić"
    Płaciło się po odbiorze.

Skutek dymienia:

1. Oczywisty brak zapłaty.
    2. Ewentualny reprymenda przy pomocy sąsiadów (za zmarnowane materiały i czas).
    Modo. ładnie poprawiłeś.
    3. Fama o zdunie. Bez internetów.
  • #10 19708598
    lentomilion
    Poziom 2  
    [img-0] Dymienie nowego pieca typu kuchnia - brak uszczelnienia pod pokrywą
    RPAS napisał:
    Witam wrzuć zdjęcie tego pieca i zaznacz gdzie występuje owa nieszczelność .
    Załączniki:
    • Dymienie nowego pieca typu kuchnia - brak uszczelnienia pod pokrywą received_266072255569307.jpeg (38.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym piecem typu kuchnia, który dymi podczas palenia, mimo że komin został wyczyszczony. Zauważa brak uszczelnienia pod górną pokrywą pieca, co może powodować wydobywanie się dymu. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną dymienia może być niewystarczający ciąg kominowy, a niekoniecznie brak uszczelnienia. Użytkownik został poproszony o zdjęcia pieca oraz dokładniejsze informacje na temat jego specyfikacji. Wskazano również na możliwość użycia zaprawy szamotowej do wyrównania, ale podkreślono, że nie jest to odpowiednie do uszczelniania. Wskazówki dotyczące poprawy ciągu obejmują regulację szybra oraz rozpalanie w odpowiedni sposób.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA